Libya'yı su yoluna çevirdiler
Önce AB Komisyonu Başkanı Michel, ardından İtalya Başbakanı Draghi ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis... Son dönemde Avrupalı liderlerin Libya ilgisi dikkat çekiyor. Miçotakis'in ziyarette sarfettiği Türkiye karşıtı sözler dikkat çekti. Ankara ise süreci yakından izliyor.
07.04.2021 21:39:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Son günlerde Avrupa'nın Libya'ya ilgisi göz yaşartıyor! Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, 4 Nisan'da Libya'ya duyurusu yapılmadan düzenlediği ziyarette Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile başkent Trablus'ta görüştü. Görüşmeye ilişkin detay verilmedi. Türkiye'yi yakından ilgilendiren ziyaretler ise 6 Nisan'da gerçekleşti. O gün Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile İtalya Başbakanı Mario Draghi Libya'da idi.
Draghi'nin ilk dış ziyareti
Draghi'nin ilk dış ziyaretini Libya'ya yapması dikkat çekiyordu. Ortak basın açıklaması yapan Dibeybe ve Draghi, iki ülke arasında enerji, altyapı inşası, göç sorunu ve güvenlik konularında anlaştıkları mesajını verdi. Dibeybe, Libya ve İtalya arasındaki stratejik iş birliğini güçlendirmeye önem verdiklerini belirterek, "İtalya, önceki koşullara rağmen büyükelçilik faaliyetlerini Trablus'ta sürdüren az sayıda ülkeden biriydi" dedi. Dibeybe, Libyalıların İtalya vizesi almalarına yönelik prosedürlerin kolaylaştırılması konusunda da fikir birliğine vardıklarını söyledi. Enerji ve elektrik alanında tecrübe paylaşımında bulunmak için mutabık olduklarını aktaran Dibeybe, İtalyan petrol devi Eni şirketinin, "her iki ülke ekonomisi için de çok önemli" olduğuna dikkati çekti. İtalya Başbakanı Draghi ise 13 Şubat'ta göreve gelmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Trablus'a yaptığını ve Libyalı mevkidaşı ile görüşmesinin 'çok sıcak ve tatmin edici' geçtiğini söyledi.
Yunanistan'dan Libya atağı
Libya'nın başkenti Trablus'u ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Abdulhamid Dibeybe ile görüştü. Dibeybe, Yunanistan ile enerji, deniz ticareti ve askeri denizcilik eğitimi alanlarındaki tüm anlaşmaların yeniden etkinleştirilmesini umduklarını belirtti. Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasına değinen Dibeybe, şunları söyledi: "Türkiye ile münhasır ekonomik bölge belirlenmesi üzerine imzaladığımız anlaşmalar konusuna gelince, her türlü anlaşmanın, uygun çözümler sunmaya katkı sağlaması ve Libya, Türkiye ve Yunanistan'ın haklarının korunmasının önemini vurguluyoruz. Aynı şekilde, Girit ve Libya arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve münhasır ekonomik bölge konusunda görüşmelerin başlaması için Libya ve Yunanistan arasında ortak komisyon kurmaya hazırız."
Miçotakis Türkiye düşmanlığı yaptı
Miçotakis ise Türk askerlerini kastederek, Libya'daki yabancı güçlerin ülkeden ayrılması çağrısı yaptı. Miçotakis, Libya ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hakları kapsamında imzaladığı mutabakat muhtırasına ilişkin ise, "Avrupa Konseyi'nin kararlarına göre herhangi bir yasal güce sahip olmadığını" savunduğu bu 'belgelerin' iptal edilmesi gerektiğini ileri sürdü. Yunan Başbakan, şöyle devam etti: "Benim doğduğum yer Girit Adası. Sonuçta coğrafya, bazılarının haritalarda çizdiği yapay çizgileri değil, ikili ilişkilerin çerçevesini belirliyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.