Kurutulan cennet hurması daha çok kazandırıyor
İzmir'in Ödemiş ilçesinde halk arasında 'cennet hurması' olarak bilinen Trabzon hurmasının hasadı başladı. Üreticiler ürünlerini taze olarak pazarlamak yerine direkt kurutma yolunu seçiyor.
04.10.2024 21:00:00
NEVZAT YILDIRIM
NEVZAT YILDIRIM
Hasat sezonuyla birlikte kurutulmak üzere bahçeden toplanan cennet hurmaları, kadınların ellerinde soyularak yukarıdan aşağıya doğru saplarından aparatlarla tellere asılıyor. Bu yöntemle güneşte yaklaşık 3 haftada kurutulan meyveler, iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da gönderiliyor. Yeni mahsül kurutulmuş cennet hurmalarının 15 Ekim'den itibaren satış noktalarında olması bekleniyor. Kurutulmuş cennet hurmasında yeni sezon için fiyat henüz oluşmadı ancak bahçede kilogram fiyatının 250 lirayı geçmesi bekleniyor. Geçen sezondan kalma kurutulmuş hurmanın kilosu İstanbul'daki marketlerde ve pazarlarda 400-600 TL arasında satılıyor. Cennet hurması Hatay, Manisa, Adana, Denizli ve Bilecik illerinde de yetiştiriliyor.
Zahmetli bir iş
5-7 kilogram yaş meyveden 1 kilogram kuru ürün elde ediliyor. Bu yıl yaşken bahçede kilogramı 30 liradan satılan cennet hurmasının kurusunun kilogramının 250 ila 300 liradan alıcı bulması bekleniyor. Kurutulması sayesinde raf ömrü de uzayan cennet hurması iç pazarın yanı sıra ihracata da gönderiliyor. Öte yandan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk il genelinde cennet hurması üretiminin her geçen yıl geliştiğini, ürünün üzüm, kiraz, erik ve zeytin gibi şehrin önemli tarım ürünlerinden biri haline geldiğini söyledi. İl genelinde 1500 dekar arazide 650 tona yakın üretim yapıldığını dile getiren Öztürk, şunları kaydetti: "Meyve kurutulunca katma değer de kazanıyor, bu da çiftçimiz için ayrı bir gelir kalemi oluşturdu. 1500 dekarlık alanda biz yaklaşık 650 ton cennet hurması üreten bir iliz, bu anlamda Türkiye de 9. sırada geliyoruz."