Selçuk Üniversitesi (S.Ü.) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysi Aslan yaptığı açıklamada, kurban bayramlarında en sık yapılan hatalardan birinin, özellikle büyükbaş hayvanları kesime hazır duruma getirmek için eziyet çektirmek olduğunu kaydetti.
Pıhtılanan kan eti bozuyor
Hayvanları incitmenin dini ve insani yönden yanlış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aslan, darbelerle, acı çektirerek yere yatırılan hayvanların etlerinin de sağlıksız olacağını bildirdi. Prof. Dr. Aslan, şöyle devam etti: "Kesim sırasında darbe gören, incitilen ve askıya alınmayan kurbanlık hayvanların etleri daha kanlı olduğu için çok kolay bozulur."
Mikropların üremesine yol açıyor
Prof. Dr. Veysi Aslan, mikropların üremesi için en elverişli zeminin kanlı şeyler olduğunu ekleyerek şöyle devam etti, "Çünkü, darbe yiyen hayvanlarda kan, yoğun şekilde kılcal damarlarda birikir. Mikroplar için en iyi ortam olan kan, bol miktarda açığa çıkınca etin havada mevcut olan ve elle, hayvanın iç organlarında bulunan mikroplarla teması da artar. Bu durum, etin görüntüsünü bozduğu gibi çok daha çabuk bozulmasına zemin hazırlar. Bu nedenle kurbanlıkları keserken, hayvanlar kesinlikle incitilmemeli ve kanın tam olarak akmasını sağlamak için mutlaka askıya alınmalı."
Şarbon uyarısı
Prof. Dr. Aslan, son aylarda gündeme gelen şarbon hastalığına karşı vatandaşları uyararak, "Akan kanı 3-4 dakika içinde pıhtılaşmayan hayvanlarda şarbon olabilir. Böyle durumla karşı karşıyakalan kişiler, hayvanların gövdesini yüzmeden, vücutlarının kan bulaşan kısımlarını dezenfekte ederek veteriner hekime başvurmalı" dedi.
Pıhtılanan kan eti bozuyor
Hayvanları incitmenin dini ve insani yönden yanlış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aslan, darbelerle, acı çektirerek yere yatırılan hayvanların etlerinin de sağlıksız olacağını bildirdi. Prof. Dr. Aslan, şöyle devam etti: "Kesim sırasında darbe gören, incitilen ve askıya alınmayan kurbanlık hayvanların etleri daha kanlı olduğu için çok kolay bozulur."
Mikropların üremesine yol açıyor
Prof. Dr. Veysi Aslan, mikropların üremesi için en elverişli zeminin kanlı şeyler olduğunu ekleyerek şöyle devam etti, "Çünkü, darbe yiyen hayvanlarda kan, yoğun şekilde kılcal damarlarda birikir. Mikroplar için en iyi ortam olan kan, bol miktarda açığa çıkınca etin havada mevcut olan ve elle, hayvanın iç organlarında bulunan mikroplarla teması da artar. Bu durum, etin görüntüsünü bozduğu gibi çok daha çabuk bozulmasına zemin hazırlar. Bu nedenle kurbanlıkları keserken, hayvanlar kesinlikle incitilmemeli ve kanın tam olarak akmasını sağlamak için mutlaka askıya alınmalı."
Şarbon uyarısı
Prof. Dr. Aslan, son aylarda gündeme gelen şarbon hastalığına karşı vatandaşları uyararak, "Akan kanı 3-4 dakika içinde pıhtılaşmayan hayvanlarda şarbon olabilir. Böyle durumla karşı karşıyakalan kişiler, hayvanların gövdesini yüzmeden, vücutlarının kan bulaşan kısımlarını dezenfekte ederek veteriner hekime başvurmalı" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.