logo
09 NİSAN 2025

Koronavirüsü bir tek siber suçlular sevdi

Yapılan araştırmalara göre, kullanıcıların cihazlarını ele geçirmek için kullanılan COVID-19 ile alakalı çok sayıda zararlı e-posta ve yüzlerce indirilebilir dosya keşfedildi. Koronavirüs ile ilgili haberler gündemde kalmaya devam ettikçe saldırganlar da bunu kendi kötü amaçları için kullanmaya devam ediyor

09.03.2020 16:21:00
Koronavirüsü bir tek siber suçlular sevdi
Koronavirüsü bir tek siber suçlular sevdi
Araştırmacılar, koronavirüs ile ilgili pdf, mp4 ve docx belgelerine saklanan çok sayıda zararlı dosya tespit etti. Dosyaların içeriklerinde virüsten korunma yollarına ilişkin talimat videoları ve virüs tespit yöntemleri bulunduğu iddia ediliyor fakat aslında böyle bir içerik sunulmuyor. Bu dosyalar kullanıcıların cihazlarını hedef alan tehditler içeriyor.
Kaspersky Zararlı Yazılım Analisti Anton Ivanov, "Tüm dünyada gündemde olan koronavirüs, siber suçlular tarafından tuzak olarak kullanılıyor. Adında koronavirüs geçen zararlı dosyalar içeren cihazların sayısı 2020'de 403'e ulaşırken 513 farklı tür dosya ve toplamda 2673 tehdit tespit edildi. Bu sayılar, paylaştığımız ilk istatistiklere göre önemli oranda artmış olsa da tehdidin henüz düşük seviyede olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
Bazı zararlı dosyalar e-posta üzerinden yayılıyor. Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından gönderildiği iddia edilen bir Excel dosyasında koronavirüs kurbanlarının bir listesinin bulunduğu söyleniyor. E-posta ile gönderilen bu dosya aslında başka zararlı dosyaları gizlice indirmekte kullanılan bir Truva atı. Bir diğer casus Truva atı ise bulaştığı cihazdaki parolaları ve başka verileri toplayıp saldırgana gönderiyor.

Kimlik avı sitelerine yönlendiriyorlar

Güvenlik araştırmacısı Tatyana Scherbakova, bu dolandırıcılık yöntemleri hakkında şunları söylüyor: "COVID-19 salgını başladıktan bu yana, maske ve benzeri ürünler gönderileceğini veya sahte aşılar hakkında bilgi verileceğini belirterek kimlik avı sitelerine yönlendiren e-postalar tespit ediyoruz. Yakın zamanda, Dünya Sağlık Örgütü'nü taklit eden daha kapsamlı dolandırıcılık yöntemlerine de rastladık. Dünya Sağlık Örgütü tarafından gönderiliyor gibi görünen e-postalar salgından korunmak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi veriyor. Kullanıcılar e-postadaki bağlantıya tıkladığında bir kimlik avı sitesine yönlendiriliyor. Burada kişisel bilgilerini paylaşmaları isteniyor. Bu bilgiler de siber suçluların eline geçiyor. Bu yöntem daha önce gördüğümüz örneklerden çok daha gerçekçi."
Dünya genelinde devletler ve şirketler COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmak amacıyla evden çalışmayı teşvik etmeye başladı. Uygun durumlarda şirketlerin daha fazla insanın evden çalışmasına izin verebileceği düşünülüyor. Bu nedenle kuruluşların, kurumsal sistemlere uzaktan erişim için aldıkları güvenlik önlemlerini gözden geçirmesi gerekiyor. Cihazlar şirketlerin kurumsal ağ altyapısının dışına çıkıp yeni WIFI ve ağlara bağlandığında, kurumsal verilerin sızdırılma riski artıyor.

Riskleri böyle azaltın

Uzmanlar koronavirüs ile ilgili siber riskleri azaltmak için alınabilecek bazı basit önlemler şöyle sıralıyor:
Güvende kalmak için, gelen e-postaların içeriğini dikkatle inceleyin ve yalnızca bilindik kaynaklara güvenin. Virüs için bir aşı veya inanılmaz bir koruma önlemi vadeden ya da sizi endişelendiren e-postalar büyük bir ihtimalle siber suçlulardan geliyordur.
Dosya indirirken uzantılarına dikkat edin. TV dizilerini güvenilir ve yasal olduğunu düşündüğünüz kaynaklardan indirseniz bile dosyanın uzantısının .avi, .mkv, .mp4 veya benzeri olduğuna dikkat edin. Uzantısı .exe olan dosyaları indirmeyin.
Bir şirket yetkilisi ya da sahibiyseniz şu önlemleri alın:
Çalışanların kurumsal ağa güvenli bir şekilde bağlanabilmesi için bir VPN hizmeti kullanın.
Telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar da dahil olmak üzere tüm kurumsal cihazların güvenlik yazılımıyla korunması gereklidir. Bu yazılımda kayıp ya da çalınan cihazlardaki verileri silme, kişisel ve kurumsal verileri ayırma, kurulabilecek uygulamaları sınırlama gibi özellikler bulunmalıdır.
Her zaman işletim sistemleri ve uygulamaların en güncel sürümünü kullanın.
Kurumsal ağa bağlanan kişilerin erişim haklarını kısıtlayın.
Çalışanlara, istenmeyen mesajlara yanıt vermenin tehlikeleri hakkında bilgi verin.



Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'Ortada ciddi bir belirsizlik var'
'Süreçten hasar almadan çıkmak istiyoruz'
Gazzeli çocukların dramı
60 bin çocuk risk altında
Çin'den ABD'ye rest
'Zorbalığa boyun eğmeyeceğiz'
İstanbul'da kritik buluşma
ABD - Rusya heyetleri görüşecek
Gümüşhane'de korkutan deprem
Naci Görür'den kritik uyarı
Trump, kömür üretimine yönelik kararnameyi imzaladı
İklim anlaşmasını hedef aldı
Limon da yumurtanın kaderini yaşayacak
Limon ihracatında kısıtlama kaldırıldı
Onlarca kişi hayatta kalamadı!
Survivor'ın çekildiği ülkede büyük felaket
İktidar yine 'sıfır'la çarptı
Meclis'te muhalefet yine saf dışı!
Engin Polat'ta 'halkçı' çıktı
'Onlarca şubemiz kapandı, binlerce kişi işsiz kaldı'
Mart ayında 145 işçi hayatını kaybetti
3 ayda 447 işçi öldü
Türkiye listede var mı?
En zengin şehirlerin çoğu Amerika'da
CHP'nin yol haritası belli oldu
İlk miting yarın Şişli'de
Oysa Türkiye mutlu etti!
Almanya'nın iftiharı Porsche'da şok
Protestoculara hapis talebi
139 kişi için 3'er yıl istendi
'Ortada ciddi bir belirsizlik var'
'Süreçten hasar almadan çıkmak istiyoruz'
Gazzeli çocukların dramı
60 bin çocuk risk altında
Çin'den ABD'ye rest
'Zorbalığa boyun eğmeyeceğiz'
İstanbul'da kritik buluşma
ABD - Rusya heyetleri görüşecek
Gümüşhane'de korkutan deprem
Naci Görür'den kritik uyarı
Trump, kömür üretimine yönelik kararnameyi imzaladı
İklim anlaşmasını hedef aldı
Limon da yumurtanın kaderini yaşayacak
Limon ihracatında kısıtlama kaldırıldı
Onlarca kişi hayatta kalamadı!
Survivor'ın çekildiği ülkede büyük felaket
İktidar yine 'sıfır'la çarptı
Meclis'te muhalefet yine saf dışı!
Engin Polat'ta 'halkçı' çıktı
'Onlarca şubemiz kapandı, binlerce kişi işsiz kaldı'
Mart ayında 145 işçi hayatını kaybetti
3 ayda 447 işçi öldü
Türkiye listede var mı?
En zengin şehirlerin çoğu Amerika'da
CHP'nin yol haritası belli oldu
İlk miting yarın Şişli'de
Oysa Türkiye mutlu etti!
Almanya'nın iftiharı Porsche'da şok
Protestoculara hapis talebi
139 kişi için 3'er yıl istendi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.