logo
06 MAYIS 2025

Koronavirüs ve kapalı mekanların hava kalitesi

16.05.2021 00:00:00
Dünya Sağlık Örgütü'nün: "Hindistan'daki koronavirüs varyantı 44 ülkeye yayıldı" haberi bundan sonra virüslerin hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacağını göstermektedir.

Dünya Sağlık Örgütü, bir süre önce yaptığı açıklamada Sars-Cov 2 virüsünün çoğunlukla hava yoluyla bulaştığını duyurmuştu.
Reuters'in verdiği bir habere göre: Dünya Sağlık Örgütü'ne geçen yıl açık mektup yazan 239 bilim insanı, koronavirüsün havadan bulaşabildiğine dikkat çekmişler.

14 ülkeden 39 araştırmacının yürüttüğü ve sonuçları Science dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, yeni tip koronavirüs gibi hava yoluyla geçen virüslerle mücadele için binalardaki havalandırma sistemlerinin  büyük öneme sahip olduğundan bahsedilmektedir.

Binaların havalandırma sistemlerinde, 19. yüzyılda temiz su ve kanalizasyon sistemlerindeki dönüşümle aynı düzeyde bir yenilenmeye ihtiyaç olduğunu, yeni pandemileri önlemek için bina içi havalandırma sistemlerinin revize edilmesi gerektiğini bilim insanları uyarmaktadır.
Colorado Üniversitesi Kimya Bölümü Profesörü Jose-Luis Jimenez yaptığı araştırmanın sonucu olarak: "Sadece Koronavirüsün değil, solunum yolunu etkileyen tüm virüslerin çoğunlukla hava yoluyla bulaştığının kabul edilmesini umuyoruz" şeklinde açıklama yapmıştır.
Profesör Shelly Miller: "Hava da tıpkı su ve yüzeyler gibi virüsleri tutabiliyor" diyerek, bina içi havalandırma sistemlerinin yenilenmesinin solunum yolu enfeksiyonlarını önleyebileceğine dikkati çekmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre, günümüz insanı zamanının ortalama %70'ini iş ve %20'sini ev ortamında olmak üzere yaklaşık %90'ını kapalı mekanlarda geçirmektedir.

Kapalı mekanlarda bulunan 0,03 ile 0,06 mikron arasındaki virüsler ve 0,45 mikron çapında olan bakteriler sağlık açısından ciddi tehditler oluşturmaktadır. Özellikle yeni nesil teknolojilerle donatılan binalarda kullanılan uygunsuz havalandırma sistemleri beraberinde ciddi sağlık problemlerini de getirmektedir. Tamamen izole edilmiş bu binalarda döşeme malzemeleri, boyalar ve kullanılan elektrikli cihazların sebep olduğu hava kalitesi düşüklüğüne havalandırma sistemlerindeki sorunların da eklenmesi, ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalınmasına neden olmaktadır.
Bilim insanları, hasta bina sendromu olarak isimlendirilen rahatsızlıkların bazı kapalı alanlarda kalınmasıyla geçici olarak ortaya çıkan bir dizi semptomlar ve genel semptomlardan oluştuğunu söylemektedirler. Hava kalitesi uygunsuz olan kapalı alanlarda bulunan kişilerin semptomatik olarak hastalandıkları belirtilerek, sorunun kaynağının kapalı alanın yapısı, havalandırma sistemi ya da burada verilen hizmetler olduğuna dikkat çekmektedirler.

İç hava kalitesinin sağlanması için, solunum yollarında rahatsızlığa neden olan mikroorganizma, bakteri, virüs vb zararlıların iç ortamlarda yayılmaları engellenmelidir. Bu sağlandığı zaman alerjik burun nezlesi, sinüzit, alerjik göz nezlesi, astım, ürtiker, egzama, Sars, Covid gibi hastalıklardan kaynaklanan sağlık ve iş kaybı sorunları ortadan kalkacaktır.

İç hava kalitesinin, mikrobiyolojik yönden istenilen standartlarda sağlanması için uygun mühendislik çözümleri ortaya konulmalıdır. Birinci aşamada, uygun mühendislik çözümleri ile bağıl nem ve ıslaklık kontrolü yapılmış mekanlara verilen yeterli miktarda taze ve şartlandırılmış havayı ön filtrasyondan daha sonra da hepa filtrelerden geçirmek bu konuda yapılabilecek uygulamalardan biridir. İkinci aşamada ise, iç hava kalitesinin artırılması ve korunması konusunda dünyada yaygın olarak kullanılan yeni teknoloji ozon ve UVC filtre ürünleri merkezi havalandırma sistemlerini kullanan tüm kapalı mekanlar için hava ve yüzey sterilizasyonu açısından gerçekçi bir çözüm sunmaktadır. Ozon ve UVC filtre ürünleri kapalı mekanlarda hava kirliliği ve bu kirliliğe bağlı olan yüzeylerde oluşan mikroorganizmaları etkisiz hale getirir. Ozon üniteleri ve UVC filtreler bağımsız çalışabildikleri gibi havalandırma sistemlerine de monte edilebilirler.

Tabiattaki doğal temizlik, UVC ve oksijen-hidrojen bazlı insan dostu oksitlerin mikrop kırıcı özelliği ve ozon gazı etkisiyle olur. UVC ve ozon içerikli hava temizleme sistemleri tabiattaki bu temizlik prensibine göre çalışırlar.

Virüs ve bakterilerin etkisiz kılınmasında ozon gazı diğer dezenfektan yöntemlerinden çok daha güçlü olduğu akademik çalışmalarla onaylanmıştır. Mikro organizmaların hücre duvarlarını yıkan ozon, bilinen tüm virüsler, bakteriler, mantarlar, mayalar ve küfler üzerinde yok edici bir etkiye sahiptir.

Ozon, 3 adet oksijen atomunun birleşerek meydana getirdiği bir bileşik olarak tarif edilebilir. Keskin bir kokusu vardır. Renksizdir. O2 olarak belirtilen iki adet oksijen atomundan meydana gelen oksijen molekülü yüksek gerilime maruz kaldığı zaman ayrılır ve oksijen molekülü ile birleşerek 3 atomun meydana getirdiği ozonu (O3) oluşturur. Ozon yağmurlu havalarda yıldırımlar sonucu oluşan yüksek elektrik gücüyle oluşur ve fresh bir koku yayarak kendini hissettirir. Ozon gazı atmosferin en üst kısmını çepeçevre kuşatarak güneşin ultraviole ışınlarını filtre eder ve dünyaya gönderir. Gökyüzünün mavi renkte görünmesini sağlayan ozon gazıdır. Ozon tabakası dünyadaki yaşamın sürebilmesi için çok önemlidir.

Ozon, oksijenle karşılaştığında çözülerek tekrar oksijene dönüştüğü için depolanması mümkün değildir. Kullanıldığı yerde ve zamanda üretilmesi gerekir. Ozon gazı kararsız bir molekül olması nedeniyle oksidasyon gücü çok yüksektir.

Bakteri  ve virüs oluşumuna karşı çözüm üretmeye çalışan diğer teknolojilerden farklı olarak ozon, UVC ve elektrostatik filtre sistemleri bu problemleri çözmek için doğala yakın teknoloji kullanır. UVC, ozon ve elektrostatik içerikli hava filtrasyon teknolojileri tüm kirlilikleri bulundukları ortamda aynen doğadaki gibi etkisiz hale getirerek soruna kesin ve kalıcı bir çözüm sağlar.

Independent Türkçe, Medical Xpress, Fast Company

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
İlker Kuran / diğer yazıları
Conscience gemisindeki 6 Türk ülkeye döndü
İsrail İHA ile saldırmıştı
Özel'in ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı
Bakan Ali Yerlikaya bilgilendirdi
Pentagon, general ve amiral sayısını azaltacak
ABD'de, 'ordu'da tasarruf dönemi!
ABD ve İsrail Yemen'de çimento fabrikasını vurdu
2 kişi öldü, 42 kişi yaralandı
Tel Aviv uçuşlarının askıya alınma süresi uzatıldı
Husilerin hava ablukası sonuç verdi
Ayağının tozuyla ilk açıklamasını da yaptı
En etkili büyükelçi geldi
Beyaz eşyada işler kesat
İçte de, dışta da kaybediyorlar
Öncelikle sigara ile bağınızı koparın
Astım ataklarından paçayı kurtarmak için bunları yapın!
Trump rahibi hatırlattı, Erdoğan ‘sevgili dostum’ dedi
Görüşme sonrası dikkat çekici açıklamalar
Gerilim giderek artıyor
Hindistan, Pakistan'a olan su akışını engelledi
Recep Tayyip Erdoğan Stadında tatsız tuzsuz maç
Kasımpaşa -1- Trabzonspor -1-
Önce yaktı sonra üzerine beton döktü
'Canavarca his yok' kararı yinelendi
Erdoğan Trump ile görüştü
Gündemde hangi konular vardı?
Saldırgan Tengioğlu'nu komşusu anlattı
'Birisi bunu ikna etmiş olabilir'
Vergi avı başlıyor
OSB giriş çıkışlarına vergi memuru
Conscience gemisindeki 6 Türk ülkeye döndü
İsrail İHA ile saldırmıştı
Özel'in ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı
Bakan Ali Yerlikaya bilgilendirdi
Pentagon, general ve amiral sayısını azaltacak
ABD'de, 'ordu'da tasarruf dönemi!
ABD ve İsrail Yemen'de çimento fabrikasını vurdu
2 kişi öldü, 42 kişi yaralandı
Tel Aviv uçuşlarının askıya alınma süresi uzatıldı
Husilerin hava ablukası sonuç verdi
Ayağının tozuyla ilk açıklamasını da yaptı
En etkili büyükelçi geldi
Beyaz eşyada işler kesat
İçte de, dışta da kaybediyorlar
Öncelikle sigara ile bağınızı koparın
Astım ataklarından paçayı kurtarmak için bunları yapın!
Trump rahibi hatırlattı, Erdoğan ‘sevgili dostum’ dedi
Görüşme sonrası dikkat çekici açıklamalar
Gerilim giderek artıyor
Hindistan, Pakistan'a olan su akışını engelledi
Recep Tayyip Erdoğan Stadında tatsız tuzsuz maç
Kasımpaşa -1- Trabzonspor -1-
Önce yaktı sonra üzerine beton döktü
'Canavarca his yok' kararı yinelendi
Erdoğan Trump ile görüştü
Gündemde hangi konular vardı?
Saldırgan Tengioğlu'nu komşusu anlattı
'Birisi bunu ikna etmiş olabilir'
Vergi avı başlıyor
OSB giriş çıkışlarına vergi memuru
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.