Konfeksiyonda çalışanların yarısı kadın
İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe çalışanların yüzde 50'sinin kadın olduğunu vurgulayarak, "Bizim sektörümüz, kadın çalışan ağırlıklı. Hem yönetimde hem üretimde kadın çalışan çok fazla… Bu konularda, 'kadınlarımıza ayrıcalık tanıyın, onlara da ayrı bir şekilde teşvik verelim' diye uzun süredir söylüyoruz" dedi.
27.09.2021 16:26:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, sektörün zaman zaman bazı illerde ve bölgelerde istihdam sorunu yaşadığını ve çalışan bulmada güçlük çektiğini ifade etti. Malatya'da basın toplantısı düzenleyen Gültepe, şunları söyledi: "İstihdam 1.2 milyon kişiyi aştı. Yani sektöre bir istihdam deposu şeklinde bakılabilir. İstanbul'umuzun ve Anadolu'muzun yapacak olduğu roller var. Bunları da yaparken aynı bölgede, aynı yerde kümelenmemek lazım... Örnek olarak şu anda bulunduğumuz Malatya, gerçekten fabrikalarla doldu. Şu anda 130'a yakın firma var. Eleman konusunda bütün firmalar problem yaşamaya başladı. Ben her bana söyleyeni farklı bölgelere yönlendiriyorum. Buradaki firmalar zaten büyüyor. Büyüdükçe eleman ihtiyacı doğuyor ve bu sefer firmalar arasında elemanla ilgili sıkıntı çıkıyor. Diğer illere Elazığ, Adıyaman, Erzurum, Ağrı gibi işte Kars gibi o bölgelere gidilmeli. Gidilmesi gerektiğini dilimizin döndüğü kadar anlatmaya çalışıyoruz."
Çalışanların yarısı kadın
Gültepe, sektör çalışanlarının yüzde 50'sinin kadın olduğunu vurgulayarak, "Bizim sektörümüz, kadın çalışan ağırlıklı. Hem yönetimde hem üretimde kadın çalışan çok fazla. Bu konularda, 'kadınlarımıza ayrıcalık tanıyın, onlara da ayrı bir şekilde teşvik verelim' diye uzun süredir söylüyoruz." ifadesini kullandı.
Merkez faizleri indirince faizler inmiyor
Gültepe, kurların hızlı bir şekilde yukarı ya da aşağı gitmesini kimsenin istemediğini ancak mevcut durumun üretim ve ihracat açısından iyi olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Şimdi tabii kurlar bir yukarı bir aşağı böyle ani tansiyon gibi fırlamasını, hipertansiyon olmasını hiç kimse istemez. Ancak Türkiye'nin üretimle ilgili geri kaldığı bir dönem bana göre, 2008-2009 ile 2014-2015 dönemleridir. O da nedir? Her yerde söylüyorum 2008'de bir TL'nin eşittir bir dolar olduğu nokta. Bu nokta Türkiye'nin geri kaldığı noktaydı. Yani ihracatın ve üretimin yapılmadığı bir dönem… Herkesin Türkiye'den kaçtığı noktaydı. Çin biliyorsunuz bunu sürekli başarıyor. Parasını sürekli devalüe ederek bu noktaya geldi bence. Dünyanın her sektörde ihtiyacının yüzde 40'ı Çin tarafından karşılanıyor. Yani kurların enflasyon üzerindeki hareketi bizi hiçbir şekilde rahatsız etmez aksine istihdamı ve üretimi destekler. Bence olması gereken noktada hatta biraz daha yukarı gitmesinde hiçbir sakınca yok. Yani doların 9 lira olduğu bir yerde üretim ve ihracat bence iyi bir şekilde desteklenir. Tabii enflasyona olan etkisini de yetkililer daha iyi hesaplar ama üretim ve ihracat olarak diye söylüyorum. Belki kısa zamanda kaybederiz ama uzun dönemde Türkiye kazançlı çıkar. Yatırımlar Türkiye'ye gelir. Herkes yatırım yapar. Aksi takdirde kağıt üzerinde suni olan bir milli gelir artışı olur. Onu geçmiş dönemde gördük."
Merkez Bankası'nın politika faizinin yüzde 19'dan yüzde 18'e çekmesinin bankaların yatırımcılara uyguladığı faiz oranlarını düşürüp düşürmediği şeklindeki sorumuza da Gültepe, "Merkez Bankası faizleri indirdiğinde piyasadaki faiz oranları düşmüyor" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.