logo
09 NİSAN 2025

Kerkük bıcak sırtında

26.01.2005 00:00:00
Kerkük'te 78 bin Kürt seçmen adayın başvurusu için ek süre tanınınca, Birleşik Arap Cephesi seçimlerden çekildi. Seçime, PKK yanlısı iki parti de katılıyor.

*Tek taraflı seçim

Irak'ta 4 gün yapxılacak seçimler, ABD'nin vahşi işgaline destek verenler arasında geçecek. Seçimlere kısa bir süre kala Kerkük'te Birleşik Arap Cephesi (BAC) yerel ve genel seçimlerden çekildi. BAC Genel Başkanı Vasfi El Asi, karara gerekçe olarak Irak Yüksek Seçim Komiserliği'nin (IYSK) daha önce reddetmesine karşın, 78 bin Kürt seçmen adayının başvurularının tekrar kabul edilmesi için Kürtlere bir haftalık ek süre tanınmasını gösterdi. l Şaibeli seçimler

El Asi, seçimlerin Birleşmiş Milletler garantörlüğünde yapılmaması ve gözlemcilerin yetersizliği nedeniyle sonuçların şaibeli olacağını da vurguladı. BAC, Kerküklü Türkmenlerle birlikte hareket ediyor. Türkmenler de IYSK'ya haksız uygulamaları sonlandırmaları için 48 saatlik süre verdi.

l İki PKK partisi katılıyor

Iraklıların önemli bir bölümünün oy kullanmadığı Irak seçimlerinde, Türkiye'nin uyarılarına rağmen, PKK terör örgütü bağlantılı Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi ve Irak Demokratik Yeniden Yapılanma Partisi'nin isimleri oy pusulalarında yer aldı. Seçimlere 111 parti katılıyor.

AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Sünnilerin 30 Ocak'ta yapılacak Irak seçimlerine katılmamasının ülke açısından "felaket" olacağı uyarısında bulundu.

Solana, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, "Seçimlerin ardından ülkede Sünni temsilciler olmazsa bu felaket olacaktır. Sünniler sürece katılmazsa Irak'ın istikrarlı bir ülke olacağını sanmıyorum. Bunun sonucunda eğer Sünniler bu seçimlere katılmazsa, biz, herkes, yeni anayasanın hazırlanması çalışmalarına Sünnilerin de katılması amacıyla elimizden gelen çabayı göstermeliyiz" dedi.

Irak'taki bazı Sünniler, seçimleri boykot edeceklerini açıklamışlardı. Irak'taki en büyük Sünni Arap partisi Irak İslam Partisi, ülkenin batısındaki ve kuzeyindeki şiddetin oy kullanmayı engelleyeceği gerekçesiyle geçen ay seçimlerden çekilmişti.

Irak'ta 30 Ocak'ta yapılacak seçimlere bir haftadan az bir süre kala Birleşik Arap Cephesi (BAC) yerel ve genel seçimlerden çekildi.

Kerkük'teki parti merkezinde basın toplantısı düzenleyen BAC Genel Başkanı Vasfi El Asi, karara gerekçe olarak Irak Yüksek Seçim Komiserliği'nin (IYSK) daha önce reddetmesine karşın, 78 bin Kürt seçmen adayının başvurularının tekrar kabul edilmesi için Kürtlere bir haftalık ek süre tanınmasını gösterdi.

El Asi ayrıca, Irak genelinde güvenlik koşullarının seçimler için yeterli olmadığını belirtti.Seçimlerin Birleşmiş Milletler garantörlüğünde yapılmaması ve gözlemcilerin yetersizliği nedeniyle sonuçların şaibeli olacağını da iddia eden El Asi, bu şartlar altında Irak genelinde ve Kerkük kentinde seçimlere katılmayacaklarını vurguladı.

Açıklamasında daha önce Kerküklü Türkmenlerle birlikte IYSK'ya haksız uygulamaları sonlandırmaları için 48 saatlik süre verdiklerini hatırlatan El Asi, isteklerinin yerine getirilmediğini ve kaygılarının giderilmediğini söyledi.

El Asi bu kararlarının Türkmenleri bağlamadığını ve Türkmenlerin kendi tutumunu kendilerinin belirleyeceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye'nin Irak'taki seçimlere katılmalarına izin verilmemesi yönünde uyarıda bulunduğu, PKK terör örgütü bağlantılı Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi ve Irak Demokratik Yeniden Yapılanma Partisi'nin isimlerinin hala oy pusulalarında yer aldığı bildirildi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Misyonu dış ilişkiler sorumlusu Sandra Khadhouri, söz konusu partilerin isimlerinin oy pusulalarında yazılı olduğunu doğrulayarak, hangi partilerin seçimlere katılabileceğine ilişkin kararı Irak Bağımsız Seçim Komisyonu'nun verdiğine işaret etti.

Komisyonun verdiği bir kararın değiştirilemeyeceğini kaydeden Khadhouri, oy pusulalarında halen Kürtçe ve Arapça olarak, başvuruları onaylanmış 111 siyasi partinin isimlerinin yazılı olduğunu ve bu isimlerin değişmeyeceğini belirtti.

Türk diplomatik kaynakları da, söz konusu iki partinin Irak'taki seçimlere katılmalarını "büyük ihtimal" olarak değerlendiriyor.

Kaynaklar, bununla birlikte, Ankara'nın söz konusu partilerin seçimlere katılmalarının engellenmesine yönelik girişimlerini sürdürdüğünü kaydettiler.

Irak'ın modern tarihinde ilk kez demokratik seçimler düzenleneceğine dikkati çeken Khadhouri, seçimlerin, özgür ve bağımsız bir Irak devletinin kurulması yolunda çok önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Seçimler için uluslararası standartlarda bir sürecin hazırlığının yapıldığını ifade eden Khadhouri, herkesi bu tarihi seçimlere katılmaya teşvik ettiklerini bildirdi.

Türkiye'deki Iraklıların seçimlere katılmasına yönelik faaliyetleri yürüten IOM Türkiye Misyonu'nun yetkilisi Khadhouri, IOM'nin, bu tür ülke dışı oylama programlarını organize etmede büyük tecrübeye sahip olduğunu, daha önce Bosna, Kosova, Doğu Timor ve Afganistan gibi ülkeler için bu görevi üstlendiğini belirtti.

Öte yandan Batılı iş çevrelerinin etkin gazetesi Financial Times, pazar günü Irak'ta yapılacak seçimler için Kerkük'te evlerinden ayrılmış Kürtlere oy verme hakkı verilmesinin bu bölgede seçimin sonucunu değiştirebileceğini yazdı.

Gazete, Celal Talabani önderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği ile Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin seçimi boykot tehdidinden sonra, Kürtlerin Kerkük'te oy kullanma hakkına kavuştuğunu vurguladı.

Financial Times, şöyle devam etti: "Irak seçim komisyonuna göre bu karar fazladan 100 bin Kürtün oy kullanmasını sağlayacak ve bu da bölge meclisinde dengelerin Kürtler lehine kaymasını artıracaktır. Kürtler seçimde zaferi, Kerkük'ü özerk Kürt bölgesine dahil etme yolunda bir adım olarak görüyor. Cesaretlerini artıran bir unsur da Ankara'nın Avrupa Birliği ile görüşmeleri ivme kazandıkça Kerkük konusunda Türkiye'nin muhalefetinin zayıflayacağı beklentisi."

Financial Times ayrıca başyazısında da ülkede Şii denetiminin artmasıyla sadece Irak içinde değil bölge genelinde de mezhep çatışması korkusunun arttığını ifade etti.

Başyazıda şöyle denildi:"Irak'ın birçok komşusu Sünni ve Şiilikten pek hoşlanmıyor. Irak içinde bir mezhep kavgası başlarsa tüm bölgeyi içine çekebilir. Irak'ın işgal edildiği gün Arap dünyasındaki statüko sona erdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Limon da yumurtanın kaderini yaşayacak
Limon ihracatında kısıtlama kaldırıldı
Onlarca kişi hayatta kalamadı!
Survivor'ın çekildiği ülkede büyük felaket
İktidar yine 'sıfır'la çarptı
Meclis'te muhalefet yine saf dışı!
Engin Polat'ta 'halkçı' çıktı
'Onlarca şubemiz kapandı, binlerce kişi işsiz kaldı'
Mart ayında 145 işçi hayatını kaybetti
3 ayda 447 işçi öldü
Türkiye listede var mı?
En zengin şehirlerin çoğu Amerika'da
CHP'nin yol haritası belli oldu
İlk miting yarın Şişli'de
Oysa Türkiye mutlu etti!
Almanya'nın iftiharı Porsche'da şok
Protestoculara hapis talebi
139 kişi için 3'er yıl istendi
Bundan sonra neler olabilir?
Altın fiyatlar düştü, çıktı
7 aylık su ihtiyacı garanti
İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı coştu
Erdoğan, Özgür Özel'e 500 bin TL'lik 'cunta' davası
Dava haberini Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın duyurdu
Bayram tatilinin bilançosu belli oldu
74 kişi trafik kazalarında can verdi
38 memur gözaltına alındı
Kapıkule'de rüşvet operasyonu
Bizi sosyal medyada da takip edin!
Yeni Mesaj artık Bluesky'da
Limon da yumurtanın kaderini yaşayacak
Limon ihracatında kısıtlama kaldırıldı
Onlarca kişi hayatta kalamadı!
Survivor'ın çekildiği ülkede büyük felaket
İktidar yine 'sıfır'la çarptı
Meclis'te muhalefet yine saf dışı!
Engin Polat'ta 'halkçı' çıktı
'Onlarca şubemiz kapandı, binlerce kişi işsiz kaldı'
Mart ayında 145 işçi hayatını kaybetti
3 ayda 447 işçi öldü
Türkiye listede var mı?
En zengin şehirlerin çoğu Amerika'da
CHP'nin yol haritası belli oldu
İlk miting yarın Şişli'de
Oysa Türkiye mutlu etti!
Almanya'nın iftiharı Porsche'da şok
Protestoculara hapis talebi
139 kişi için 3'er yıl istendi
Bundan sonra neler olabilir?
Altın fiyatlar düştü, çıktı
7 aylık su ihtiyacı garanti
İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı coştu
Erdoğan, Özgür Özel'e 500 bin TL'lik 'cunta' davası
Dava haberini Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın duyurdu
Bayram tatilinin bilançosu belli oldu
74 kişi trafik kazalarında can verdi
38 memur gözaltına alındı
Kapıkule'de rüşvet operasyonu
Bizi sosyal medyada da takip edin!
Yeni Mesaj artık Bluesky'da
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.