KEP ile E İmza aynı mı? KEP için E İmza nasıl alınır?
E-imza birçok kişi tarafından bilinmesine rağmen KEP az bilinmektedir. KEP, Kayıtlı Elektronik Posta anlamına gelir. Günümüzde güvenilir elektronik posta sistemlerinin başında gelir.





Günümüzde birçok işlem dijital olarak yapılmaktadır. Evrak imzalamak ya da işlem yapmak için ilgili ofise ya da kuruma gitme zorunluluğu bulunmamaktadır. E-Devlet üzerinden bu işlemler, kolaylıkla yapılabilmektedir.
E-Devlet'ten yapılan işlemler, birçok soruyu da beraberinde getirmiştir. E-imza ve KEP, en çok soru sorulan konular arasında yer almaktadır. Hatta KEP ve E-imza çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Bu makalenin yayınlanmasında önemli katkıları bulunan EDM Bilişim ürün sunumlarından alıntılarla sizlere bu yazımızda E-imza ve KEP arasındaki farklardan bahsedeceğiz.
KEP Nedir?
E-imza birçok kişi tarafından bilinmesine rağmen KEP az bilinmektedir. KEP, Kayıtlı Elektronik Posta anlamına gelir. Günümüzde güvenilir elektronik posta sistemlerinin başında gelir.
KEP sayesinde;
-
Postanın alıcıya ulaşıp ulaşmadığı bilgileri,
-
Gönderilen postanın her zaman erişebilir olması,
-
Alıcının postayı okuma durumu,
-
Göndericinin postayı ne zaman gönderdiği,
-
Erişilebilir gönderici ve alıcı kurum bilgileri, hizmetleri alınabilmektedir.
KEP Nasıl Alınır?
Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun resmi web sitesinden kolaylıkla KEP alınabilmektedir. İsteğe bağlı olarak birden fazla KEP kullanılabilir. KEP çeşidine göre fiyat değişmektedir.
KEP ile ticari, resmi ve özel olan belgeler şahıs ya da kurumlar ile paylaşılabilir. Yasal bir sistem olduğu için haklar korunur ve gizlilik sağlanır. İhtar, bildirge, ihbar, başvuru ve beyanname gibi işlemler yapılabilir.
Özel sektör ve kamu kurumları arasında dilekçe, sözleşme ve ihale gibi belgeler, hesap ekstreleri ve elektronik posta gönderimleri güvenle gönderilebilir. Bu sayede postalama, kâğıt, arşiv işlemlerinde zaman kaybı ve maliyet azalmış olur. Ticari faaliyet verimliliği artar.
KEP kullanımı, yasal olarak zorunlu değildir. Ancak Elektronik Tebligat Yönetmeliği'ne göre sermayesi paylara bölünmüş, anonim ya da limitet şirketler, tebligatları elektronik yapmak zorundadır. Diğer tüzel ya da gerçek kişiler, isteğe bağlı olarak elektronik posta tercih edebilir.
KEP İşlemleri Nasıl Yapılır?
KEP işlemleri, Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcıları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu resmi web sitesinden yapılmaktadır. Ancak KEP alırken bazı hususlar bilinmelidir.
-
Alınan KEP hesabı, başkasına devredilemez.
-
Gerçek kişilerin KEP hesapları, başkaları tarafından kullanılamaz.
-
Tüzel kişiler de başvuru sırasında belirtilen yetkiler kişiler, KEP hesabını kullanabilir.
-
Kapatılan KEP hesabı, sonrasında kimlik bilgileri ve istenilen evraklar tekrar aktif edilebilir.
KEP ile E-İmza Arasındaki Fark Nedir?
E-imza ile KEP farklıdır. E-imza, elektronik ortamlarda imza amaçlı kullanılır. Birçok yerde kullanılır. KEP kullanabilmek için de E-imza olmak zorundadır. Dijital ortamdan E-imza olmadan posta gönderimi gibi işlemlerde imza atılamaz.
Bu durum, posta güvenliğini zedeleyeceği için kabul edilemez. Ancak bu durum sadece göndericiler için geçerlidir.
KEP hesabı, sadece elektronik postaların alımı için kullanılacaksa elektronik imzaya gerek yoktur. Konuyla ilgili detaylı bilgi sahibi olmak için EDM Bilişim adresimizi ziyaret edebilir ya da iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.
EDM Bilişim KEP Genel Koordinatörü Kenan AKTER; KEP sisteminin en önemli aranacak özelliklerin Ulusal Elektronik Tebligat Sistemine entegre olması gerektiğini ve Devlet Yazılma Sisteminin kullandığı EYP protokolündeki yazıları herhangi bir dış uygulama kullanmadan tek tıkla açabilmesi olduğunu belirtmektedir. INTERKEP ürünlerinin pazarda bu özelliklere haiz tek ürün olduğunu belirtmektedir. Akter, EDM Bilişim e-imza hizmetinde bulunan Java bağımsız e-imza sertifikasyon özelliğinin de E-İmza alanında sadece kendilerinde ilk ve tek olduğunu, bu sayede müşterilerin Java değiştirmeden imzalarını her kamu ve özel uygulamada rahatça kullanabildiklerini ifade etmektedir.
Reklamdır.