Adana karpuz üreticileri geçen yıl yaşanan ve büyük zararlara yol açan "bakteriyel meyve lekesi-meyve yanıklığı hastalığı"na karşı uyarılıyor
Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan ve turfanda olarak erkenci ürünleri tüketime sunan Adana'da, çiftçiler, geçen yıl bazı alanlarda karantina uygulanmasına ve ciddi verim kayıplara yol açan "bakteriyel meyve lekesi-meyve yanıklığı hastalığı"na karşı uyarılıyor. Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ahmet Güneş, yaptığı açıklamada, bu yıl Adana'da, geçen yıl olduğu gibi açık alanda 53 bin dekar, örtü altında ise 98 bin dekarın üzerinde karpuz üretiminin yapılmasının beklendiğini söyledi. Geçen yıl karpuzda 800 bin ton rekolte elde edildiğini hatırlatan Güneş, bu yıl ise gerçekleştirdikleri eğitim çalışmaları ve uyarıların etkisiyle bu rakamın daha da yükseleceğini umduklarını ve kalitede önemli artış beklediklerini kaydetti.
Bitki hastalıklarına karşı önlemler alındıYüksek verim ve tüketicinin damak tadına uygun kalitede üretim gerçekleştirmek amacıyla özellikle bitki hastalıkları ve zararlılarına karşı çeşitli önlemler aldıklarını anlatan Güneş, bu kapsamda çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Geçen yıl karpuz alanlarında yapılan tarla kontrollerinde iç ve dış karantina listelerinde bulunan "bakteriyel meyve lekesi-meyve yanıklığı" (Acidovorax avenae) hastalığına rastladıklarını bildiren Güneş, şunları kaydetti: "Geçen yıl ildeki tüm karpuz alanlarında yapılan tarla kontrolleri sırasında Kozan, Yüreğir ve Karataş ilçelerindeki bazı ekim alanlarında bu hastalığı tespit ettik ve yayılmaması için gerekli karantina tedbirlerini uyguladık. Karpuz ve kavunun en önemli sorunlarından biri olan bu hastalık, bitkinin gelişme dönemine bağlı olarak çok ciddi ürün kaybına neden oluyor.
Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan ve turfanda olarak erkenci ürünleri tüketime sunan Adana'da, çiftçiler, geçen yıl bazı alanlarda karantina uygulanmasına ve ciddi verim kayıplara yol açan "bakteriyel meyve lekesi-meyve yanıklığı hastalığı"na karşı uyarılıyor. Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Ahmet Güneş, yaptığı açıklamada, bu yıl Adana'da, geçen yıl olduğu gibi açık alanda 53 bin dekar, örtü altında ise 98 bin dekarın üzerinde karpuz üretiminin yapılmasının beklendiğini söyledi. Geçen yıl karpuzda 800 bin ton rekolte elde edildiğini hatırlatan Güneş, bu yıl ise gerçekleştirdikleri eğitim çalışmaları ve uyarıların etkisiyle bu rakamın daha da yükseleceğini umduklarını ve kalitede önemli artış beklediklerini kaydetti.
Bitki hastalıklarına karşı önlemler alındıYüksek verim ve tüketicinin damak tadına uygun kalitede üretim gerçekleştirmek amacıyla özellikle bitki hastalıkları ve zararlılarına karşı çeşitli önlemler aldıklarını anlatan Güneş, bu kapsamda çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Geçen yıl karpuz alanlarında yapılan tarla kontrollerinde iç ve dış karantina listelerinde bulunan "bakteriyel meyve lekesi-meyve yanıklığı" (Acidovorax avenae) hastalığına rastladıklarını bildiren Güneş, şunları kaydetti: "Geçen yıl ildeki tüm karpuz alanlarında yapılan tarla kontrolleri sırasında Kozan, Yüreğir ve Karataş ilçelerindeki bazı ekim alanlarında bu hastalığı tespit ettik ve yayılmaması için gerekli karantina tedbirlerini uyguladık. Karpuz ve kavunun en önemli sorunlarından biri olan bu hastalık, bitkinin gelişme dönemine bağlı olarak çok ciddi ürün kaybına neden oluyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.