AB, "Hollanda ve Fransa'daki referandumlar bizi etkilemez" diyen AKP'ye anlayacağı dilden cevap verdi. Bürksel'de AB Konseyi önündeki Türk bayrağı yok edildi. Bu da "Türkiye'ye hadi çek git" anlamına geliyor!
*Başka kapı arayın!Fransa'da 29 Mayıs'ta; Hollanda'da 1 Haziran'da yapılan AB Anayasası referandumlarında ciddi yara alıp komaya giren AB'de; Türkiye karşıtlığı giderek yükseliyor. Ankara'ya açık mesaj vermekten kaçınan AB yöneticileri, referandumlarda Hayır'ların sebebinin Türkiye olduğunu ima eden uygulamalara imza atıyorlar. Nitekim, Avrupa Konseyi binasının önünde bulunan 28 bayraktan biri olan Türkiye bayrağının indirilmesinin Brüksel'in Ankara'ya yeni bakışını ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor.
*AB'nin Türkiye mesajı açık!'Bayrak indirme' vakası ile Avrupa Birliği, Ankara'ya şu mesajları veriyor. 1) Türkiye'nin bugünden itibaren AB'nin geleceğinde yeri bulunmamaktadır. 2) Al-Yıldızlı bayrak gibi Türkiye'yi ve Türklüğü hatırlatan sembollerin AB ülkelerinin sembollerinin yanında yer alması artık mümkün değildir. 3) AB'nin kimi içine ne zaman, nasıl alacağına; ilişkilerde hangi aşamaya gelinirse gelinsin kimin kapı dışarı edileceğine Brüksel karar verir. Yabancı basında Fransa'nın Türkiye ile müzakerelerin başlamasına karşı olduğu yorumunu yapıldı. Le Figaro, "Türkiye: Chirac'ın Virajı" başlığını atarken The Guardian, demokratik ve laik Türkiye'nin reddedilmesi halinde İslam dünyasına öldürücü bir mesaj gönderileceği yorumunu yaptı. İspanya'nın önde gelen gazetelerinden ABC, zirve nedeniyle aday ülkelerin çok hassas bir durumda olduğunu belirterek, "Türkiye ile müzakerelere gelince, perspektifler birdenbire karardı" yorumunu yaptı. Gazete, zirve arifesinde AB Konseyi binasının önünde konulan 28 bayrak arasında yer alan Türk bayrağının, "Türk hükümetinin gözlemci olarak davet edilmediği" için 16 Haziran'da yok olduğunu belirtti. Ancak gazete, "Müzakere sürecinin geleceği konusunda bir önsezi olabilecek bu ayrıntı, pek çok kişinin gözünden kaçmadı" diye yazdı.İspanyol gazetesinin yorumunu değerlendiren Brüksel'deki kaynaklar, AB Zirvesi'nde önceden öngörülen aday ülkeler ile bilgilendirme toplantısı iptal edildiği için Türkiye ile birlikte diğer aday ülkelerin bayrakları da AB Konseyi binası önünde yeralmadığına dikkat çekti.Uygulama, prosedür olarak sıradan ve olağan olmasına karşın "sembolik" olarak AB çevrelerinde ilgi çekici bir ayrıntı olarak değerlendirildi.