Dicle Üniversitesi'nce yapılan deneme ekimi olumlu sonuç verdi. Deneme ekimini yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız, "ürettiğimiz kayın türü mantar daha az maliyetli olduğu gibi hastalıklara karşı da daha dirençlidir" dedi.
Türkiye'de mantar üretimi
Dicle Üniversitesi (D.Ü) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Abddunasır Yıldız'in kolesterol ve kansızlığa karşı iyi gelen mantar üretimiyle ilgili deneme ekimi olumlu sonuç verdi. Doç. Dr. Yıldız, yaptığı açıklamada, günümüzde dünyada 15-20 mantar türünün "kültür mantarı" olarak yetiştirildiğini bildirdi.
Türkiye'de, ancak 1970 yıllarında kültür mantarı yetiştirilmesine başladığına işaret eden Yıldız, ülkemizdeki üretimin çok yetersiz olduğunu, bunun nedenlerinden birinin de tek mantar çeşidi üzerinden üretim yapılması olduğunu kaydetti.
Yıldız, Türkiye'de üretimi yapılan "agaricus" türü mantar üretiminin hem uzun sürede gerçekleştiğini hem de işçilik ile altyapı için daha fazla parasal kaynak gerektiğini belirterek, bu mantarların hastalıklara karşı da çok hassas olduklarını bildirdi.
Yeni mantar türü
Dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilen ve Türkiye'de bugüne kadar yetiştirilmeyen Pleurotus Florida (kayın), türü mantarın üretimi ile ilgili yaptıkları deneme ekimlerinden olumlu sonuç aldıklarını belirten Yıldız, şöyle devam etti: "Ülkemiz ve özellikle GAP koşullarında daha az maliyetle verimi yüksek ve besin olarak kaliteli mantar yetiştirme konusunda yaptığımız çalışmalar olumlu sonuçlar verdi. Bu çalışma Türkiye'de pleurotus türleri kültür mantarı üretiminin yaygınlaştırılmasında önemli bir yer tutacaktır. Farklı sıcaklıklarda yetişen türlerinin olması ısıtma ve soğutmada kullanılan enerji giderlerinde de tasarruf sağlamaktadır. Bu çeşitler mantar kültüründe büyük sorunlar yaratan hastalıklara karşı da oldukça dirençlidir. Bu mantar türleri seralarda, kışın boş bulunan soğuk hava depoları gibi yerlerde de üretilebilir. Yetişme süresi 1 aydır. Bu sektörel bir hale getirilip istihdam yaratılabilir. Karnabahardan daha lezzetli ve daha uygun olan bu mantarları etle kıyaslayabiliriz."
Doç. Dr. Yıldız, deneme üretimi olumlu sonuç veren bu mantar türünün kolesterolü düşürdüğünü, kansızlık hastalığına karşı da yararları olduğunu belirterek, mantar tohumlarını isteyenlere verebileceklerini de sözlerine ekledi.
Türkiye'de mantar üretimi
Dicle Üniversitesi (D.Ü) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Abddunasır Yıldız'in kolesterol ve kansızlığa karşı iyi gelen mantar üretimiyle ilgili deneme ekimi olumlu sonuç verdi. Doç. Dr. Yıldız, yaptığı açıklamada, günümüzde dünyada 15-20 mantar türünün "kültür mantarı" olarak yetiştirildiğini bildirdi.
Türkiye'de, ancak 1970 yıllarında kültür mantarı yetiştirilmesine başladığına işaret eden Yıldız, ülkemizdeki üretimin çok yetersiz olduğunu, bunun nedenlerinden birinin de tek mantar çeşidi üzerinden üretim yapılması olduğunu kaydetti.
Yıldız, Türkiye'de üretimi yapılan "agaricus" türü mantar üretiminin hem uzun sürede gerçekleştiğini hem de işçilik ile altyapı için daha fazla parasal kaynak gerektiğini belirterek, bu mantarların hastalıklara karşı da çok hassas olduklarını bildirdi.
Yeni mantar türü
Dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilen ve Türkiye'de bugüne kadar yetiştirilmeyen Pleurotus Florida (kayın), türü mantarın üretimi ile ilgili yaptıkları deneme ekimlerinden olumlu sonuç aldıklarını belirten Yıldız, şöyle devam etti: "Ülkemiz ve özellikle GAP koşullarında daha az maliyetle verimi yüksek ve besin olarak kaliteli mantar yetiştirme konusunda yaptığımız çalışmalar olumlu sonuçlar verdi. Bu çalışma Türkiye'de pleurotus türleri kültür mantarı üretiminin yaygınlaştırılmasında önemli bir yer tutacaktır. Farklı sıcaklıklarda yetişen türlerinin olması ısıtma ve soğutmada kullanılan enerji giderlerinde de tasarruf sağlamaktadır. Bu çeşitler mantar kültüründe büyük sorunlar yaratan hastalıklara karşı da oldukça dirençlidir. Bu mantar türleri seralarda, kışın boş bulunan soğuk hava depoları gibi yerlerde de üretilebilir. Yetişme süresi 1 aydır. Bu sektörel bir hale getirilip istihdam yaratılabilir. Karnabahardan daha lezzetli ve daha uygun olan bu mantarları etle kıyaslayabiliriz."
Doç. Dr. Yıldız, deneme üretimi olumlu sonuç veren bu mantar türünün kolesterolü düşürdüğünü, kansızlık hastalığına karşı da yararları olduğunu belirterek, mantar tohumlarını isteyenlere verebileceklerini de sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.