Kahvenin yolculuğu anlatılacak
Pera Müzesi, "Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni" sergisi kapsamında Mayıs ayına dek her Cumartesi, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği'nin işbirliğiyle, kahvenin dünya üzerindeki yolculuğundan toplumsal anlamlarına, kokusundan ekonominin gelişimi ile paralelliklerine farklı konularda sohbetler düzenliyor
16.02.2016 00:00:00
Pera Müzesi, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği işbirliğiyle Şubat?Mayıs 2016 ayları arasında Kahve Sohbetleri başlıklı dört konuşmadan oluşan bir etkinlik serisi sunuyor. Müze'nin Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni adlı koleksiyon sergisi kapsamında sunulan serinin ilk etkinliği 20 Şubat Cumartesi günü Osman Serim'in Yemen'den Dünyaya; Kahvenin Yolculuğu ile başlıyor. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği, Türk kahvesinin kültürel değerine sahip çıkarak, bu kültürün ulusal ve uluslararası bilinirliğine katkıda bulunuyor.
Sihirli meyve
"Sihirli Meyve" olarak Etiyopya'da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen'den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşır, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini alır, etrafında ritüeller şekillenmeye başlar ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynar. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu'ndan yapılan Kahve Molası seçkisi, kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde inceliyor.
Osman Serim'in Cumartesi günü gerçekleşecek konuşmasının ardından 26 Mart'ta Yrd. Doç. Dr. Hatice Nihal Bursalı ile "Çekirdekten Fincana Türk Kahvesinin Maddi Kültürü" üzerine bir konuşma, 30 Nisan'da Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu ile "Bir Fincan Kahvenin Kırk Yıldan Fazla Hatırı Var" başlıklı bir sohbet ve Vedat Ozan ile "Koku ve Kahve" konusunda bir etkinlik gerçekleşecek.
Sihirli meyve
"Sihirli Meyve" olarak Etiyopya'da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen'den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşır, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini alır, etrafında ritüeller şekillenmeye başlar ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynar. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu'ndan yapılan Kahve Molası seçkisi, kahve etrafında şekillenen çeşitli rutinleri, ritüelleri, ilişkileri ve kamusal alan, toplumsal rol, ekonomi gibi modernizmle bağdaştırılan kavramları, kahve kültürü ve bu kültürün gelişmesine katkıda bulunan Kütahya seramik üretimi ekseninde inceliyor.
Osman Serim'in Cumartesi günü gerçekleşecek konuşmasının ardından 26 Mart'ta Yrd. Doç. Dr. Hatice Nihal Bursalı ile "Çekirdekten Fincana Türk Kahvesinin Maddi Kültürü" üzerine bir konuşma, 30 Nisan'da Prof. Dr. Filiz Çalışlar Yenişehirlioğlu ile "Bir Fincan Kahvenin Kırk Yıldan Fazla Hatırı Var" başlıklı bir sohbet ve Vedat Ozan ile "Koku ve Kahve" konusunda bir etkinlik gerçekleşecek.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.