Japonya'nın yeni başbakanı sanki MEM'i uygulayacak!
Japonya'da önümüzdeki hafta yüzde 100 oranla başbakan olması beklenen iktidardaki Liberal Demokrasi Partisi'nin liderliğine seçilen Kişida Fumio; gelir eşitsizliğinin azaltılması, sürekli büyüme ve servet dağılımının sağlanması için çalışacağını söyledi. Kişida'nın açıklamaları Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'nde yer alan tezlerle birebir örtüşüyor.
30.09.2021 08:37:00





Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrasi Partisi (LDP) liderliğine seçilen Kişida Fumio, Covid-19 salgınının sarstığı ülkeyi yeniden ayağa kaldırma sözü verdi. Gelecek hafta "başbakan olmasına kesin gözüyle bakılan" Kişida, LDP liderlik seçimleri sonrası düzenlediği basın toplantısında, hükümet olarak birçok sahada uygulayacakları politikaları anlattı.
Tüketimi teşvik edecek
Kişida, ülkedeki "gelir eşitsizliğinin azaltılması için çalışacağını" belirterek, "Gelirler birçok sahada artarsa bu durum gelir uçurumunu ortadan kaldıracak ve tüketimi teşvik edecek" dedi.
Büyüme olmadan servet dağılımının sağlanamayacağını dile getiren Kişida, "Servet dağılımı olmadan da büyüme oluşmaz" diyerek, "büyüme ve dağılımın verimli döngüsünü" sağlayacağı sözü verdi.
Salgın etkisindeki ekonomiye yönelik yıl sonuna kadar trilyonlarca yenlik ekonomik paket uygulama taahhüdünü yineleyen Kişida, "Covid-19'un sarstığı ülkeyi yeniden ayağa kaldıracağını" kaydetti.
Demokrasi, barış ve istikrarı koruma kararlılığı göstereceğini belirten Kişida, küresel sorunların çözümüne katkıda bulunulması dahil birçok alanda Japonya'nın 'uluslararası görünürlüğünü' artıracağını bildirdi.
Başbakan ilan edilecek
Seçimlerde Kişida dün rakipleri, Reform Bakanı Kono Taro ile kadın adaylar eski İçişleri ve İletişim bakanları Noda Seiko ve Takaiçi Sanae'yi mağlup ederek ipi göğüslemişti. Kişida 4 Ekim'de, LDP ve koalisyon ortağı Komeito'nun hakimiyetindeki Temsilciler Meclisi (Şuugiin) oturumunda, Japonya'nın yeni başbakanı ilan edilecek.
MEM'in üç boyutu
BTP'nin merhum Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'ın 2005 yılında piyasaya çıkan Milli Ekonomi Modeli'nde (MEM) 'tüketim canlandırılarak' sürekli büyümenin sağlanacağı, gelir adaletsizliğinin giderileceği, işsizliğin ortadan kaldırılacağı vurgulanıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.