İsyancılar ABD hayranı çıktı
Wall Street Journal tarafından yayımlanan Suriye'deki isyancılarla ilgili bir ankete göre, isyancılar arasında kendilerini "dindar" olarak niteleyenlerin az, ABD'ye büyük bir hayranlık duyanların oranının çok yüksek olduğu ortaya çıktı
01.06.2012 00:00:00
Suriye içerisindeki muhalifler arasında gerçekleştirilen "gizli" bir anket, isyancıların çoğunun İslamcı olmadığını, Türkiye ve ABD'ye büyük bir hayranlık duyulduğunu ortaya koydu. İsyancıların yüzde 82'si, Türkiye'yi "siyasi ve ekonomik model" olarak seçerken İran'ı tercih edenlerin oranı yüzde 2'ye ulaşmadı. ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Suriye içerisindeki isyancılar arasında gerçekleştirilen ve "İslamcılara sınırlı bir destek, ABD ve Türkiye için büyük bir hayranlık" olduğunu ortaya koyan "gizli" bir anketin sonuçlarına dikkat çeken bir makale yayımladı.
Düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü kıdemli uzmanı ve Pechter Polls kamu yoklamaları şirketi danışmanı David Pollock imzasını taşıyan makelede uluslararası toplumda Suriye'ye mudahale çağrıları artarken, böyle bir adıma engellerin sürdüğünü, Suriye muhalefetine köktendincilerin hakim olduğu yönünde kaygıların bulunduğuna dikkat çekilerek şöyle devam edildi: "Ama Suriye'de yaşayan muhalifler arasında gerçekleştirilen gizli bir anket, onların arasında İslamcıların sadece bir azınlık olduğunu gözlerin önüne serdi. Anket, muhaliflerin Suriye'de yönetişim için model olarak Türkiye'ye baktığına, ABD'ye bile geniş bir hayranlık olduğuna işaret ediyor."
İsyancılar arasında ABD desteği yüzde 62
David Pollock'a göre, katılımcıların sadece yüzde 5'i, siyasi model olarak Suudi Arabistan konusunda olumlu düşüncelere sahip. Buna mukabil yüzde 82'si, siyasi ve ekonomik model olarak Türkiye'ye olumlu not verdi. Bunlardan yüzde 40'ı da son derece olumlu bakıyor. ABD ise, siyasi model olarak yüzde 62'den destek aldı. Fransa, Almanya ve İngiltere onu yakından izledi. Tunus ise sadece yüzde 37'yi, Mısır da yüzde 22'sini sağladı.
İran ise, ankete yer verilen Rusya ve Çin'in de bulunduğu ülkeler arasında en düşük not aldı. Siyasi model olarak İran konusunda olumlu bir görüşü olan katılımcıların oranı yüzde 2'ye ulaşmadı bile. Yüzde 90'ı da Hizbullah ile ilgili olumsuz görüş belirtti. Bunlardan yüzde 78'i mümkün olan en aleyhindeki yaklaşımı gösterdi. ANKA.