İsrail, 14 yaşındaki Filistinli kızın hikayesinden korktu
İsrail'in giden hükümetinde maliye bakanı olarak görev yapan laik sağcı Avigdor Lieberman da Yafa'da filmi göstermeyi planlayan bir tiyatrodan devlet desteğinin çekilmesini önerdi
01.12.2022 11:38:00





İsrail'in giden hükümetinde maliye bakanı olarak görev yapan laik sağcı Avigdor Lieberman da Yafa'da filmi göstermeyi planlayan bir tiyatrodan devlet desteğinin çekilmesini önerdi.
Ürdünlü film yapımcısı Darin J. Sallam'ın yönettiği "Farha", köyü İsrail güçlerinin sivilleri infaz ederken tasvir edilen saldırılarına maruz kalan 14 yaşındaki Filistinli bir kızın hikayesini anlatıyor.
2021 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde gösterildikten sonra Perşembe gününden itibaren Netflix'te izlenebilecek.
Lieberman yaptığı açıklamada, "Netflix'in tüm amacı yanlış bir iddia yaratmak ve İsrail askerlerine karşı kışkırtmak olan bir filmi yayınlamaya karar vermesi delilik" dedi.
Ayrıca Yafa'da devlet desteği alan Al Saraya tiyatrosunun filmin gösterilmesi kararını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.
Lieberman, "Gelecekte bu korkunç gösterimi veya benzer filmleri önlemek için finansmanın reddedilmesi de dahil olmak üzere mevcut tüm önlemlere ihtiyaç var" dedi.
İsrail Kültür Bakanı Chili Tropper, filmin "yalanları ve iftiraları" gösterdiğini ve Al Saraya'nın filmi göstermeyi planlamasının "rezalet" olduğunu söyledi.
Bakan, "Sinema yönetimini filmi gösterme kararını değiştirmeye çağırıyorum" diye ekledi.
Tiyatro yönetmeni, AFP'nin gösterimle ilgili yorum yapma talebine hemen yanıt vermedi.
"Farha", 760.000'den fazla Filistinlinin evlerinden kaçtığı veya zorla çıkarıldığı 1948'deki İsrail vahşetini gösteren ilk film değil.
En son, İsrailli yönetmen Alon Schwarz, şimdi İsrail'in kuzeybatısındaki bir Akdeniz kıyı köyü olan Tantura'da Filistinlilerin katledildiği iddiasını konu alan 2022 belgeseli nedeniyle İsraillilerin tepkisiyle karşılaştı.
Son yıllarda, İsrailli aktivistler de dahil olmak üzere, çatışma sırasında o zamanlar yeni oluşan İsrail güçlerinin davranışları hakkında daha fazla şeffaflık için çağrılar arttı.
Ürdünlü film yapımcısının ilk filmi Farha, Nakba çatışması sırasında Filistinlilere karşı Siyonist zulmü anlatıyor.
İsrail'in kuruluşunu çevreleyen 1948 savaşı sırasında Filistinli bir aileyi katleden Siyonist güçleri tasvir eden bir Netflix filmi, İsrailli yetkililer tarafından "yanlış bir anlatı yaratmakla" kınandı.
Ürdünlü film yapımcısı Darin Sallam'ın ilk filmi Farha, geçen yıl gösterime girdiğinden beri dünya çapında birçok film festivalinde gösterildi ve Ürdün'ün 2023 Oscar adaylığı oldu.
Film, çevrimiçi olarak küresel bir izleyici kitlesine yayınlanmaya başlayacak. Perşembe günü eğlence servisi.
Film, yaklaşık 700.000 Filistinlinin etnik temizliği ve yerinden edilmesi için Arapça bir terim olan Nakba olayları sırasında babası tarafından bir depoya kapatılan 14 yaşındaki bir kızın deneyimlerine odaklanıyor.
Yeni İsrail askerleri köye geldiğinde Farha, iki küçük çocuk ve bir bebek de dahil olmak üzere tüm ailesinin kiler kapısındaki bir çatlaktan öldürülmesine tanık olur.
İsrail'in görev süresi sona eren maliye bakanı Avigdor Lieberman yaptığı açıklamada, "Netflix'in tüm amacı İsrail askerlerine karşı yanlış bir iddia ve kışkırtma yaratmak olan bir filmi yayınlamaya karar vermesi delilik" dedi. Lieberman ayrıca Arapların çoğunlukta olduğu Yafa kasabasında filmin gösterildiği Arap-İbrani tiyatrosundan devlet fonunu çekmeyi düşüneceğini söyledi.
İsrail Kültür Bakanı Hili Tropper, Farha'nın "yalanları ve iftiraları" tasvir ettiğini ve bunu bir İsrail tiyatrosunda göstermenin "rezalet" olduğunu söyledi. Tiyatro, yorum talebine hemen yanıt vermedi.
1948 savaşında Yahudi güçleri tarafından işlenen vahşet tasvirleri, kurgusal veya başka türlü, İsrail'de oldukça hassas bir konu olmaya devam ediyor. Bu yılın başlarında yayınlanan, şu anda İsrail'in kuzeyinde yer alan bir kıyı köyü olan Tantura'da Filistinlilerin katledilmesiyle ilgili bir belgesel geniş yankı buldu.
Röportajlarda Sallam, filmi birçok anlatı filmi Filistin hikayelerini anlatırken çok azı çatışmanın ve işgalin temel nedenine odaklandığı için yaptığını söyledi. Farha'nın, Sallam'ın annesinin Suriye'de genç kadınlar olarak tanışan bir arkadaşının hikayesi olduğunu söylüyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.