İsmail Baha Sürelsan unutulmadı
Türk müziğinin değerli isimlerinden İsmâil Bahâ Sürelsan için doğumunun 100. yılı münasebetiyle bir program düzenleniyor. Anma programı Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı tarafından gerçekleştirilecek
04.05.2012 00:00:00
Dr. Mehmet Emin Kakan'ın konuşma yapacağı program, 5 Mayıs Cumartesi günü vakfın Çemberlitaş'taki merkezinde, Köprülü Medresesi'nde saat 16.00'da başlayacak. Sanatkârın eserlerinden seçmeleri Güzün Değişmez tarafından seslendirilecek. Saz sanatkârları Bilen Işıktaş (ud) ve Aziz Şükrü Özoğuz (keman).
Klasik Türk müziği sanatkârı İsmail Baha Sürelsan, 19 Kasım 1912 tarihinde Bursa'da doğdu. 12 Nisan 1998 tarihinde Antalya'da vefat etti. Tarım Mühendisliği eğitimi gördü. Okul yılları ile birlikte müzik öğrenimi gördü. Yüksek tarım mühendisi olan bestekar, 1972'de Tarım Bakanlığı'ndan emekliye ayrıldı. Türk müziğine ilmî araştırmaları, yayınları, konferansları ve ve eğitimciliği ile hizmet verdi. Dinî ve din dışı 100'ü aşkın bestesi ile kendini tekrardan kaçınan ve yeni melodik renkler aramasıyla tanınır. Hayatında olduğu gibi sanatında da son derece titiz, taviz vermeyen, disiplinli, düzenli bir kişiliğe sahipti. Bundan dolayı az fakat çok güzel eserler verdi. “Sandal”, “Güle sor, bülbüle sor”, “Çekmiyor yâr-ı sitemkâr hayli demdir nazımız” gibi unutulmaz eserleri Türk Mûsıkîsi'ne Sürelsan kazandırdı.
İsmail Baha Sürelsan, 1968 ile 1972 yılları arasında Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'nde dinî mûsikî ile ilgili dersler verdi. 1973'te TRT Kurumu Türk Mûsikîsi Uzmanlığı, Repertuar Kurulu Başkanlığı, Kültür Bakanlığı Türk Mûsikîsi Komisyonu üyeliği gibi görevlerde bulundu. 1975 yılında TRT Ankara Radyosu Klâsik Türk Mûsikîsi Korosu'nun başına getirildi. Ancak 1977 yılında sağlık problemleri dolayısıyla Antalya'ya taşındı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanı alan sanatçı 1998 yılında bu şehirde vefat etti. Adının verildiği Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı “İsmail Baha Sürelsan Konservatuarı” Antalya'dadır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.