İran sınırında göçmenlere karşı hendekli, duvarlı önlem!
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, İran üzerinden Türkiye'ye yönelik Afganistan, Pakistan ve Bangladeş kaynaklı göçmen akımı var. Türkiye'nin hudut birlikleri, İran hudut hattını 20'ye yakın tabur ve komandolar dahil 20 bin civarında personel ile 24 saat kesintisiz izliyor. Sınıra hendek kazılıyor, duvar örülüyor.
27.07.2021 18:00:00





Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, beraberinde İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ile Van'ın Çaldıran ilçesindeki İran sınırında devam eden modüler duvar örme ve hendek kazma çalışmalarını inceledi. İlgililerden bilgi alan Bilmez, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Ağrı sınırından başlayarak 64 kilometrelik modüler duvar inşaatının devam ettiğini söyledi. Yıl sonuna kadar 64 kilometrelik duvarın yapımını bitirmeyi hedeflediklerini kaydeden Bilmez, şu ana kadar duvarın 3.5 kilometrelik kısmının tamamlandığını bildirdi. Duvarın örüleceği 3 etapta da kazı ve dolgu çalışmalarının sürdüğünü anlatan Bilmez, şöyle konuştu: "Bir taraftan da İran yetkilileriyle, duvarın örüleceği sahanın belirlenmesi konusunda ortak mutabakata varmak için çalışmalarımız devam ediyor. Birinci etapta mayınlı alanımızın mayın temizleme çalışmaları jandarma ekipleri tarafından yapılıyor. Bölgeyi tamamen mayından temizleyeceğiz. Çünkü duvar imalatının yapılabilmesi için o sahanın temizlenmesi lazım. Bölgede sınır güvenliği için iki yıldır hendek kazıyoruz. Derinliği 4, genişliği 4 metre olan hendek kazılıyor ve bu hendeklerin girişine jiletli tel çekiliyor. Şu ana kadar 110 kilometrelik hendek kazımı gerçekleştirildi. 30 kilometre hendek kazımı için de yüklenici firmalar sahada çalışmalarını sürdürüyor. Bir 30 kilometre kadar hendek kazımını da Valilik olarak biz gerçekleştireceğiz. Yıl sonuna kadar hendek uzunluğumuzu 160 kilometreye kadar çıkartacağız. Ayrıca sınırımızda jiletli tel takviyesi yapılıyor ve sınır hattında 58 gözetleme kulesi inşa ediliyor. 45 tane de haberleşme kulesi. Kulelere termal kamera, radar, sensör ve atış kontrol sistemi monte edilecek. Bunların belli bir kısmı tamamlandı. Yıl sonuna kadar bunlar da devreye alınmış olacak."
Takviye birlikler gönderildi
Sınır güvenliğinin en üst düzeyde sağlanması için takviye birliklerin gönderildiğine dikkati çeken Bilmez, "Göç baskısının artması üzerine kara kuvvetlerimiz 2 keşif, 2 de komando bölüğü, zırhlı araçlarla birlikte bölgeye takviye etti. İçişleri Bakanlığımız da diğer illerden bu bölgeye 35 özel harekat timi 50 zırhlı araçla sınır hattında askeri birliklerimize yardımcı olmak üzere bölgeye yönlendirildi. Bunlardan 500'ü Çaldıran'da konuşlandırıldı, 250'si de Saray bölgesinde görev yapacak" şeklinde bilgi verdi. Sınır güvenliğini için tüm kurumların seferber olduğunu, İHA ve SİHA'lardan da 24 saat esasına göre yararlandıklarını vurgulayan Bilmez, elde edilen görüntülerin ilgili birimlerce paylaşıldığını dile getirdi.
Bilmez, geçen yıl yaklaşık 105 bin düzensiz göçmeni ya sınır hattında engelledikleri ya da içerde yakaladıkları bilgisini paylaşan Bilmez, şunları kaydetti: "Bu sene sınırda engellediğimiz ve yakalayıp hakkında işlem yaptığımız göçmen sayımız şu ana kadar 55 bini geçti. Aslında bu sene maruz kaldığımız göçmen sayısı geçen seneden fazla değil ama toplumsal duyarlılık bu sene daha fazla. 2019'dan önce Van'ın her yerinde göçmen görme imkanı vardı ama 2019'un Temmuz ayından itibaren Van içinde düzensiz göçmenlere müsaade edilmiyor. Son zamanlarda özellikle jandarma ve polisimiz 'şok evleri' dediğimiz göçmenlerin saklandığı yerler takip ediliyor ve bunların büyük kısmı yıkıldı. Sadece 2021 yılında 783 organizatör hakkında işlem yapılmış ve bunların 300'e yakını tutuklanmıştır. Bu işimizi kolaylaştırdı ama hala cezalar caydırıcı boyutta değil. Cezaların caydırıcı olması gerekiyor." Bilmez, Van'ın İran'a olan sınırının tamamına duvar örüleceğini belirtti.
Geniş kapsamlı uygulama şart
Birlikler, bu yılın ilk 6 ayında 51 bin 122 kişinin yasa dışı geçişine engel oldu, 523 kişiyi de yakaladı. Modüler beton duvar ve elektro-optik kulelerle korunan hudut hattı, insansız hava araçlarıyla da (İHA) 24 saat izleniyor. Mehmetçiğin aldığı sıkı önlemlere rağmen, yasadışı göçmen sayısında bu yıl artış yaşanıyor. Göçmenlerin bir bölümü yakalanırken, bir bölümü de Türkiye'nin değişik şehirlerindeki tanıdıklarının yanına yerleşiyor. Yasadışı göçü önlemek için şehir içinde, kırsal kesimde, inşaatlarda, atölyelerde vesaire geniş kapsamlı uygulama yapmak gerekiyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.