İhracatçılar finansmana ulaşmada ve lojistikte sorunlar yaşıyor
EVSİD Başkanı Talha Özger, sanayiciler olarak makinelerini yenilemeleri gerektiğine işaret ederek, "Bunun için finansal kiralama (leasing) da kullanıyoruz ancak her daim finansmana ihtiyacımız var. Açıkçası finansmana yani krediye ulaşmada ve lojistikte sorunlar yaşıyoruz" dedi.
12.01.2023 00:23:00





FOTO ALTI: EVSİD Başkanı Talha özger (soldan 4. sırada)
RECEP BAHAR / İSTANBUL
Ev ve mutfak eşyaları sektörü 2023 yılı hedeflerini açıkladı. Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger, İstanbul'da düzenlediği basın sohbet toplantısında, 2021'de ev ve mutfak eşyaları sektörü ihracatının yüzde 35 artış göstererek 3.4 milyar dolara ulaştığını, 2022 yılında yaşanan olumsuzluklara rağmen yılı 3.5 milyar dolar ile kapattıklarını söyledi. Özger; 2023'te 4 milyar dolarlık bir ihracat büyüklüğüne ulaşarak, yıl içinde gerçekleştirilecek tüm etkinliklerle en büyük hedeflerinin dünyanın dört bir yanında "Made in Türkiye" denince akla mutfak eşyaları sektörünün gelmesi olduğunu belirtti.
184 ülkeye ihracat yapıyoruz
2022'de enerji fiyatlarındaki yükselişin, TL bazlı maliyet artışlarının, Rusya-Ukrayna savaşı, Mısır ve Cezayir'de yaşanan döviz sıkıntısının sektörün ihracatını olumsuz etkilediğini belirten Özger, yurt dışı pazarlarda Türk ürünlerine yönelik talebin arttığı dönemde dolar cinsinden fiyatlarını yukarıya çekmek durumunda kaldıklarını ve bazı pazarlarda kayıplar yaşadıklarını söyledi. Türk üreticiler olarak 2022 yılında yaşanan olumsuzluklara rağmen üretime devam ettiklerini ve ürün gruplarına bakıldığında porselen, seramik, plastik cam gibi enerji yoğun gruplarda ihracatın sektör geneline göre daha fazla arttığını ifade eden Özger; sektörün 184 ülkeye ihracat yaptığını, ilk 10 ihracat pazarının toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 49 olduğunu ve en önemli ihracat pazarının ise yüzde 55 ile Avrupa olduğunu kaydetti. Türk ev ve mutfak eşyaları sektörünün Çin, Almanya, İtalya, Hollanda ve ABD'nin ardından değer bazında ihracatta 6. sırada olduğunu vurgulayan Özger, "Net ihracat yani bu saydığımız ülkelerin ithalatlarını çıkarttığımızda yapılan sıralamada Çin'in ardından 2. sırayı alıyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye'nin çok ciddi bir üretici konumunda olduğunu vurgulayan Özger, "Birim ihracat değerimiz pandemi öncesinde 3.2 dolar/kg'dı. Bugün 3.7 dolar/kg seviyesine ulaştık ve 2023 yılında 4 dolar/kg'yi aşmayı hedefliyoruz. Hacimsel büyüklük olarak ise 2023 yılında 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Müşterilerle 'aile' olacağız
EVSİD olarak 2023 yılında 9 tane organizasyon yapacaklarını aktaran Özger; etkinliklere Mart ayında Avrupa'da start vereceklerini ifade etti. 8-10 Mayıs tarihleri arasında ise İstanbul'daki Invitation Only programını daha da büyüterek Haliç Kongre Merkezi'nde 150 satın almacıyı Türkiye'ye getirmeyi planladıklarını söyleyen Özger; 11-16 Haziran'da Mexico City'de, 9-14 Temmuz'da Tokyo'da ve Seul'de, 13-16 Ağustos'ta Kazakistan'da EVSİD Connect ikili iş görüşmeleri etkinliklerini, 3-8 Eylül tarihleri arasında ise Şili Santiago'da Invitation Only Latam (Latin Amerika) organizasyonu gerçekleştireceklerini belirtti.
'Sanayicinin para ihtiyacı bitmez'
EVSİD Başkanı Özger, finansmana ulaşmada ve lojistikte sorunlar yaşadıklarını dile getirerek, şunları söyledi: "Hammaddeyi genelde ithal ediyoruz. Limanlardan fabrikaya gelene kadar ciddi nakliye ücreti ödüyoruz. Öte yandan Uzakdoğu'dan dünyaya açılan gemilerin navlun ücretlerinde düşüş var, bu durum ihracatımızı düşürebilir ancak yaptığımız etkinliklerle pazarda konumumuzu sağlamlaştırdık. Müşterilerde alışkanlık oluştu. O pazarlardan çıkarılmamız o kadar kolay değil artık. Öte yandan sanayicinin her dönem desteğe ihtiyacı var. Üretim bantlarını pazar taleplerine göre oluşturmak gerekiyor. Makineleşmeyle ilgili yatırımların sürmesi gerekiyor. Makineleri yenilememiz gerekiyor, bunun için leasingi de kullanıyoruz. Finansman ihtiyacımız her daim var." Özger, döviz kurlarıyla ilgili bir soruya da "Döviz kurları ister istemez artacak. İlk çeyreğin sonuna doğru kurlarda artış bekleniyor" dedi. Öte yandan Özger, iç piyasada mutfak eşyası fiyatlarının asgari ücretteki artış ve enerji maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle yüzde 20 artabileceğini belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.