İhracata Avrupa freni
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Negrin, konfeksiyon ihracatının yüzde 80'inin Avrupa ülkelerine yapıldığını hatırlatarak, Avrupa'daki krizin ihracatın azalmasında etkili olduğunu kaydetti
04.05.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - İSTANBUL
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenen 5. İstanbul Moda Hazırgiyim Konferansı, 3-4 Mayıs'ta Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi. Konferans'ta dünyanın 38 önemli marka ve alıcılarıyla Türk imalatçıları 'ikili görüşmelerde (b2b)' bir araya geldi. Dün de devam eden ve yoğun pazarlıklara sahne olan ikili görüşmelerde yaklaşık 2 bin yabancı satın almacı önemli bağlantılara imza attı. Konferansta 2 milyar dolarlık iş bağlantısının yapıldığı ifade edildi.
Avrupa'daki kriz Türk tekstilini etkiliyor
TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Negrin, konferans esnasında Yeni Mesaj'a yaptığı açıklamada, Hazırgiyim ve Konfeksiyon ihracatında Nisan 2012'de Nisan 2011'e göre yaşanan yüzde 11.89 oranındaki gerilemeyi değerlendirdi. Türkiye'nin Hazırgiyim ve Konfeksiyon ihracatının yüzde 80'inin Avrupa ülkelerine yapıldığını hatırlatan Negrin, "Yunanistan'da başlayan kriz Portekiz, ispanya ve İtalya'yı da etkisi altına aldı. En büyük ihracat pazarımız Almanya'nın yanı sıra İtalya ve İspanya'ya da satışlar azaldı" dedi.
Ağustos ayından itibaren Hazırgiyim ve Konfeksiyon ihracatının artacağını tahmin ettiklerini ifade eden Negrin, "Avrupa'nın önemli tedarik merkezi Çin'de fiyatlar artıyor. Çin, küçük parti mal tedarikinde de ideal değil. Büyük alıcıların Türkiye'ye yönelmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Lojistiğe çözüm bulunmalı
Geçtiğimiz ay Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Yeni teşvik Sistemini de değerlendiren cem Negrin, 6. bölge olarak belirlenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine yapılacak yatırımların 2 yıl içinde rayına oturabileceğini, ondan sonra 'ekmek yemenin' mümkün olacağını kaydetti.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki kentlerden Akdeniz limanlarına ya da Batı illerine nakliye konusunda ciddi sorunlar olduğunun hatırlatılması üzerine de Negrin, "Taşımacılığın ucuz olması şart. Doğu ya da Güneydoğu'dan İstanbul ve İzmir'e ucuz taşımacılığa imkan tanıyacak tren yolu şart" dedi. TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Negrin, konferansta yaptığı konuşmada da, “İhracatımız 2011 yılında 16 milyar dolar ile tüm zamanların zirvesine ulaşmıştır. 380 milyar dolarlık dünya hazır giyim ticaretinden aldığımız yüzde 4.25 pay ile 2011'de de dünya pazarlarında en yüksek paya sahip sektör olma ayrıcalığımızı sürdürmüş bulunuyoruz” dedi.
Konuşmasında geçen yıl kumaş ithalatına getirilen korunma önlemine dikkat çeken Cem Negrin, “Türk hazır giyim sektörü ihraç pazarlarından sonra yurtiçi pazarda da yabancı rekabeti ile karşı karşıyadır. İhracatçılarımız ve yerli markalarımız için 2011 yılında artan yabancı rekabeti yanı sıra kullandıkları kumaş ithalatına getirilen koruma önlemlerinin de önemli sıkıntılar yarattığını bu vesile ile tekrar hatırlatmak istiyorum. Bir yıl evvel müsteşarlığın bir tek bizim sektöre koyduğu korunma önlemlerinin hiç kimseye faydasının olmayacağını söylemiştik. Ayda takribi 50 milyon dolarlık ithalat düşüşüne neden oldu. Buna karşılık ihracatımız artmadı." Negrin, sektör olarak teşvik taleplerinin ise büyük ölçüde karşılandığını, işveren maliyetinin yeni teşviklerle 6. bölgede 365 dolara kadar indiğini ifade etti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.