İhracata AB darbesi
2012 yılının ilk 3 ayında 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 12.6 artan ihracat, Nisan 2012'de Nisan 2011'e göre yüzde 2.87 oranında geriledi. Gerilemede AB'ye yapılan ihracatta yaşanan yüzde 18'lik düşüş etkili oldu
02.05.2012 00:00:00
RECEP BAHAR - BALIKESİR
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2012 yılı Nisan ayı ihracat rakamlarını Balıkesir'de açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nda (GMKA) sunduğu verilere göre, son aylarda sürekli artış kaydeden Türkiye'nin ihracatı 25 ay sonra Nisan 2012'de bir önceki yılın aynı ayına göre geriledi. Tarım ürünleri ihracatı geçtiğimiz ay yüzde 14.19 oranında artarken, sanayi ve madencilik ürünlerinde ihracat Nisan 2011'e göre geriledi. Sanayi ihracatında gerileme yüzde 5.18 oranında olurken, madencilikte yaşanan düşüş binde 7 olarak gerçekleşti. 2012 yılının ilk 4 aylık toplam ihracatı ise, yüzde 8 artışla 46 milyar 773 milyon dolar oldu.
Öncü sektörlerde gerileme
Gerilemeden Türkiye'nin ihracatının 4 yıldızı da nasibini aldı. Aylardır ihracatın lokomotifi olan Otomotiv Endüstrisi ihracatı Nisan 2012'de yüzde 7.53 azalırken, ikinci sıraya yükselen Kimya Endüstrisinde bu rakam yüzde 3.58, hazır giyim ve konfeksiyonda ise yüzde 11.89 olarak gerçekleşti. İhracatta en büyük gerileme yüzde 80.72 ile Gemi ve Yat Sanayi'nde meydana gelirken, Savunma Endüstrisinde ihracat yüzde 82.03 artarak yüzleri bir nebzede olsa güldürdü.
Sanayi başlığı altında yer alan 15 alt sektörden 9'unda ihracat gerilerken, 6 sektörde (Savunma, Mücevher, Elektronik, Makine ve Aksamları, Halı ve Deri ve Deri Mamulleri) Nisan 2011'e göre artış yaşandı. Tarım ürünlerinde ise en yüksek artış yüzde 85.72 ile Tütün ve Tütün Mamullerinde görüldü. Tarım alanındaki 11 alt sektörden sadece ikisinde yani 'Yaş Sebze ve Meyve ile Zeytin ve Zeytinyağı"nda ihracat geriledi.
Dananın kuyruğunun koptuğu yıl
TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatın düşmesini bu sene Nisan ayındaki işgünü sayısının geçen yıl Nisan ayına göre bir eksik olmasına ve AB'deki krize bağladı. Büyükekşi, dünya mal ticaretinin ilk üç ayda yavaşladığına işaret ederek, şunları söyledi: "Özellikle Avrupa ithalatında yavaşlama bu yıl hissediliyor. Bu durum da Türkiye'yi olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahip. Dış talep zayıf. Bunun için ihracat artışında da performans düşmektedir. Zayıf dış talep karşısında ihracatta ilave rekabet avantajı sağlayacak tedbirlere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Uzak pazarlara erişimde lojistik gibi konularda yeni imkanların oluşturulmasını önemsiyoruz. Çünkü bu yıl ihracat gerçekten zor olacak. Bu nedenle kurların düşmesi konusunda hassas olunması gerekiyor. Bu yılın ihracatta son yılların en çetin geçecek yılı olması beklenmektedir. Bu yıl bütün ülkeler ihracata sarılmaktadır. Bu yıl deyim yerindeyse 'dananın kuyruğunun koptuğu yıl' olmaya aday bir yıl. Onun için ihracata her zamankinden daha fazla önem vermek zorundayız."
AB'ye ihracat çakıldı
Bölgesel olarak baktığımızda Nisan ayında Afrika ülkelerine ihracatı yüzde 38, Ortadoğu bölgesine yüzde 11, Bağımsız Devletler Topluluğu (Rusya ağırlıklı) ülkelerine yüzde 4 artış gösterdi. AB ülkelerine ihracat ise yüzde 18 geriledi. Nisan ayında en yüksek artış hızı, geçen yıl Nisan ayında ihracatın durma noktasına geldiği Libya'ya yaşandı. Libya'ya ihracatımız 48 kat arttı. Libya'ya 2010'nun ilk 4 ayında 671 milyon dolar ihracat yapılmıştı, bu rakam 2012'nin ilk 4 ayında 715 milyon dolara çıktı. Nisan'da Katar'a ihracatımız yüzde 130, Ürdün'e yüzde 117, Nijerya'ya yüzde 74, Güney Kore'ye yüzde 61, Suudi Arabistan'a yüzde 45, Azerbaycan'a yüzde 33 arttı. Ayrıca Irak'a yüzde 25, Fas'a yüzde 17, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 17 ihracat artışı yakalandı. En büyük pazarımız Almanya'ya ihracatımız ise geçtiğimiz ay yüzde 12 azaldı. İngiltere'ye ihracatımız yüzde 5, İtalya'ya yüzde 36, Fransa'ya yüzde 24 düştü.
Balıkesir 'helal gıda'nın merkezi olacak
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sektörü Mustafa Gündoğan, TİM'in ihracat rakamlarını açıkladığı toplantıda, Balıkesir'in Türkiye ihracatının yüzde 3'ünü gerçekleştirdiğine işaret ederek, bölgenin ihracatını artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Bu çerçevede seminerler ve konferanslar düzenlediklerini ifade eden Gündoğan, özellikle 'gıda ihracatı alanında' faaliyetlerini yoğunlaştırdıklarını, bu çerçevede 'Helal Gıda Sertifikası'na önem verdiklerini kaydetti. Gündoğan, "Gıda firmalarının helal gıda alanında düzenlenenler başta olmak üzere fuarlara katılımını destekliyoruz. Helal Gıda Sertifikası olan firma sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor" dedi. Gündoğan, girişimci ruhla ve sofistike pazarlara açılarak, Balıkesir ile Çanakkale'nin 2023 yılında toplamda 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacağını kaydetti. Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Bandırma ve Balıkesir sanayi bölgelerini geliştirdiklerini kaydederek, "İstanbul'dan çok sayıda kuruluş Balıkesir'den arsa satın alıyor. Biz bir tarım ve hayvancılık şehriyiz. Doğamıza, çevremize, tarım ve hayvancılığımıza zarar vermeyecek her şeye açığız" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.