'İftarda hoşafı sofranızdan eksik etmeyin'
Sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan'da, açlık ve susuzluk ihtiyacının karşılanması için sahurda süt ve yumurta, iftarda hoşaf tüketilmesinin faydalı olacağı bildirildi
25.06.2015 00:00:00
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, ramazan boyunca sahurda ve iftarda sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi ve her gün tüketilmesi durumunda hiçbir zararı olmayacak besinlerin başında süt, yumurta ve hoşafın geldiğini söyledi.Ramazanda tok tutan besinlerin yanı sıra dengeli beslenmeyi sağlayacak gıdaların da tüketilmesinin önem arz ettiğine dikkati çeken İnanç, şunları kaydetti: "Süt, içerdiği yüksek miktardaki protein ve besin ögeleriyle uzun süre tok tutuyor ve birçok hastalığı da önlüyor. Yumurta sarısı ise günlük ihtiyaç duyulan enerjinin dörtte üçünü, yağ, A, D ve E vitaminlerinin tamamını, protein ve B2 vitamininin yarıya yakınını içerir. Yumurta ayrıca çocukluk çağından itibaren yüzde 100'ü sindirilebilen, vücutta hiç artık bırakmayan proteine sahip. Kalsiyum, demir, kolin, fosfor açısından da oldukça zengindir. O nedenle oruç tutan kişiler, bu besinleri tüketerek tok kalmalarının yanı sıra sağlıklı da beslenmiş olacaklar. Süt ve yumurta besin değeri yüksek en ucuz ve en kolay ulaşılabilen gıdalardır."İnanç, süt ve yumurtanın dışında kan şekerinin belirli bir seviyede kalmasını sağlayan, glisemik indeksi düşük, sindirimi ve emilimi uzun süren ve kompleks karbonhidratlar adı verilen sebze, meyve, kuru baklagiller, tahıllar, kepek, çavdar, tam buğday unundan yapılmış ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini, posa içeren tahıllı ekmeklerin besleyici özelliklerinin yanı sıra kabızlık ve kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorunundan da koruduğunu vurguladı.Prof. Dr. Neriman İnanç, iftarda hoşaf başta olmak üzere yüksek posa değerine sahip olmaları nedeniyle sebze ve meyvelerin de mutlaka sofralarda yer bulması gerektiğini belirtti. AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.