İcmalgoritma TÜBİTAK ödülü aldı
24-26 Haziran 2019 tarihleri arasında düzenlen TÜBİTAK Bölge Yarışmaları’nda İcmalgoritma projeleriyle Cihan Erdoğanyılmaz ve M. Haydar Akyavuz Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bölge Üçüncülüğü ödülünü aldılar. Türkiye genelinden bin 650 başvurunun yapıldığı yarışmada ödül alan İcmalgoritma, jüri üyeleri tarafından büyük ilgi gördü
EYÜP KABİL / İSTANBUL
TÜBİTAK (Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı) 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Ödül Töreni Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde gerçekleşti.
İcmalgoritma projeleriyle Cihan Erdoğanyılmaz ve M. Haydar Akyavuz Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bölge Üçüncülüğü ödülünü aldılar.
24-26 Haziran 2019 tarihleri arasında düzenlen TÜBİTAK Bölge Yarışmaları sergileri, 27 Haziran 2019 tarihinde gerçekleşen ödül töreni ile son buldu.
Yarışmaya Türkiye genelinden bin 650 başvuru yapılmasına rağmen ortalama her 3 projeden 2'si onay aşamasından geçemezken Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında yarışmaya katılan İcmalgoritma, TÜBİTAK Bölge Üçüncülüğü ödülünü aldı.
İcmalgoritma'ya büyük ilgi
Her proje için 10 dakika sunum ve 5 dakika soru-cevap şeklinde mülakat usulüyle yapılan sınavda İcmalgoritma, jüri üyelerinin ilgisini topladı.
Daha önce katıldığı çeşitli yarışmalarda projeleriyle ödüller alan İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk bölümü öğrencisi Cihan Erdoğanyılmaz ve İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı ile Tarih bölümleri öğrencisi olan M. Haydar Akyavuz'un rakiplerinden farklı olarak öğrenim gördükleri alanlar ile yaptıkları projenin farklı oluşu jüri üyeleri tarafından büyük ilgi gördü.
'İcmal'i tanıyan bizi tanır'
Jüri üyelerinin "Bu proje nasıl aklınıza geldi? Danışmanınız olmadan nasıl yaptınız ve İcmal nedir?" sorusu üzerine cevap veren M. Haydar Akyavuz, "İcmal kelimesi, toplamak ve bir araya getirmek manalarına gelir. Biz gerçek ilimleri kendinde toplamış Ehl-i Beyt mektebinin öğrencileriyiz.
Projemizin ismini icmal ve algoritma kelimeleri ile birleştirmemizdeki maksat esasen bu sorunun anlaşılabilir olmasını isteyişimizdir. İcmal'i (gençliğini) tanıyan, bizi tanır; bizi tanıyan da projemizi tanır, oluşumunu daha rahat anlar" dedi.
'Engelliler de istihdama katılacak'
Projenin tanıtımını yapan Akyavuz, "Türkiye'de engellilerin neredeyse yarısından fazlası istihdama katılamıyor. Belli bir kısmının ise şu anki şartlarda katılması da mümkün değil.
Fakat biz projemiz ile vücut fonksiyonlarını yerine getiremeyen bir engellinin bile üfleme, göz kırpma veya sadece baş hareketleriyle yazarlıktan editörlüğe, satış temsilciliğinden çevirmenliğe kadar birçok işi yapabilmelerini olağan hale getiriyoruz" dedi.
'Engelliler eğitimlerini yarıda bırakmayacak'
Projelerinin tanıtımına devam eden Akyavuz, "Türkiye'deki engelli bireylerin %60'dan fazlası ilkokuldan sonra eğitim hayatına devam edemiyor.
Biz onların uzaktan eğitim sistemiyle yüksekokulu bile okuyabilmelerini sağlayarak hem nitelikli bireylerin yetişmesine katkı sağlayacağız, hem de ülkenin eğitim seviyesi çok daha üst düzeylere çıkabilecek engelli dostlarımız sayesinde" şeklinde konuştu.
İcmalgoritma nedir?
Kendisine destek veren herkese teşekkür eden Cihan Erdoğanyılmaz projesi hakkında şunları söyledi:
"Bu projede gerçekleştirmeye çalıştığımız ana amaç; kendi geliştirdiğimiz algoritma ve yazılım ile sadece küçük bir baş hareketi ve üfleme kabiliyeti olan engelli bir kişinin hazırlanabilecek uygun maliyetli bir sistemle bilgisayar üzerinden tüm işlemlerini gerçekleştirebilmesidir.
Hedefimize ulaşabilmek için araştırmamıza konumuzla benzerlik gösteren uygulamaları inceleyerek başladık. Genel olarak bu uygulamalar daha dar kapsamlı ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak hazırlanmakla birlikte oldukça pahalı uygulamalardı.
Biz buradan hareketle, üzerinde 3 eksenli gyro ve 3 eksen açısal ivme ölçer Mpu6050 6 eksen ivme ve denge sensörünü hazırladığımız yazılıma entegre ederek uygun maliyetli bir uygulama ortaya çıkarmayı amaçladık.
Kendi geliştirdiğimiz algoritmamızı programlayarak Mpu6050 sensöründen gelen verileri okuyup C# programlama dilini de kullanarak algoritmamızı bilgisayar dilinde ifade ettik.
Uygulamamızın yeteneklerini tasarlarken, engelli kişilerin günlük yaşamda karşılaştıkları engelleri, ihtiyaçları araştırarak, bu kişilerin bilişim teknolojilerinden beklentilerinin neler olduğunu göz önünde bulundurduk.
Aynı yöntemle uygulamamızın arayüzünü tasarlarken engelli bir kişinin rahatlıkla kullanabileceği bir arayüz ortaya çıkardık.
Engelli kişinin, engeli ne olursa olsun küçük hareketler ve fonksiyonlar ile (kafa hareketi, parmak hareketi, üfleme fonksiyonu vb.) ekrandaki fare yardımıyla uygulamamız üzerinden birçok iletişimsel ihtiyacını karşılayabilmektedir.
Ayrıca tasarladığımız ek uygulamalar ile (Engelsiz Klavye, Engelsiz Tarayıcı) sistemin verimini en yükseğe çıkarmaya çalıştık. Yaptığımız testler sonucunda hatalarımızı giderdik ve iyileştirmelerimizi yapmaya devam etmekteyiz."