AB ülkeleri ile Türkiye'deki hayvancılık sektörü arasında normal olmayan bir uçurum varolduğunu belirten TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, "üretici maliyetin altında hayvan satışına mecbur ediliyor" dedi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Türkiye'deki hayvancılık sektörü arasında normal olmayan bir uçurumun bulunduğunu söyledi. Bayraktar, Türkiye'de son yıllarda hayvan fiyatlarının oldukça düşük olduğunu belirterek, bu yıl hayvansal üretimin de 100 bin ton civarında gerçekleşeceğini söyledi. Hayvan fiyatlarının yükselmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Bugün hayvan fiyatları kilogram başına 6.5 milyon lira civarında. Bu rakam, üreticinin maliyetini bile karşılamıyor. Yani bugün üretici maliyetinin altında hayvan satıyor. Bunun üzerinde biraz düşünmemiz lazım" dedi.
YEM FİYATLARI DÜŞÜRÜLMELİ
Bayraktar, Türk hayvancılığının gelişmesi, yeniden canlanması için yem maliyetlerinin aşağıya çekilmesi, yem bitkisi ekiminin teşvik edilmesi, hayvanların genetik yapısının değiştirilmesi ve daha verimli hale getirilmesinin önem taşıdığına işaret ederek, bu konuda yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu kaydetti. Bayraktar, "AB ülkeleriyle Türkiye'deki hayvancılık sektörü arasında normal olmayan bir uçurum var. Bu koşullarla AB'ye girersek, hayvancılığımızı daha fazla desteklerle yapısal sorunlarını da çözerek hazırlayamazsak, gelecekte AB'nin pazarı haline geliriz. Çok vahim bir tabloyla karşı karşıyayız.Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) kararları, hayvancılığa yapılan desteklerin azaltılması yönünde. Ancak, herşeye rağmen hayvancılığımızı korumak için hem DTÖ'nün 2005'te Hong-Kong'ta yapılacak toplantısında hem de AB ile yapılacak müzakerelerde çok iyi pazarlık yapmak zorundayız" açıklamasında bulundu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.