Hastane randevuları aslanın ağzında!
Geçen hafta Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri İstanbul Avrupa yakasında herhangi bir devlet hastanesinden Kulak Burun Boğaz, Göz Hastalıkları, Deri ve Zührevi hastalıklar için randevu alamadık. Genel Cerrahi 1 gün, Kardiyoloji ise 11 gün sonrası için gün verdi.
01.08.2022 10:53:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Kamu hastanelerinde yaşanan uzman hekim sıkıntısı randevulara yansıyor. İstanbul'da özellikle Avrupa yakasında randevu almada ciddi sıkıntı yaşanıyor. Özel hastane ücretlerine yüksek oranlı zamlar geldiğinden derdini öğrenmek ya da sağlık sorununa çare bulmak isteyen vatandaşlar uzak mesafeleri katetmek zorunda kalıyor. Megakentte Anadolu yakasında oturanlar Avrupa yakasına göre randevu almada daha şanslı. Örneğin Çocuk ve Ergen Rus Sağlığı ve Hastalıkları branşında Avrupa (Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi) yakasında randevu alabilmek mümkün değil. Hastalar mecburen Anadolu yakasına gitmek zorunda! Avrupa yakasında Kulak Burun Boğaz, Göz Hastalıkları, Deri ve Zührevi Hastalıklar gibi temel branşlarda da randevu sorunu yaşanıyor. Bahçelievler, Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih, Bağcılar gibi merkezdeki hastanelerden randevu alabilmek ise oldukça zahmetli!
Uzman açığı yüksek
Randevularda yaşanan sorunun kaynağı uzman hekim açığı... Nitekim uzman hekim açığı devletin sözleşmeli personel ilanına da yansıdı. Böylece 2022 yılı içinde 9 bin 14 olarak açıklanan istihdam edilmesi öngörülen sözleşmeli uzman hekim sayısı 19 bin 694'e çıkartıldı. Hekim sayısı da 6 bin 787'den 7 bin 114'e yükseltildi.
Asistan hekimler olmasa yandık!
Dahası çoğu zaman randevu uzman hekimden alınsa da, o hekim odasında bulunmuyor. Hastalar sıklıkla asistan yani ilgili branşta uzmanlık eğitimi alan hekimlere tedavi oluyor. Kamu hastanelerinde şu sıralar asistan hekimler sistemi ayakta tutuyor.
İstifalar yoğunlaştı
Sağlık meslek örgütleri, yeni düzenleme ile bir süredir dile getirdikleri istifaların artması ve uzman hekim açığı iddialarının doğrulandığını ifade etti. Türk Tabipleri Birliği (TTB) geçen Mayıs ayında yaptığı açıklamayla son bir yılda 10 bin hekimin kamudan istifa ettiğini duyurmuş ve yaşanan sorunlara dikkat çekmişti. TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, sorunun çözümü için aile hekimliği gibi birinci basamak sistemlerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Şu an bizim daha çok pratisyen ve aile hekimine ihtiyacımız var. Çünkü birinci basamak sisteminde sorunlarımız daha fazla" diye konuştu. Ökten ayrıca, "Zaten daha önce iyi bir basamak ve koruyucu hekimlik sistemimiz olsaydı ikinci ve üçüncü basamağa bu kadar fazla hasta gitmez, bu kadar ağır çalışma koşulları karşısında meslektaşlarımız ayrılmaz ve sağlık sistemi bu kadar fazla çöküş noktasına gelmezdi" ifadesini kullandı.
Yurtdışına giden doktor sayısı artıyor
Bu arada istifa ederek yurt dışına çalışabilmek için TTB'den belge talep eden doktor sayısı da her geçen gün artıyor. Bu rakam geçtiğimiz yıl boyu toplam bin 405'ti. Son açıklanan verilere göre söz konusu sayı sadece yılın ilk beş ayında 945'e ulaştı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.