logo
09 NİSAN 2025

Halk ayaklandı, hükümet sallantıda!

11.12.2008 00:00:00
Yunanistan'da bir gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından çıkan şiddet olaylarının önünün kesilememesi üzerine, Başbakan Kostas Karamanlis'e istifa çağrıları yükseliyor.

 

Hükümetin ekonomi siyasetini eleştiren sendikalar tarafından örgütlenen grevin ülkede günlük hayatı felce uğratması bekleniyor. Muhalefetteki sosyalist PASOK partisi başkanı Yorgo Papandreu, Karamanlis'e istifa ederek erken seçime gitmesi çağrısında bulundu. Başkent Atina kulislerinde ise hükümetin olağanüstü hal ilan edebileceği konuşuluyor.Grevin yapılacağını bir hafta önceden duyuran sendikalar, başbakan Costas Karamanlis'in büyük bir miting yapılmaması yolundaki çağrısını reddetti.

Protestocuların tepkilerinin, hükümetin karıştığı yolsuzluk skandalları ve yaşam standartlarının düşüklüğü nedeniyle daha da arttığı belirtiliyor.

Genel grevi örgütleyen sendikalar hükümetin, ekonomi politikalarına, özelleştirme uygulamalarına tepkili.

Bankalar, okullar, resmi kurumların büyük bölümü kapalı olacak.

Öğretmenler, gazeteciler, ulaşım sektöründe çalışanlar da greve katılacak. Eylemcilerin talebi, uluslararası ekonomik krizin ardından hükümetin sosyal harcamalarda ve maaşlarda artışa gitmesi.

Olaylar sürüyorYunanistan'da geçen cumartesi gecesi 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un bir polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmesinin ardından başlayan olaylar devam ediyor.         Grigoropulos'un cenaze töreninin ardından Atina başta olmak üzere pek çok kentte çıkan olaylar dün gece şiddet ve yoğunluk açısından azalırken, bugün 24 saatlik grev başlatan çalışanların Atina kent merkezinde gösteri yürüyüşü için toplanmalarıyla yeniden alevlendi.         İşçi sendikalarının, Başbakan Kostas Karamanlis'in gösterilerini erteleme talebini kabul etmemeleri ve Sindagma meydanında gösteri için çalışanları toplamalarından faydalanan maske ve motosiklet kaskıyla yüzlerini gizleyen küçük gruplar polisle çatışmaya girdi.         Basın kurumlarının greve katılıyor olmalarına rağmen zaman zaman haber merkezlerine bağlanarak, gelişmeleri izleyicilerine duyuran Yunan televizyonları, kent merkezindeki Sindagma meydanının kesif bir göz yaşartıcı gaz bulutu altında kaldığını kaydettiler.         Bu arada Yunan basını, hafta sonunundan beri devam eden ve bir milyar avroyu bulduğu tahmin edilen zarara yol açan olaylar için hükümet ve polisi suçladı.         Muhalefetin olaylar karşısında aciz kalan iktidarı erken seçime çağırdığını kaydeden gazeteler, Yunanistan'ın ilk kez görülen bu şiddetteki olaylar karşısında temelinden sarsıldığı yorumunu yaptılar.         Başbakan Karamanlis'in açık hava toplantılarını yasaklamayı ve üniversite kampüslerine polisin girmesini engelleyen dokunulmazlık statüsünü kaldırmayı planladığını da öne süren gazeteler, hükümetin kendi içinde de alınacak önlemler konusunda görüş ayrılığı içinde olduğunu iddia ettiler.         Yunanistan'ın çeşitli kentlerinde iş yerlerini ve evlerini korumak için sokağa inen vatandaşlarla kendilerini anarşist ve iktidar karşıtı olarak tanımlayan maskeli gruplar arasında yer yer çatışmalar çıktığı bildirildi.         İş yeri sahiplerinin mağazalarında yatıp kalkmaya başladığı, özellikle yağma olaylarında çok sayıda yabancı göçmenin gözaltına alındığı belirtildi.

ADLİ TIP RAPORU

         Bu arada, 16 yaşındaki Grigoropulos'un ölümüne ilişkin adli tıp raporunun, merminin sektiğini ortaya koyduğu öne sürüldü.         Gencin öldürülmesi olayına karışan 2 polisin avukatı Aleksis Kuyas gazetecilere yaptığı açıklamada, balistik incelemenin, polisin tabancasından çıkan merminin sekerek Grigoropulos'un bedenine saplandığını ortaya çıkardığını öne sürdü.         Grigoropulos'un ailesinin gönderdiği bir doktorun da katıldığı otopsi ve balistik inceleme sürecinde, genci öldüren merminin büyük bir olasılıkla silahın ateşlendiği bölgedeki apartmanların balkonlarından birisine çarparak sektiği görüşünün oluştuğu iddia edildi.         Grigoropulos'un öldürülmesi olayına karışan iki polis memurunun bugün Atina Savcılığına ifade vermelerinin beklendiği de kaydedildi.

KARAMANLİS ERKEN SEÇİME DİRENİYOR

Karamanlis hükümeti bir yandan sokaklarda yaşanan kargaşayı, şiddeti dizginlemeye çabalarken, öte yandan erken seçim çağrılarına direnmeye çalışıyor.

Ana muhalefet PASOK'un lideri Yorgo Papandreu, hükümet işbaşında kalmaya devam ederse, durumun daha da kötüleşeceğini öne sürdü.

"Ben hükümetin istifasını istemeye yeni başlamadım, altı aydır aynı şeyleri söylüyorum." diyen Papandreu, "Bu ilk değil, tek neden bu yaşadığımız kriz de değil. Ne yazık ki kurumsal bir krizle, hükümetin yargıya müdahalesiyle karşı karşıyayız." şeklinde konuştu.

Yunanistan'daki gerginlik Güney Kıbrıs'ta

YUNANİSTAN'da 15 yaşındaki Aleksandros Grigoropulos'un geçen cumartesi günü polis kurşunu ile ölmesinin ardından, başta başkent Atina olmak üzere, öğrenci protestoları nedeniyle neredeyse savaş alanına dönen Yunanistan'dan sonra, Rum tarafında olaylar meydana geldi. Olayı protesto etmek amacıyla, 'Ay. Andoniyu Lisesi'ne mensup öğrencilerin dün Limasol'daki Grivas Digenis Caddesi'nde toplandıklarını bildirdi. Öğrencilerin, yolu 20 dakika boyunca kapadıklarını, olayı sloganlar atarak kınadıklarını ve bir grup öğrencinin çöp kovalarını ateşe verdiğini kaydedildi. Benzer protesto gösterileri şehrin başka okullarında da meydana geldi. Güney Lefkoşa ve Baf'ın ardından, Larnaka ve Paralimni'de de birtakım öğrenci etkinlikleri meydana geldi. Dün de Ay Lazaru Teknik okulunda okuyan yaklaşık 100 kadar öğrencinin Larnaka Polis Karakolu önünde toplanarak Yunanlı öğrencinin ölümü sebebiyle protesto yaptı.

ATİNA'DA OLAYLAR

Bu arada, Cumartesi günü öldürülen Alexandros Grigoropulos'un akşamüstü Atina'nın güneyindeki Palio Faliro semti mezarlığında toprağa verilmesinin ardından Atina'da yeniden olaylar çıktı.

Yunan televizyonları, Palio Faliro semtinde bir polisin havaya ateş açtığını öne sürdü.

Kentin güney semtlerinin yanı sıra, Atina merkezindeki Sindagma meydanı ve çevre cadde ile sokaklarda, Atina Teknik Üniversitesi civarında da polisle göstericiler arasında göz yaşartıcı gaz, taş, sopa ve molotofkokteyllerinin kullanıldığı çatışmalar çıktığı bildirildi.

Yunan televizyonları yıkıp yakma olaylarını ''Vandalizm ve beyinsizlik'' olarak niteledi. Hükümeti ve polisi de yetersizlikle suçlayan televizyonlar, vatandaşların mallarını ve canlarını korumak için sokağa inmek zorunda kaldığını ifade etti.

"KARIŞMAM. BARIŞ, HUZUR VE SEVGİ TAVSİYE EDERİM"

Rus Ortodoks Kilisesi'nin dini lideri 2. Aleksiy'in cenaze törenine katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos, özel uçakla Moskova'dan İstanbul'a geldi.         Patrik Bartholomeos, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Arkadaşımız, kardeşimiz Aleksiy'i ebediyete uğurladık. Şimdi onlar seçim için hazırlanıyorlar. Moskova'da Sen Sinod Meclisi bugün toplanıyor. Yeni patriğin seçim tarihini bugün belirleyecekler" dedi.         Yeni Rus Ortodoks Kilisesi Patriği'nin seçimi konusunda kendisinin bir etkisinin olup olmadığına ilişkin soruya Bartholomeos, "Hayır, hiç yok. Bu onların iç işidir. En erken 40 gün, en geç 6 ay içinde bu seçim yapılacak" yanıtını verdi.         Bartholomeos, bir başka soru üzerine, Moskova'daki ayini kendisinin yönettiğini belirterek, ayine bütün Ortodoks kiliselerinin temsilcilerinin katıldığını kaydetti.         Bartholomeos, Atina Havaalanı'nın grev nedeniyle uçuşlara kapalı olmasından dolayı Atina Başpiskoposu'nun hava alanının yarın sabah uçuşlara açılması durumunda Atina'ya gideceğini söyledi.         Yunanistan'da bir gencin ölümü üzerine başlayan olayların hatırlatılarak, nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Bartholomeos, "Karışmam. Barış, huzur ve sevgi tavsiye ederim" dedi.

GENEL GREV NEDENİYLE THY VE OLYMPIC HAVA YOLLARI'NIN  İSTANBUL SEFERİ İPTAL EDİLDİ

Yunanistan'daki genel grev nedeniyle Atina-İstanbul ve İstanbul-Atina uçak seferleri iptal edildi. Alınan bilgiye göre, Yunanistan'da kamu ve özel sektör çalışanlarının ülke genelinde bugün gerçekleştirdiği 24 saatlik grev sonucu Atina Elefterios Venizelos Havaalanı'nın da aralarında bulunduğu hava alanları uçuşa kapandı. Grev nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) ve Olympic Hava Yolları'nın İstanbul-Atina ve Atina-İstanbul seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Bakan’a, ‘yeni bir elektrik zammının olup olmayacağı’ soruldu
İşte Alparslan Bayraktar’ın cevabı
'Ortada ciddi bir belirsizlik var'
'Süreçten hasar almadan çıkmak istiyoruz'
Gazzeli çocukların dramı
60 bin çocuk risk altında
Çin'den ABD'ye rest
'Zorbalığa boyun eğmeyeceğiz'
İstanbul'da kritik buluşma
ABD - Rusya heyetleri görüşecek
Gümüşhane'de korkutan deprem
Naci Görür'den kritik uyarı
Trump, kömür üretimine yönelik kararnameyi imzaladı
İklim anlaşmasını hedef aldı
Limon da yumurtanın kaderini yaşayacak
Limon ihracatında kısıtlama kaldırıldı
Onlarca kişi hayatta kalamadı!
Survivor'ın çekildiği ülkede büyük felaket
İktidar yine 'sıfır'la çarptı
Meclis'te muhalefet yine saf dışı!
Engin Polat'ta 'halkçı' çıktı
'Onlarca şubemiz kapandı, binlerce kişi işsiz kaldı'
Mart ayında 145 işçi hayatını kaybetti
3 ayda 447 işçi öldü
Türkiye listede var mı?
En zengin şehirlerin çoğu Amerika'da
CHP'nin yol haritası belli oldu
İlk miting yarın Şişli'de
Oysa Türkiye mutlu etti!
Almanya'nın iftiharı Porsche'da şok
Bakan’a, ‘yeni bir elektrik zammının olup olmayacağı’ soruldu
İşte Alparslan Bayraktar’ın cevabı
'Ortada ciddi bir belirsizlik var'
'Süreçten hasar almadan çıkmak istiyoruz'
Gazzeli çocukların dramı
60 bin çocuk risk altında
Çin'den ABD'ye rest
'Zorbalığa boyun eğmeyeceğiz'
İstanbul'da kritik buluşma
ABD - Rusya heyetleri görüşecek
Gümüşhane'de korkutan deprem
Naci Görür'den kritik uyarı
Trump, kömür üretimine yönelik kararnameyi imzaladı
İklim anlaşmasını hedef aldı
Limon da yumurtanın kaderini yaşayacak
Limon ihracatında kısıtlama kaldırıldı
Onlarca kişi hayatta kalamadı!
Survivor'ın çekildiği ülkede büyük felaket
İktidar yine 'sıfır'la çarptı
Meclis'te muhalefet yine saf dışı!
Engin Polat'ta 'halkçı' çıktı
'Onlarca şubemiz kapandı, binlerce kişi işsiz kaldı'
Mart ayında 145 işçi hayatını kaybetti
3 ayda 447 işçi öldü
Türkiye listede var mı?
En zengin şehirlerin çoğu Amerika'da
CHP'nin yol haritası belli oldu
İlk miting yarın Şişli'de
Oysa Türkiye mutlu etti!
Almanya'nın iftiharı Porsche'da şok
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.