logo
17 NİSAN 2025

Halay ekibi Macaristan'da "firar" etti

Macaristan'da yapılacak halk oyunları etkinliğine katılmak için Türkiye'den 'özel davetle' bu ülkeye giden 16 kişilik halk oyunları ekibinden 11 kişi Macaristan'a iltica etti. İlticacı isimler henüz açıklanmadı. Olayla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açıldı.

05.12.2017 00:00:00
Halk Oyunları için Macaristan'a giden 16 kişilik halk oyunları ekibinden 11'i bu ülkeye iltica etti. Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği kafilesi Kasım ayında Macaristan'da yapılan bir organizasyona katıldı.

Ancak yaş ortalaması 20'nin üzerinde olan ve kısa süre önce lisans çıkardıkları öğrenilen 16 kişilik kafileden 11 kişinin Macaristan'a iltica ettikleri ortaya çıktı. Olay şöyle gelişti: Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği 5-10 Kasım 2017 tarihleri arasında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapılan 5.'ci Halk Oyunları Yaza Veda Etkinliğine davet edildi.

'Özel davet' ile etkinliğe katılan 16 kişiden oluşan kafile resmi yazı ile yasa gereği yurt dışına çıkabilmek için, Halk Oyunları Federasyonu'na müracaat etti. Onayı alan kafile Ankara emniyeti pasaport şubeye gri (hizmet) pasaport müracatı yaparak pasaportlarını aldılar.

Pasaportlarını ve görev yazılarını temin eden kafile 5 Kasım'ı da beklemeyerek 1 Kasım 2017 tarihinde Türkiye'den ayrıldı ve Macaristan'a gitti.

İhmal mi var?

Aynı derneğin Temmuz 2017 tarihinde Bosna Hersek'te bir organizasyona gittiği ve tüm kafilenin döndüğü öğrenilirken, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu bu yıl içinde 86 dernek veya kulüp için yurt dışı onayı verdi.

Ancak son onayda gözden kaçan, ya da ihmal edilen bir detay ise Macaristan'a çıkan bu kafilenin yurt dışına çıkan kafilenin hepsinin lisanslarının yeni olması.

11 kişiye soruşturma

Emniyette dönmeyen 11 kişi ile dönen 5 kişinin isimleri soruşturma ve takip gereği gizli tutuluyor.

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Hayri Gürhan Ozanoğlu, Macaristan'da Kasım ayı başında düzenlenen festivale Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği aracılığıyla giden 16 kişiden 11'inin geri dönmediğinin bilgisini aldıklarını belirtti.

Sporcuların yurt dışında ülkeyi temsil etmelerine imkan sağlamanın federasyonun görevlerinden biri olduğunu dile getiren Ozanoğlu, "Bu yıl 86 grup bu şekilde yurt dışında festivale gitti. Son gruptan dönmeyen kişilerin olduğunu biz de öğrendik ve sorumlularla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Olay şu an savcılıkta" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Gençlik ve Spor Bakanlığı da müfettiş görevlendirerek olayla ilgili soruşturma başlattı ve savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yurt dışına kaçan isimlerin kim olduğu basına verilmedi ancak, kaçan kişilerin araştırması yapılıyor.

Herhangi bir siyasi bağlantıları veya suçlarının olup olmadığı da paylaşılmayan bu kişilerin soruşturma sonunda açıklanması bekleniyor.

Gidenler dernek üyesi değil

İsmi açıklanmayan Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği'nden bir yetkili, Macaristan'dan gelen davetin ardından etkinliğe katılmak istediğini beyan eden ve dernek üyesi olmayan 16 kişi için Ankara İl Spor Müdürlüğüne ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonuna başvuru yaptıklarını anlattı.

Bu kişilerle ilgili gerekli incelemenin yetkili kurumlar tarafından yapıldığını ve suç ya da sorun teşkil edebilecek herhangi bir duruma rastlanılmadığını kaydeden dernek yetkilisi, başvuruların ardından yurt dışına çıkış için gerekli izinlerin verildiğini ifade etti.

Yasal izinleri alan 16 kişi, belgeleriyle Ankara Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesine başvurdu. Evrakta eksiklikleri bulunmayan bu kişilerin müracaatları kabul edilerek kendilerine hizmet pasaportu verildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
CHP Kurultayı'nın iptali davası başladı
Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi
Trump, Avrupa'ya satmak istiyor
Avrupa ise 'iğrenç' diyor
Sürpriz faiz kararı
MB kararını açıkladı
Sırrı Süreyya Önder'in son durumu
'Hayati tehlikesi devam ediyor'
Yüksek bonservisle yurt dışına gitmişlerdi…
Peki, performansları nasıl?
Vergi affı mı geliyor?
Bakanlık noktayı koydu
Rusya'dan Avrupa'ya şok suçlama
Avrupa savaş bitsin istemiyor
'Mümkün değildir
Bahçeli'den CHP'ye kayyum açıklaması
Yunanistan'a 12 mil cevabı
'Uluslararası hukuka aykırıdır'
Suud ile İran'dan dikkat çeken temas
Suudi Bakan Bin Selman, İran'da
Brüksel'in başı evsizlerle dertte!
Son 4 yılda 2'ye katlandı
İki ayda milyonerlere binlerce kişi eklendi
2.1 milyon tane milyonerimiz var
Soykırım sürüyor
Can kaybı 51 bin 65'e yükseldi
İzmir'de Gelecek Partisi'nden BTP'ye büyük katılım
BTP ilgi odağı olmaya devam ediyor
Yaptığı paylaşım ROK'u rezil etti
Rasim Ozan Kütahyalı'ya gözaltı kararı
CHP Kurultayı'nın iptali davası başladı
Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi
Trump, Avrupa'ya satmak istiyor
Avrupa ise 'iğrenç' diyor
Sürpriz faiz kararı
MB kararını açıkladı
Sırrı Süreyya Önder'in son durumu
'Hayati tehlikesi devam ediyor'
Yüksek bonservisle yurt dışına gitmişlerdi…
Peki, performansları nasıl?
Vergi affı mı geliyor?
Bakanlık noktayı koydu
Rusya'dan Avrupa'ya şok suçlama
Avrupa savaş bitsin istemiyor
'Mümkün değildir
Bahçeli'den CHP'ye kayyum açıklaması
Yunanistan'a 12 mil cevabı
'Uluslararası hukuka aykırıdır'
Suud ile İran'dan dikkat çeken temas
Suudi Bakan Bin Selman, İran'da
Brüksel'in başı evsizlerle dertte!
Son 4 yılda 2'ye katlandı
İki ayda milyonerlere binlerce kişi eklendi
2.1 milyon tane milyonerimiz var
Soykırım sürüyor
Can kaybı 51 bin 65'e yükseldi
İzmir'de Gelecek Partisi'nden BTP'ye büyük katılım
BTP ilgi odağı olmaya devam ediyor
Yaptığı paylaşım ROK'u rezil etti
Rasim Ozan Kütahyalı'ya gözaltı kararı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.