Liberal-kapitalist anlayışın, işgücü açısından zengin ülkeler, emek yoğun malları üretsin, sermaye bakımından güçlü ülkeler ise sermaye yoğun ürünler üretsin böylece her ülke sahip olduğu üretim faktörünün avantajını kullanarak üstünlük sağlasın şeklinde özetlenebilecek Faktör Donatım Teorisi de Mukayeseli Üstünlükler Teorisinin bir başka versiyonudur.
Hemen belirtelim ki, bu teori işçi ülke-efendi ülke kavramını doğurur. Bu anlayışa göre azgelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, bu teorinin sonucunda sanayileşen ülkelerin fasoncusu konumuna düşmüşlerdir.
Gelişmemiş ülkelerin emeği de sömürülüyorDiğer taraftan katma değeri düşük, çevreyi kirleten ve modası geçmiş üretim tekniklerine sahip fabrikalar işgücünün daha ucuz olduğu ülkelere aktarılmıştır. Emeğin daha ucuz olduğu bir ülke bulununca da yatırımlar o ülkeye kaydırılmaktadır.
Bir çok sektörümüz peşpeşe çöküyorHatırlanacağı gibi ülkemiz, tekstil, ayakkabı, deri gibi sektörlerde ABD ve AB ülkelerine bu nedenden dolayı ihracatçı konumunda iken, Çin'de ve Doğu Avrupa'da emek fiyatları aşağıya çekilince övünç kaynağımız olan bu sektörlerde çöküş yaşanmıştır. Bu ve benzer görüşlerin uygulanması neticesinde, dış ticaret açığımız her ay rekor kırmaktadır. Uygulanan kur rejiminin de desteğiyle, kur düşük tutularak ithalat her alanda büyük boyutlara ulaşmış durumdadır.2002 yılı ihracatımız 36.059 milyar Dolar iken, ithalatımız 51.554 milyar Dolar oldu. Dış ticaret açığımız ise 15. 495 milyar dolardı.Bu açık 2003 yılında daha da arttı. İhracatımız 47. 253 milyar Dolar iken, ithalatımız 69. 344 milyar Dolar oldu. Dış ticaret açığımız ise 22.087 milyar Dolara çıktı. 2004 yılında ise büyük bir artışla dış ticaret açığımız 34. 419 milyar Dolara fırlarken, ihracat 63.121 milyar Dolar ithalat ise 97. 540 milyar Dolara ulaştı.
Milli Ekonomi Modeli'nin sahibi /BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş
MİLLİ EKONOMİ MODELİ İÇİN NE DEDİLERProf.Dr. Lyudmila Şibarşova / Taşkent İktisat Üniversitesi:Prof. Dr. Haydar Baş'ı Nobel ödülüne aday göstermelerini destekliyorumProf. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli, insanlığı kucaklayan, toplumun sosyal refahının yükselmesini sağlayan bir tezdir. İlahiyat, iktisat, felsefe ve sosyolojide sistemli bilgiye sahip olan insan ancak bu kitabı yazabilir. Prof. Dr. Haydar Baş, insanların ihtiyaçlarından yola çıkarak hareket ettiği için insanların daha çok mutluluk içinde yaşamasını sağlayacak iktisadi mekanizmaları harekete geçirmenin sırlarını ortaya koymuştur.Küreselleşme süreci içinde devletin ekonomik güvenliğinin sağlanması için bu kitabın tüm dünyada örnek olarak okutulması gerektiğine inanıyorum.Kongreye katılan profesörlerin, Prof. Dr. Haydar Baş'ı Nobel ödülüne aday koymalarını destekliyorum. Müsaade ederseniz bununla ilgili 3 temel gerekçeyi formülleştirmek isterim:1. İnsan eksenli ekonomi ilkelerini pratikte uygulanması alanında ekonomi teorisini geliştirdiği için.2. Küreselleşme şartlarında az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki kaynakların işletme süreçlerinin manasını keşfettiği için.3. 21. yüzyıl şartlarında fakirliği azaltma mekanizmalarını açıkladığı için Prof. Dr. Haydar Baş'ın Nobel ödülüne adaylığını öneririz.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.