Türkiye'nin önde gelen sağlık otoriteleri, GDO'lu ürünlerden uzak durulması gerektiğinde birleşti.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili gelecek nesil için toplumun bilgilendirilmesi ve araştırma yapılması gerektiğini belirterek, "Bir tüketicinin ne yediğini bilmek hakkıdır. Bir üründe GDO bulunup bulunmadığı etiketinde yer almalıdır" dedi. Tuncer, GDO'ların zararlı etkileriyle ilgili ellerinde henüz bir veri bulunmadığını ancak bu etkilerin ortaya çıkabilmesi için gereken sürenin de geçmediğini söyledi.
Hayvan deneyleri iyi sonuçlar göstermiyorGeçmişte cep telefonları ile ilgili benzer tartışmalar yaşandığını, bunların beyin tümörleri başta gelmek üzere zararlı etkilerinin yeni yeni ortaya çıktığını ifade eden Tuncer, "Bir önlem olarak bu ürünlerin bu kadar yaygın kullanılmasının önüne geçilmelidir. GDO'lu ürünlerle ilgili yapılan hayvan deneyleri çok iyi sonuçlar göstermiyor. Bütün bunlar dikkatli olmamazı gerektiriyor" dedi. Toplumun artık sağlıklı beslenme konusunda daha da bilinçlendiğini anlatan Tuncer, yaptıkları bir araştırmaya göre beslenme ve kanser ilişkisi konusunda farkındalığın arttığını bildirdi. Buzdolabının keşfinin mide kanserlerinin azalmasına yol açtığını belirten Tuncer, "Bu alanda 2. keşif de tuzun az kullanılması olacak. Çünkü tuzlanmış besinlerle sindirim sistemi kanserleri çok yakın ilişkili" dedi.
Dikkatli olunmalıTürk Kanser Savaş ve Araştırma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da, GDO'lar ile ilgili endişenin temel noktasını, farklı genlerin transferinin hastalığa yol açıp açmadığının bilinmemesinin oluşturduğunu ifade etti. Bu konuda kanıtlanmış bir şey olmadığını, ancak bunun kanıtlanmamış olmasının tersinin doğru olduğu anlamına gelmeyeceğine dikkati çeken Kutluk, "Bu, temkinli ve dikkatli olmayı gerektirir. Bir şüphe varsa dikkatli olunmalı, devletin denetim mekanizmaları çalıştırılmalıdır" şeklinde konuştu.
Geleneksel beslenilmeliDünya Kanser Örgütünün geleneksel beslenme şekillerinin korunması tavsiyesine dikkati çeken Kutluk, "Yemeklerde tuzluk sallamaktan vazgeçilmelidir. Yemek yerken bir alışkanlık olarak tuzluğu alıp sallıyoruz. Türkiye Diyetisyenler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Yasemin Beyhan da, GDO'lar ile ilgili tartışma konusunda, her sebze ve meyvenin vitamin ve mineral yönünden daha zengin oldukları kendi mevsiminde, bol ve ucuzken tüketilmesi gerektiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili gelecek nesil için toplumun bilgilendirilmesi ve araştırma yapılması gerektiğini belirterek, "Bir tüketicinin ne yediğini bilmek hakkıdır. Bir üründe GDO bulunup bulunmadığı etiketinde yer almalıdır" dedi. Tuncer, GDO'ların zararlı etkileriyle ilgili ellerinde henüz bir veri bulunmadığını ancak bu etkilerin ortaya çıkabilmesi için gereken sürenin de geçmediğini söyledi.
Hayvan deneyleri iyi sonuçlar göstermiyorGeçmişte cep telefonları ile ilgili benzer tartışmalar yaşandığını, bunların beyin tümörleri başta gelmek üzere zararlı etkilerinin yeni yeni ortaya çıktığını ifade eden Tuncer, "Bir önlem olarak bu ürünlerin bu kadar yaygın kullanılmasının önüne geçilmelidir. GDO'lu ürünlerle ilgili yapılan hayvan deneyleri çok iyi sonuçlar göstermiyor. Bütün bunlar dikkatli olmamazı gerektiriyor" dedi. Toplumun artık sağlıklı beslenme konusunda daha da bilinçlendiğini anlatan Tuncer, yaptıkları bir araştırmaya göre beslenme ve kanser ilişkisi konusunda farkındalığın arttığını bildirdi. Buzdolabının keşfinin mide kanserlerinin azalmasına yol açtığını belirten Tuncer, "Bu alanda 2. keşif de tuzun az kullanılması olacak. Çünkü tuzlanmış besinlerle sindirim sistemi kanserleri çok yakın ilişkili" dedi.
Dikkatli olunmalıTürk Kanser Savaş ve Araştırma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da, GDO'lar ile ilgili endişenin temel noktasını, farklı genlerin transferinin hastalığa yol açıp açmadığının bilinmemesinin oluşturduğunu ifade etti. Bu konuda kanıtlanmış bir şey olmadığını, ancak bunun kanıtlanmamış olmasının tersinin doğru olduğu anlamına gelmeyeceğine dikkati çeken Kutluk, "Bu, temkinli ve dikkatli olmayı gerektirir. Bir şüphe varsa dikkatli olunmalı, devletin denetim mekanizmaları çalıştırılmalıdır" şeklinde konuştu.
Geleneksel beslenilmeliDünya Kanser Örgütünün geleneksel beslenme şekillerinin korunması tavsiyesine dikkati çeken Kutluk, "Yemeklerde tuzluk sallamaktan vazgeçilmelidir. Yemek yerken bir alışkanlık olarak tuzluğu alıp sallıyoruz. Türkiye Diyetisyenler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Yasemin Beyhan da, GDO'lar ile ilgili tartışma konusunda, her sebze ve meyvenin vitamin ve mineral yönünden daha zengin oldukları kendi mevsiminde, bol ve ucuzken tüketilmesi gerektiğini bildirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.