Gadir hadisini nakleden Ehl-i Sünnet kaynakları -4-
Şemsu’l-Ahbar, Şeyh Ali b. Hamid elKureyşî (ö. h.621). Gadir hadisini ve onunla ilgili başka bir hadisi de nakletmiştir
09.10.2024 11:45:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi
![Gadir hadisini nakleden Ehl-i Sünnet kaynakları -4-](resimler/haberler/30/gadir-hadisini-nakleden-ehl-i-sunnet-kaynaklari-4-H1543944-11.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Gadir hadisini nakleden Ehl-i Sünnet kaynakları -4-](resimler/haberler/30/gadir-hadisini-nakleden-ehl-i-sunnet-kaynaklari-4-H1543944-12.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
111- Şemsu'l-Ahbar, Şeyh Ali b. Hamid elKureyşî (ö. h.621). Gadir hadisini ve onunla ilgili başka bir hadisi de nakletmiştir.
112- Şevahidu't-Tenzil, Hafız Ebu Abdullah b. Abdullah ibn-i Haddad el-Haskanî (h. 490'dan sonra vefat etmiştir). Tebliğ ayetinin Hz. Ali hakkında, ikmal ayetinin ise Gadir olayında nâzil olduğunu yazmıştır.
113- es-Sahih, Hafız Ebu Hatem Muhammed b. Habban el-Bestî (ö. h.354). Gadir hadisini ve Tebliğ ayetinin Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu nakletmiştir.
114- es-Sahih, Hafız Muhammed b. İsa et-Tirmizî (ö. h.279). Gadir hadisini birkaç yolla nakletmiş ve bu hadisin sahih olduğunu vurgulamıştır.
115- Sıratu's-Seviy fi Menâkıb-i Âli'n-Nebiy, Mahmudu'ş-Şeyhani el-Kadirî el-Medenî. Gadir, Tehnie ve Tervic hadislerini ve "seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili nâzil olduğunu yazmıştır. Birçok sahih hadislerin var olduğunu ama Buharî ve Müslim'in onları nakletmediğini de sözlerine eklemiştir.
116- Safvatu's-Safve, Ebu'l-Ferec Abdurrahman ibn-i Cevzî, (ö. h.597). Zazan'ın lafzıyla Rahbe hadisini nakletmiştir.
117- Sıffin, İbn-i Dizil ile meşhur olan Hafız Ebu İshak İbrahim b. Hüseyin el-Kasai (ö. h.281). Rukban hadisini ve "seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili nâzil olduğunu nakletmiştir.
118- Sıffin, Nasr b. Mezahim el-Kûfî. Ammar b. Yasir'in, Sıffin'de Amr b. As'a karşı Gadir hadisiyle delil sunduğunu ve onu Habbe b. Cuveyn'den rivayet ettiğini yazmıştır.
119- Salatu'l-Fahire bi'l-Ahadisi'l-Mütevatire, Hamid b. Ali el İmadî, Şam müftüsü (ö. h.1171). Gadir hadisini birkaç yolla nakletmiş ve onun mütevatir olduğunu vurgulamıştır.
120- Savâiku'l-Muhrika, Hafız Şehabuddin Ahmed b. Muhammed b. Ali b. Hacer el-Heytemî (ö. h.974). Gadir hadisini nakletmiş ve onun sahih olduğunu ve birçok senetle nakledildiğini vurgulamıştır.
121- Tabakatu'l-Huffaz, Hafız Şemsuddin Muhammed b. Ahmed b. Osman ez-Zehebî (ö. h.748). Muhammed b. Cerir-i Taberî'nin hayatı bölümünde şöyle yazıyor: İbn-i Davud, Gadir hadisi ve onun sahih olduğu hakkında konuşmuş ve sonra şöyle demiştir: "Ben, İbn-i Cerir'in bu hadisin senetleri hakkında bir kitap yazdığını gördüm ve hadisin pek çok senetle rivayet edildiğinden dolayı da çok şaşırdım."
122- Tavaliu'l-Envar, Kadı Nasiruddin Abdullah Ömer Ebu'l-Hayrel Beyzavî (ö. h.685). Gadir hadisini sahih bir hadis bilmiştir.
123- el-Urvetu'l-Vuska, Alauddin Ahmed esSimnani (ö. h.736). Gadir hadisini naklettikten sonra, "Bu hadis, muttafıkunaleyh/üzerinde ittifak edilmiş bir hadistir" demiştir.
124- el-İkdu'l-Ferid, Ebu Ömer Ahmed b. Abdurabbih el-Kurtubî (ö. h.328). Gadir hadisini ve halife Me'mun'un onunla kırk fakihe delil gösterdiğini nakletmiştir.
125- Akdu'n-Nebevî, Şeyh b. Abdullah el-İdrusu'l-Hüseynî el-Yemenî (ö. h.1041).
126- Umdetu'l-Kârî Şerh-i Sahih-i Buharî, Bedruddin el-Hanefî ibn-i Aynî (ö. h.855). Gadir hadisini nakletmiş ve Tebliğ ayetinin de Gadir-i Hum'da Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu vurgulamıştır.
127- Fethu'l-Bari, Hafız ibn-i Hacer el-Askalanî (ö. h.852). Şöyle yazıyor: "Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır" hadisi birçok yolla nakledilmiş, Tirmizî ve Nesâî de onu rivayet etmiştir. İbn-i Ukde de özel bir kitapta senetlerini yazmıştır. Birçok senedi sahih ve hasendir."
128- Fethu'l-Mubîn, Raşiduddin Han ed-Dehlevî. Gadir hadisini Taberanî'nin yoluyla İbn-i Ömer ve başkalarından naklediyor.
129- el-Futuhatu'l-İslamiyye, Seyyid Ahmed Zeyni Dehlan el-Mekkî (ö. h.1304). Tehnie ve Velayet hadislerini nakletmiştir.
130- Futuhatu'l-Vehbiyye, Burhanuddin İbrahim Mer'i eş-Şebirhitî (ö. h.1106). Gadir hadisini nakletmiştir.
131- Feraidu's-Simtayn fi Fezâili'l-Murtaza ve'l-Betul ve's-Sibtayn, Şeyhu'l-İslam Ebu İshak İbrahim b. Sa'duddin el-Himvinî (ö. h.722). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiş ve bu konuyla ilgili diğer hadisleri de zikretmiştir.
132- Faslu'l-Hitab, Muhammed el-Hafizi el- Buharî Hace Parsa (ö, h.822). Gadir hadisini Ömer b. Hattab'dan ve İsabetu'd-Da've hadisini de Zazan'dan rivayet etmiştir.
133- el-Fusulu'l-Muhimme, Nuruddin Ali b. Muhammed-i Mekkî el Malikî ibn-i Sabbağ (ö. h.855). Gadir, Tehnie ve Tetvic hadislerini, Tebliğ ayetinin Gadir-i Hum'da Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu ve "seele sailun" ayetinin de Gadir'le ilgili olan bir olayda indiğini zikretmiştir.
134- Fezâilu's-Sahabe, Hafız Ebu Sa'd Abdulkerim es-Sem'anî (ö. h.562). Gadir hadisini Ömer b. Hattab ve Berra b. Azib'den nakletmiş ve Tehnie hadisine de yer vermiştir.
135- Fezâilu's-Sahabe, Hafız Ahmed b. Abdullah Ebu Naim el-İsfehanî (ö. h.430). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiştir.
136- el-Fevâid, Hafız İsmail b. Abdullah b. Mes'ud -Semmuye- (ö. h.267). Gadir hadisini nakletmiştir.
137- el-Fevâid, Hafız Muhammed b. Abdullah eş-Şafiî el-Bezzaz (ö. h.354). Zeyd b. Erkam'dan Gadir'le ilgili birkaç hadis nakletmiştir.
138- Feyzu'l-Kadir Şerhu Camiu's-Sağir, Zeynuddin Abdurrauf el-Haddadî el-Menavî (ö. h.1031). Konuyla ilgili olan birkaç ayet ve hadis yazmış, Gadir hadisinin sahih ve hasen senetlerle rivayet olduğunu vurgulamış ve hadisin mütevatir olduğunu Suyutî'ye nispet vermiştir.
139- Kurratu'l-Ayn, Abdulaziz Ebu Veliyullah-i Ömer'i ed-Dehlevî (ö. h.1176). Gadir ve Tehnie hadislerini Berra b. Azib ve Zeyd b. Erkam'dan rivayet etmiştir.
140- Katfu'l-Ezhar, Hafız Celaluddin es-Suyutî (ö. h.911). Bu kitapta Gadir hadisinin mütevatir senetle rivayet olduğunu ispatlamıştır.
141- el-Kavlu'l-Fasl, Alevi el-Hidari'l-Haddad. Gadir hadisi hakkında şöyle yazıyor: "İbni Ukde bu hadisi 105 sahabiden rivayet etmiştir. Hafız Ebu Ala el-Attar (ö. h.569) da bu hadisi 250 yolla rivayet etmiştir."
142- el-Kaşif, Hasan b. Muhammed (ö. h.743). Gadir ve Tehnie, hadislerini nakletmiş ve Gadir hadisinin izahı hakkında yüz söz söylemiştir.
143- Kifayetu't-Tâlib, Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yusuf-u Gencî eş-Şafiî (ö. h.658). Gadir ve onunla ilgili birkaç hadis zikretmiş ve "Gadir hadisi velayete delalet ediyor, velayet ise hilafettir" demiştir.
144- Kifayetu't-Tâlib, Şeyh Muhammed Habibullah-i Şankatî el-Medenî el-Malikî. Gadir hadisini birkaç yolla, Rahbe ve Rukban hadislerini de iki yolla nakletmiştir.
145- el-Kuna ve'l-Esma, Dulabi Ebu Buşr er-Razî (ö. h.310). Gadir hadisini Zeyd b. Erkam'dan ve Rahbe delilini ise Ebu Kuddame'den rivayet etmiştir.
146- Kenzu'l-Ummal, Muttaki Ali b. Hisamuddin b. Kadı Abdulmelik el-Kureyşî el-Hindî (ö. h.975). Gadir hadisini birçok senetle nakletmenin yanı sıra, Tehnie hadisi ve Hz. Ali'nin Cemel'de Talha'ya karşı ihticaclarını da zikretmiştir.
147- Kenzu'l-Hakayık, Zeynuddin b. Tacu'lArifîn el-Haddadî el-Menavî (ö. h.1301). Gadir hadisini değişik ibaretlerle nakletmiştir.
148- el-Lemeatu fi Şerh-i Mişkat, Abdulhak b. Seyfüddin-i Beharî, (ö. h.1502). Gadir hadisini değişik senetlerle nakletmiş, birçok senetin ise sahih ve hasen olduğunu kaydetmiştir.
149- Ma Nezele Mine'l-Kur'ân-i fi Emirü'lMü'minîn, Hafız Ahmed b. Abdurrahman Ebu- bekir eş-Şirazî (ö. h.411). Tebliğ ayetinin Gadir-i Hum'da Hz. Ali'nin hakkında nâzil olduğunu İbn-i Abbas'tan nakletmiştir.
150- Ma Nezele Min'el-Kur'ân fi Aliyyin, Hafız Ebu Naim el-İsfehanî, (ö. h.430). Gadir'le ilgili olan ayet ve hadisleri nakledip Hassan'ın Gadir hakkındaki şiirini yazmıştır.
151- Mecma'u Bihâru'l-Envar, Hafız Ce-maluddin Muhammed Tahir el-Hindî -Meliku'lMuhaddisîn- (H. 986'da öldürülmüştür). İbn-i Esir'in Nihaye'de Gadir hakkındaki yazdıklarını nakletmiştir.
152- Mecmâu'z-Zevâid, Hafız Ali b. Ebu Hasan el-Heysemî (ö. h.807). Gadir'le ilgili birçok hadis yazmış ve senetlerinin birçoğunu da sahih bilmiştir.
153- Mehasinu'l-Ezhar, Allame Hamid el-Mahallî. Gadir hutbesi ve hadisini ve Sekaleyn hadisini nakletmiştir.
154- el Muhtare, Hafız Ziyauddin Muhammed b. Abdulvahidi el-Mukaddesi (ö. h.643). Birçok eserden Gadir hadisini nakletmiştir.
155- Mir'atu'l-Cennat, Ebu Seadat Abdullah b. Es'ad b. Ali el-Yafiî eş-Şafiî (ö. h.768). Gadir hadisini kesin bir hadis bilmiş ve onu Hz. Ali'nin büyük faziletlerinden saymıştır.
156- Miratu'l-Mü'minîn, Mevlevî Veliyullah el-Luknevî. Gadir hadisini yazmış ve onu, birçok yolla nakledildiğinden dolayı sahih bilmiş, sonra da Rahbe ve İsâbetu'd-Davet hadislerini nakletmiştir.
157- Merafızu'r-Ravâfiz, Hisamuddin b. Muhammed Bayezid es-Sehar Nupurî. Gadir hadisini, Berra b. Azib ve Zeyd b. Erkam'dan naklediyor.
158- Merecu'l-Bahreyn, Hafız Ebu Ferec esSakafî. Gadir hadisini nakletmiştir.
159- el-Mirkat fi Şerhi'l-Mişkat, Şeyh Nuruddin Molla Ali el-Kârî, el-Hanefî (ö. h.1014). Gadir hadisini rivayet ettikten sonra şöyle yazıyor: "Şüphesiz bu sahih bir hadistir, bazı hafızlar da onun mütevatir olduğunu söylemiştir."
160- Murucu'z-Zeheb, Ali b. Hüseyn el-Bağdadî -Mes'udî-. Gadir'le ilgili hadisleri nakletmiş ve Gadir hadisinin, ashab arasında yalnızca Hz. Ali'nin hakkında söylenildiğini vurgulamıştır.... (Prof. Dr. Haydar Baş Tevhidin Merkezi Ehl-i Beyt eserinden)
112- Şevahidu't-Tenzil, Hafız Ebu Abdullah b. Abdullah ibn-i Haddad el-Haskanî (h. 490'dan sonra vefat etmiştir). Tebliğ ayetinin Hz. Ali hakkında, ikmal ayetinin ise Gadir olayında nâzil olduğunu yazmıştır.
113- es-Sahih, Hafız Ebu Hatem Muhammed b. Habban el-Bestî (ö. h.354). Gadir hadisini ve Tebliğ ayetinin Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu nakletmiştir.
114- es-Sahih, Hafız Muhammed b. İsa et-Tirmizî (ö. h.279). Gadir hadisini birkaç yolla nakletmiş ve bu hadisin sahih olduğunu vurgulamıştır.
115- Sıratu's-Seviy fi Menâkıb-i Âli'n-Nebiy, Mahmudu'ş-Şeyhani el-Kadirî el-Medenî. Gadir, Tehnie ve Tervic hadislerini ve "seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili nâzil olduğunu yazmıştır. Birçok sahih hadislerin var olduğunu ama Buharî ve Müslim'in onları nakletmediğini de sözlerine eklemiştir.
116- Safvatu's-Safve, Ebu'l-Ferec Abdurrahman ibn-i Cevzî, (ö. h.597). Zazan'ın lafzıyla Rahbe hadisini nakletmiştir.
117- Sıffin, İbn-i Dizil ile meşhur olan Hafız Ebu İshak İbrahim b. Hüseyin el-Kasai (ö. h.281). Rukban hadisini ve "seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili nâzil olduğunu nakletmiştir.
118- Sıffin, Nasr b. Mezahim el-Kûfî. Ammar b. Yasir'in, Sıffin'de Amr b. As'a karşı Gadir hadisiyle delil sunduğunu ve onu Habbe b. Cuveyn'den rivayet ettiğini yazmıştır.
119- Salatu'l-Fahire bi'l-Ahadisi'l-Mütevatire, Hamid b. Ali el İmadî, Şam müftüsü (ö. h.1171). Gadir hadisini birkaç yolla nakletmiş ve onun mütevatir olduğunu vurgulamıştır.
120- Savâiku'l-Muhrika, Hafız Şehabuddin Ahmed b. Muhammed b. Ali b. Hacer el-Heytemî (ö. h.974). Gadir hadisini nakletmiş ve onun sahih olduğunu ve birçok senetle nakledildiğini vurgulamıştır.
121- Tabakatu'l-Huffaz, Hafız Şemsuddin Muhammed b. Ahmed b. Osman ez-Zehebî (ö. h.748). Muhammed b. Cerir-i Taberî'nin hayatı bölümünde şöyle yazıyor: İbn-i Davud, Gadir hadisi ve onun sahih olduğu hakkında konuşmuş ve sonra şöyle demiştir: "Ben, İbn-i Cerir'in bu hadisin senetleri hakkında bir kitap yazdığını gördüm ve hadisin pek çok senetle rivayet edildiğinden dolayı da çok şaşırdım."
122- Tavaliu'l-Envar, Kadı Nasiruddin Abdullah Ömer Ebu'l-Hayrel Beyzavî (ö. h.685). Gadir hadisini sahih bir hadis bilmiştir.
123- el-Urvetu'l-Vuska, Alauddin Ahmed esSimnani (ö. h.736). Gadir hadisini naklettikten sonra, "Bu hadis, muttafıkunaleyh/üzerinde ittifak edilmiş bir hadistir" demiştir.
124- el-İkdu'l-Ferid, Ebu Ömer Ahmed b. Abdurabbih el-Kurtubî (ö. h.328). Gadir hadisini ve halife Me'mun'un onunla kırk fakihe delil gösterdiğini nakletmiştir.
125- Akdu'n-Nebevî, Şeyh b. Abdullah el-İdrusu'l-Hüseynî el-Yemenî (ö. h.1041).
126- Umdetu'l-Kârî Şerh-i Sahih-i Buharî, Bedruddin el-Hanefî ibn-i Aynî (ö. h.855). Gadir hadisini nakletmiş ve Tebliğ ayetinin de Gadir-i Hum'da Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu vurgulamıştır.
127- Fethu'l-Bari, Hafız ibn-i Hacer el-Askalanî (ö. h.852). Şöyle yazıyor: "Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır" hadisi birçok yolla nakledilmiş, Tirmizî ve Nesâî de onu rivayet etmiştir. İbn-i Ukde de özel bir kitapta senetlerini yazmıştır. Birçok senedi sahih ve hasendir."
128- Fethu'l-Mubîn, Raşiduddin Han ed-Dehlevî. Gadir hadisini Taberanî'nin yoluyla İbn-i Ömer ve başkalarından naklediyor.
129- el-Futuhatu'l-İslamiyye, Seyyid Ahmed Zeyni Dehlan el-Mekkî (ö. h.1304). Tehnie ve Velayet hadislerini nakletmiştir.
130- Futuhatu'l-Vehbiyye, Burhanuddin İbrahim Mer'i eş-Şebirhitî (ö. h.1106). Gadir hadisini nakletmiştir.
131- Feraidu's-Simtayn fi Fezâili'l-Murtaza ve'l-Betul ve's-Sibtayn, Şeyhu'l-İslam Ebu İshak İbrahim b. Sa'duddin el-Himvinî (ö. h.722). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiş ve bu konuyla ilgili diğer hadisleri de zikretmiştir.
132- Faslu'l-Hitab, Muhammed el-Hafizi el- Buharî Hace Parsa (ö, h.822). Gadir hadisini Ömer b. Hattab'dan ve İsabetu'd-Da've hadisini de Zazan'dan rivayet etmiştir.
133- el-Fusulu'l-Muhimme, Nuruddin Ali b. Muhammed-i Mekkî el Malikî ibn-i Sabbağ (ö. h.855). Gadir, Tehnie ve Tetvic hadislerini, Tebliğ ayetinin Gadir-i Hum'da Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu ve "seele sailun" ayetinin de Gadir'le ilgili olan bir olayda indiğini zikretmiştir.
134- Fezâilu's-Sahabe, Hafız Ebu Sa'd Abdulkerim es-Sem'anî (ö. h.562). Gadir hadisini Ömer b. Hattab ve Berra b. Azib'den nakletmiş ve Tehnie hadisine de yer vermiştir.
135- Fezâilu's-Sahabe, Hafız Ahmed b. Abdullah Ebu Naim el-İsfehanî (ö. h.430). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiştir.
136- el-Fevâid, Hafız İsmail b. Abdullah b. Mes'ud -Semmuye- (ö. h.267). Gadir hadisini nakletmiştir.
137- el-Fevâid, Hafız Muhammed b. Abdullah eş-Şafiî el-Bezzaz (ö. h.354). Zeyd b. Erkam'dan Gadir'le ilgili birkaç hadis nakletmiştir.
138- Feyzu'l-Kadir Şerhu Camiu's-Sağir, Zeynuddin Abdurrauf el-Haddadî el-Menavî (ö. h.1031). Konuyla ilgili olan birkaç ayet ve hadis yazmış, Gadir hadisinin sahih ve hasen senetlerle rivayet olduğunu vurgulamış ve hadisin mütevatir olduğunu Suyutî'ye nispet vermiştir.
139- Kurratu'l-Ayn, Abdulaziz Ebu Veliyullah-i Ömer'i ed-Dehlevî (ö. h.1176). Gadir ve Tehnie hadislerini Berra b. Azib ve Zeyd b. Erkam'dan rivayet etmiştir.
140- Katfu'l-Ezhar, Hafız Celaluddin es-Suyutî (ö. h.911). Bu kitapta Gadir hadisinin mütevatir senetle rivayet olduğunu ispatlamıştır.
141- el-Kavlu'l-Fasl, Alevi el-Hidari'l-Haddad. Gadir hadisi hakkında şöyle yazıyor: "İbni Ukde bu hadisi 105 sahabiden rivayet etmiştir. Hafız Ebu Ala el-Attar (ö. h.569) da bu hadisi 250 yolla rivayet etmiştir."
142- el-Kaşif, Hasan b. Muhammed (ö. h.743). Gadir ve Tehnie, hadislerini nakletmiş ve Gadir hadisinin izahı hakkında yüz söz söylemiştir.
143- Kifayetu't-Tâlib, Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yusuf-u Gencî eş-Şafiî (ö. h.658). Gadir ve onunla ilgili birkaç hadis zikretmiş ve "Gadir hadisi velayete delalet ediyor, velayet ise hilafettir" demiştir.
144- Kifayetu't-Tâlib, Şeyh Muhammed Habibullah-i Şankatî el-Medenî el-Malikî. Gadir hadisini birkaç yolla, Rahbe ve Rukban hadislerini de iki yolla nakletmiştir.
145- el-Kuna ve'l-Esma, Dulabi Ebu Buşr er-Razî (ö. h.310). Gadir hadisini Zeyd b. Erkam'dan ve Rahbe delilini ise Ebu Kuddame'den rivayet etmiştir.
146- Kenzu'l-Ummal, Muttaki Ali b. Hisamuddin b. Kadı Abdulmelik el-Kureyşî el-Hindî (ö. h.975). Gadir hadisini birçok senetle nakletmenin yanı sıra, Tehnie hadisi ve Hz. Ali'nin Cemel'de Talha'ya karşı ihticaclarını da zikretmiştir.
147- Kenzu'l-Hakayık, Zeynuddin b. Tacu'lArifîn el-Haddadî el-Menavî (ö. h.1301). Gadir hadisini değişik ibaretlerle nakletmiştir.
148- el-Lemeatu fi Şerh-i Mişkat, Abdulhak b. Seyfüddin-i Beharî, (ö. h.1502). Gadir hadisini değişik senetlerle nakletmiş, birçok senetin ise sahih ve hasen olduğunu kaydetmiştir.
149- Ma Nezele Mine'l-Kur'ân-i fi Emirü'lMü'minîn, Hafız Ahmed b. Abdurrahman Ebu- bekir eş-Şirazî (ö. h.411). Tebliğ ayetinin Gadir-i Hum'da Hz. Ali'nin hakkında nâzil olduğunu İbn-i Abbas'tan nakletmiştir.
150- Ma Nezele Min'el-Kur'ân fi Aliyyin, Hafız Ebu Naim el-İsfehanî, (ö. h.430). Gadir'le ilgili olan ayet ve hadisleri nakledip Hassan'ın Gadir hakkındaki şiirini yazmıştır.
151- Mecma'u Bihâru'l-Envar, Hafız Ce-maluddin Muhammed Tahir el-Hindî -Meliku'lMuhaddisîn- (H. 986'da öldürülmüştür). İbn-i Esir'in Nihaye'de Gadir hakkındaki yazdıklarını nakletmiştir.
152- Mecmâu'z-Zevâid, Hafız Ali b. Ebu Hasan el-Heysemî (ö. h.807). Gadir'le ilgili birçok hadis yazmış ve senetlerinin birçoğunu da sahih bilmiştir.
153- Mehasinu'l-Ezhar, Allame Hamid el-Mahallî. Gadir hutbesi ve hadisini ve Sekaleyn hadisini nakletmiştir.
154- el Muhtare, Hafız Ziyauddin Muhammed b. Abdulvahidi el-Mukaddesi (ö. h.643). Birçok eserden Gadir hadisini nakletmiştir.
155- Mir'atu'l-Cennat, Ebu Seadat Abdullah b. Es'ad b. Ali el-Yafiî eş-Şafiî (ö. h.768). Gadir hadisini kesin bir hadis bilmiş ve onu Hz. Ali'nin büyük faziletlerinden saymıştır.
156- Miratu'l-Mü'minîn, Mevlevî Veliyullah el-Luknevî. Gadir hadisini yazmış ve onu, birçok yolla nakledildiğinden dolayı sahih bilmiş, sonra da Rahbe ve İsâbetu'd-Davet hadislerini nakletmiştir.
157- Merafızu'r-Ravâfiz, Hisamuddin b. Muhammed Bayezid es-Sehar Nupurî. Gadir hadisini, Berra b. Azib ve Zeyd b. Erkam'dan naklediyor.
158- Merecu'l-Bahreyn, Hafız Ebu Ferec esSakafî. Gadir hadisini nakletmiştir.
159- el-Mirkat fi Şerhi'l-Mişkat, Şeyh Nuruddin Molla Ali el-Kârî, el-Hanefî (ö. h.1014). Gadir hadisini rivayet ettikten sonra şöyle yazıyor: "Şüphesiz bu sahih bir hadistir, bazı hafızlar da onun mütevatir olduğunu söylemiştir."
160- Murucu'z-Zeheb, Ali b. Hüseyn el-Bağdadî -Mes'udî-. Gadir'le ilgili hadisleri nakletmiş ve Gadir hadisinin, ashab arasında yalnızca Hz. Ali'nin hakkında söylenildiğini vurgulamıştır.... (Prof. Dr. Haydar Baş Tevhidin Merkezi Ehl-i Beyt eserinden)
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.