logo
11 EKİM 2024

Gadir hadisini nakleden Ehl-i Sünnet kaynakları -4-

Şemsu’l-Ahbar, Şeyh Ali b. Hamid elKureyşî (ö. h.621). Gadir hadisini ve onunla ilgili başka bir hadisi de nakletmiştir

09.10.2024 11:45:00
Haber Merkezi
Gadir hadisini nakleden Ehl-i Sünnet kaynakları -4-
Gadir hadisini nakleden Ehl-i Sünnet kaynakları -4-
 111- Şemsu'l-Ahbar, Şeyh Ali b. Hamid elKureyşî (ö. h.621). Gadir hadisini ve onunla ilgili başka bir hadisi de nakletmiştir.

112- Şevahidu't-Tenzil, Hafız Ebu Abdullah b. Abdullah ibn-i Haddad el-Haskanî (h. 490'dan sonra vefat etmiştir). Tebliğ ayetinin Hz. Ali hakkında, ikmal ayetinin ise Gadir olayında nâzil olduğunu yazmıştır.

113- es-Sahih, Hafız Ebu Hatem Muhammed b. Habban el-Bestî (ö. h.354). Gadir hadisini ve Tebliğ ayetinin Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu nakletmiştir. 

114- es-Sahih, Hafız Muhammed b. İsa et-Tirmizî (ö. h.279). Gadir hadisini birkaç yolla nakletmiş ve bu hadisin sahih olduğunu vurgulamıştır. 

115- Sıratu's-Seviy fi Menâkıb-i Âli'n-Nebiy, Mahmudu'ş-Şeyhani el-Kadirî el-Medenî. Gadir, Tehnie ve Tervic hadislerini ve "seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili nâzil olduğunu yazmıştır. Birçok sahih hadislerin var olduğunu ama Buharî ve Müslim'in onları nakletmediğini de sözlerine eklemiştir.

116- Safvatu's-Safve, Ebu'l-Ferec Abdurrahman ibn-i Cevzî, (ö. h.597). Zazan'ın lafzıyla Rahbe hadisini nakletmiştir.

117- Sıffin, İbn-i Dizil ile meşhur olan Hafız Ebu İshak İbrahim b. Hüseyin el-Kasai (ö. h.281). Rukban hadisini ve "seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili nâzil olduğunu nakletmiştir.

118- Sıffin, Nasr b. Mezahim el-Kûfî. Ammar b. Yasir'in, Sıffin'de Amr b. As'a karşı Gadir hadisiyle delil sunduğunu ve onu Habbe b. Cuveyn'den rivayet ettiğini yazmıştır. 

119- Salatu'l-Fahire bi'l-Ahadisi'l-Mütevatire, Hamid b. Ali el İmadî, Şam müftüsü (ö. h.1171). Gadir hadisini birkaç yolla nakletmiş ve onun mütevatir olduğunu vurgulamıştır. 

120- Savâiku'l-Muhrika, Hafız Şehabuddin Ahmed b. Muhammed b. Ali b. Hacer el-Heytemî (ö. h.974). Gadir hadisini nakletmiş ve onun sahih olduğunu ve birçok senetle nakledildiğini vurgulamıştır. 

121- Tabakatu'l-Huffaz, Hafız Şemsuddin Muhammed b. Ahmed b. Osman ez-Zehebî (ö. h.748). Muhammed b. Cerir-i Taberî'nin hayatı bölümünde şöyle yazıyor: İbn-i Davud, Gadir hadisi ve onun sahih olduğu hakkında konuşmuş ve sonra şöyle demiştir: "Ben, İbn-i Cerir'in bu hadisin senetleri hakkında bir kitap yazdığını gördüm ve hadisin pek çok senetle rivayet edildiğinden dolayı da çok şaşırdım." 

122- Tavaliu'l-Envar, Kadı Nasiruddin Abdullah Ömer Ebu'l-Hayrel Beyzavî (ö. h.685). Gadir hadisini sahih bir hadis bilmiştir.

123- el-Urvetu'l-Vuska, Alauddin Ahmed esSimnani (ö. h.736). Gadir hadisini naklettikten sonra, "Bu hadis, muttafıkunaleyh/üzerinde ittifak edilmiş bir hadistir" demiştir.

124- el-İkdu'l-Ferid, Ebu Ömer Ahmed b. Abdurabbih el-Kurtubî (ö. h.328). Gadir hadisini ve halife Me'mun'un onunla kırk fakihe delil gösterdiğini nakletmiştir. 

125- Akdu'n-Nebevî, Şeyh b. Abdullah el-İdrusu'l-Hüseynî el-Yemenî (ö. h.1041).

126- Umdetu'l-Kârî Şerh-i Sahih-i Buharî, Bedruddin el-Hanefî ibn-i Aynî (ö. h.855). Gadir hadisini nakletmiş ve Tebliğ ayetinin de Gadir-i Hum'da Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu vurgulamıştır. 

127- Fethu'l-Bari, Hafız ibn-i Hacer el-Askalanî (ö. h.852). Şöyle yazıyor: "Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır" hadisi birçok yolla nakledilmiş, Tirmizî ve Nesâî de onu rivayet etmiştir. İbn-i Ukde de özel bir kitapta senetlerini yazmıştır. Birçok senedi sahih ve hasendir." 

128- Fethu'l-Mubîn, Raşiduddin Han ed-Dehlevî. Gadir hadisini Taberanî'nin yoluyla İbn-i Ömer ve başkalarından naklediyor.

129- el-Futuhatu'l-İslamiyye, Seyyid Ahmed Zeyni Dehlan el-Mekkî (ö. h.1304). Tehnie ve Velayet hadislerini nakletmiştir. 

130- Futuhatu'l-Vehbiyye, Burhanuddin İbrahim Mer'i eş-Şebirhitî (ö. h.1106). Gadir hadisini nakletmiştir.

131- Feraidu's-Simtayn fi Fezâili'l-Murtaza ve'l-Betul ve's-Sibtayn, Şeyhu'l-İslam Ebu İshak İbrahim b. Sa'duddin el-Himvinî (ö. h.722). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiş ve bu konuyla ilgili diğer hadisleri de zikretmiştir. 

132- Faslu'l-Hitab, Muhammed el-Hafizi el- Buharî Hace Parsa (ö, h.822). Gadir hadisini Ömer b. Hattab'dan ve İsabetu'd-Da've hadisini de Zazan'dan rivayet etmiştir.

133- el-Fusulu'l-Muhimme, Nuruddin Ali b. Muhammed-i Mekkî el Malikî ibn-i Sabbağ (ö. h.855). Gadir, Tehnie ve Tetvic hadislerini, Tebliğ ayetinin Gadir-i Hum'da Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu ve "seele sailun" ayetinin de Gadir'le ilgili olan bir olayda indiğini zikretmiştir. 

134- Fezâilu's-Sahabe, Hafız Ebu Sa'd Abdulkerim es-Sem'anî (ö. h.562). Gadir hadisini Ömer b. Hattab ve Berra b. Azib'den nakletmiş ve Tehnie hadisine de yer vermiştir.

135- Fezâilu's-Sahabe, Hafız Ahmed b. Abdullah Ebu Naim el-İsfehanî (ö. h.430). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiştir.

136- el-Fevâid, Hafız İsmail b. Abdullah b. Mes'ud -Semmuye- (ö. h.267). Gadir hadisini nakletmiştir. 

137- el-Fevâid, Hafız Muhammed b. Abdullah eş-Şafiî el-Bezzaz (ö. h.354). Zeyd b. Erkam'dan Gadir'le ilgili birkaç hadis nakletmiştir.

138- Feyzu'l-Kadir Şerhu Camiu's-Sağir, Zeynuddin Abdurrauf el-Haddadî el-Menavî (ö. h.1031). Konuyla ilgili olan birkaç ayet ve hadis yazmış, Gadir hadisinin sahih ve hasen senetlerle rivayet olduğunu vurgulamış ve hadisin mütevatir olduğunu Suyutî'ye nispet vermiştir. 

139- Kurratu'l-Ayn, Abdulaziz Ebu Veliyullah-i Ömer'i ed-Dehlevî (ö. h.1176). Gadir ve Tehnie hadislerini Berra b. Azib ve Zeyd b. Erkam'dan rivayet etmiştir.

140- Katfu'l-Ezhar, Hafız Celaluddin es-Suyutî (ö. h.911). Bu kitapta Gadir hadisinin mütevatir senetle rivayet olduğunu ispatlamıştır.

141- el-Kavlu'l-Fasl, Alevi el-Hidari'l-Haddad. Gadir hadisi hakkında şöyle yazıyor: "İbni Ukde bu hadisi 105 sahabiden rivayet etmiştir. Hafız Ebu Ala el-Attar (ö. h.569) da bu hadisi 250 yolla rivayet etmiştir." 

142- el-Kaşif, Hasan b. Muhammed (ö. h.743). Gadir ve Tehnie, hadislerini nakletmiş ve Gadir hadisinin izahı hakkında yüz söz söylemiştir.

143- Kifayetu't-Tâlib, Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yusuf-u Gencî eş-Şafiî (ö. h.658). Gadir ve onunla ilgili birkaç hadis zikretmiş ve "Gadir hadisi velayete delalet ediyor, velayet ise hilafettir" demiştir.

144- Kifayetu't-Tâlib, Şeyh Muhammed Habibullah-i Şankatî el-Medenî el-Malikî. Gadir hadisini birkaç yolla, Rahbe ve Rukban hadislerini de iki yolla nakletmiştir.

145- el-Kuna ve'l-Esma, Dulabi Ebu Buşr er-Razî (ö. h.310). Gadir hadisini Zeyd b. Erkam'dan ve Rahbe delilini ise Ebu Kuddame'den rivayet etmiştir. 

146- Kenzu'l-Ummal, Muttaki Ali b. Hisamuddin b. Kadı Abdulmelik el-Kureyşî el-Hindî (ö. h.975). Gadir hadisini birçok senetle nakletmenin yanı sıra, Tehnie hadisi ve Hz. Ali'nin Cemel'de Talha'ya karşı ihticaclarını da zikretmiştir.

147- Kenzu'l-Hakayık, Zeynuddin b. Tacu'lArifîn el-Haddadî el-Menavî (ö. h.1301). Gadir hadisini değişik ibaretlerle nakletmiştir.

148- el-Lemeatu fi Şerh-i Mişkat, Abdulhak b. Seyfüddin-i Beharî, (ö. h.1502). Gadir hadisini değişik senetlerle nakletmiş, birçok senetin ise sahih ve hasen olduğunu kaydetmiştir.

149- Ma Nezele Mine'l-Kur'ân-i fi Emirü'lMü'minîn, Hafız Ahmed b. Abdurrahman Ebu- bekir eş-Şirazî (ö. h.411). Tebliğ ayetinin Gadir-i Hum'da Hz. Ali'nin hakkında nâzil olduğunu İbn-i Abbas'tan nakletmiştir.

150- Ma Nezele Min'el-Kur'ân fi Aliyyin, Hafız Ebu Naim el-İsfehanî, (ö. h.430). Gadir'le ilgili olan ayet ve hadisleri nakledip Hassan'ın Gadir hakkındaki şiirini yazmıştır.

151- Mecma'u Bihâru'l-Envar, Hafız Ce-maluddin Muhammed Tahir el-Hindî -Meliku'lMuhaddisîn- (H. 986'da öldürülmüştür). İbn-i Esir'in Nihaye'de Gadir hakkındaki yazdıklarını nakletmiştir.

152- Mecmâu'z-Zevâid, Hafız Ali b. Ebu Hasan el-Heysemî (ö. h.807). Gadir'le ilgili birçok hadis yazmış ve senetlerinin birçoğunu da sahih bilmiştir.

153- Mehasinu'l-Ezhar, Allame Hamid el-Mahallî. Gadir hutbesi ve hadisini ve Sekaleyn hadisini nakletmiştir.

154- el Muhtare, Hafız Ziyauddin Muhammed b. Abdulvahidi el-Mukaddesi (ö. h.643). Birçok eserden Gadir hadisini nakletmiştir.

155- Mir'atu'l-Cennat, Ebu Seadat Abdullah b. Es'ad b. Ali el-Yafiî eş-Şafiî (ö. h.768). Gadir hadisini kesin bir hadis bilmiş ve onu Hz. Ali'nin büyük faziletlerinden saymıştır.

156- Miratu'l-Mü'minîn, Mevlevî Veliyullah el-Luknevî. Gadir hadisini yazmış ve onu, birçok yolla nakledildiğinden dolayı sahih bilmiş, sonra da Rahbe ve İsâbetu'd-Davet hadislerini nakletmiştir.

157- Merafızu'r-Ravâfiz, Hisamuddin b. Muhammed Bayezid es-Sehar Nupurî. Gadir hadisini, Berra b. Azib ve Zeyd b. Erkam'dan naklediyor.

158- Merecu'l-Bahreyn, Hafız Ebu Ferec esSakafî. Gadir hadisini nakletmiştir.

159- el-Mirkat fi Şerhi'l-Mişkat, Şeyh Nuruddin Molla Ali el-Kârî, el-Hanefî (ö. h.1014). Gadir hadisini rivayet ettikten sonra şöyle yazıyor: "Şüphesiz bu sahih bir hadistir, bazı hafızlar da onun mütevatir olduğunu söylemiştir." 

160- Murucu'z-Zeheb, Ali b. Hüseyn el-Bağdadî -Mes'udî-. Gadir'le ilgili hadisleri nakletmiş ve Gadir hadisinin, ashab arasında yalnızca Hz. Ali'nin hakkında söylenildiğini vurgulamıştır.... (Prof. Dr. Haydar Baş Tevhidin Merkezi Ehl-i Beyt eserinden)
Vatandaştan Savunma Sanayii kesintisi
AKP'nin kanun teklifi TBMM'ye sunuldu
34 yıl önce ‘Hedef Türkiye’ demişti
Tarih Prof. Dr. Haydar Baş’ı haklı çıkardı
Soykırım 371. gününde
Gazze'de can kaybı 42 bin 126'ya çıktı
Başakşehir'de bir şahıs 3 kişiyi bıçakladı
Bilgisayar oyunlarından etkilenmiş
Çok kritik uyarı
Banka hesabınız boşaltılabilir!
En büyük küresel sorun: Kapitalizm
Bu sömürü, tarih boyunca çeşitli şekillerde kendini göstermiştir
ABD yine işgale mazeret buluyor
'Güçlü ve egemen yapıya kavuşturulmalı'
İsrail Beyrut'un merkezine saldırdı
22 kişi öldü, 117 yaralı var
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
Türkiye ile ilgili planımız...
İsrail'den beklenen açıklama geldi
İkincisi yolda!
Amfibi gemilerden ilki Mersin'e ulaştı
İşçilik, enerji...
Artan maliyetler ihracatçıyı kıskaca aldı
Öğretmen olmak artık çok zor
Tartışmalı kanun teklifi kabul edildi
Babüroğlu'ndan önemli açıklamalar
ABD'nin hedefi Suriye'yi parçalamak
Gelir dağılımındaki bozulma arttı
Zengin fakir arasında gelirde 8 kat fark var
Vatandaştan Savunma Sanayii kesintisi
AKP'nin kanun teklifi TBMM'ye sunuldu
34 yıl önce ‘Hedef Türkiye’ demişti
Tarih Prof. Dr. Haydar Baş’ı haklı çıkardı
Soykırım 371. gününde
Gazze'de can kaybı 42 bin 126'ya çıktı
Başakşehir'de bir şahıs 3 kişiyi bıçakladı
Bilgisayar oyunlarından etkilenmiş
Çok kritik uyarı
Banka hesabınız boşaltılabilir!
En büyük küresel sorun: Kapitalizm
Bu sömürü, tarih boyunca çeşitli şekillerde kendini göstermiştir
ABD yine işgale mazeret buluyor
'Güçlü ve egemen yapıya kavuşturulmalı'
İsrail Beyrut'un merkezine saldırdı
22 kişi öldü, 117 yaralı var
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Namazın hikmeti
Türkiye ile ilgili planımız...
İsrail'den beklenen açıklama geldi
İkincisi yolda!
Amfibi gemilerden ilki Mersin'e ulaştı
İşçilik, enerji...
Artan maliyetler ihracatçıyı kıskaca aldı
Öğretmen olmak artık çok zor
Tartışmalı kanun teklifi kabul edildi
Babüroğlu'ndan önemli açıklamalar
ABD'nin hedefi Suriye'yi parçalamak
Gelir dağılımındaki bozulma arttı
Zengin fakir arasında gelirde 8 kat fark var
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.