Fransızları cami dernekleri doyuruyor
Fransa'da Covid-19 salgınının yol açtığı ekonomik sıkıntı, özellikle banliyölerde yaşayanları vururken, günlük gıda ihtiyacını dahi karşılamakta zorlananlar, devletten umudu keserek gönüllülerin oluşturduğu yardım kuruluşlarına yöneldi. Cami dernekleri, zor zamanda Fransızların elinden tutuyor.
04.03.2021 17:34:00





Salgının ekonomik etkileri, ülkede günlük hayatın her alanında görülse de özellikle Paris'in banliyölerinde yaşayan gelir düzeyi düşük halkı ve öğrencileri ciddi bir darboğaza soktu. Devletin yardım elini uzatmadığı halk ve öğrenciler, aç kalmamak için sosyal yardım derneklerinin kapılarında kuyruk oluşturdu. Farklı ülkelerdeki mülteci kamplarındaki yardım dağıtımı sahneleri, Paris ve banliyölerinde sıradan görüntüler haline geldi.
Müslüman dernekleri seferber oldu
Müslüman toplumun 'ayrılıkçı' ithamlara maruz kaldığı bölgelerden Paris'in Yvelines semtindeki Müslüman dernekler, ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için seferber oldu. Ekvator Ginesi asıllı Fransız vatandaşı Sandra, salgının başlamasından 3 ay sonra çalıştığı oteldeki işinden çıkarıldığını, 9 aydır işsiz olduğunu belirtti. Çocuklarının üniversitede okuduğunu söyleyen Sandra, çok zor şartlar altında yaşadığını ifade etti. Mantes Sud bölgesindeki Es-Sufa vakfından ihtiyaçlarını temin eden Rigault Gerard da, "Caminin yardımları sayesinde ayakta duruyorum. Diğer türlü böyle bir hayat çekilmez. Hükümetten yardım almıyorum" ifadesini kullandı. Gerard, "Vakıflar olmasa her gün yemek bulamam, bir buzdolabı ihtiyacım oldu, sağ olsunlar getirdiler. Müslümanlarla hiçbir problemim yok aksine bu dönemde en çok onlar yardım elini uzattı" diye konuştu. Salgın döneminde kültürel ve sanatsal faaliyetlerin tamamen askıya alındığı Fransa'da sanatçılar geçim sıkıntısı nedeniyle sahne yerine yardım kuyruklarında yerlerini aldı.
Sanatçılar da aç kaldı
Komedyen Hocine Slimane, salgın nedeniyle işsiz kaldığını, yardımlarla hayatını sürdürdüğünü belirtti. Tiyatrolar kapatıldığı için iş olmadığını ifade eden Slimane, "Hükümetten yardım almıyorum, tek umudumuz tiyatroların tekrar açılması ve işimize dönmemi." ifadelerini kullandı. Cezayir asıllı Fransa vatandaşı Zekeriya da bir barınma merkezinde kaldığını dile getirdi. Zekeriya, "Bu dönemde cömert insan bulmak zor. Engelli kontenjanından gelen az bir paradan başka gelirim yok. Kaldığım misafirhanenin masrafı yüksek, ay sonunu getirmekte zorlanıyorum" dedi. Bu arada Yvelines bölgesinde sığınmacıların barınma ve bakımıyla ilgilenen devletin kuruluşlarından Coallia Derneği de sığınmacıların gıda ve giyecek temini için her hafta Es-Sufa'nın kapısını çalıyor. Coallia'nın Sosyal Hizmetler çalışanı Cyril Blanchard, bütçelerinin kısıtlı olması nedeniyle Es-Sufa'dan destek aldıklarını söyledi. HABER MERKEZİ / AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.