Fransa ile Türkiye Afrika'da kapışıyor
Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanı Mustafa Efe, Afrika'da esasen Fransa ve Türkiye arasında adı konulmamış bir mücadele olduğunu vurguladı.
28.09.2020 15:00:00





Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi (AFSAM) Başkanı Mustafa Efe, "Afrika'da esasen Fransa ve Türkiye arasında adı konulmamış bir mücadele var. Fransa Türkiye'nin Afrika ülkelerinde, özellikle de Fransız eski sömürgesi olan Afrika ülkelerinde yürütmüş olduğu kalkınma yardımları, insani yardımlar ve eğitim çalışmaları gibi faaliyetlerden ciddi şekilde rahatsızlık duyuyor" dedi. Anadolu Ajansı için değerlendirme yazısı kaleme alan Efe, "Fransa'nın Doğu Akdeniz'e bu kadar müdahil olmasını çeşitli yönlerden okumak gerekiyor. Fransa Doğu Akdeniz'e yöneliyor ve Yunanistan, Fransa'nın taşeronluğunu yapıyor. Fransa ise ABD'nin yani küresel güçlerin taşeronluğunu yapıyor. Yunanistan çok yakın diye Yunanistan'a bakmamak gerekiyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bu bölgeden ayrılmıyor. Fransa elinde bulunan tüm unsurları Türkiye'nin Libya'da yürüttüğü süreci sabote edebilmek için kullanıyor."
Afrika'nın kanını emiyor
Fransa'nın Afrika'da sömürgeleştirdiği bölgelerin toplam yüzölçümü nün 11.8 milyon kilometrekare olduğuna işaret eden Efe, şunları kaydetti: "Bugün bu bölgede dilleri zorla Fransızca yapılmış 29 devlet bulunuyor. Fransa'da bile tedavülde olmayan Frank para birimini kullanan 16 devlet var. Yağmaladığı zenginlikler, köleleştirdiği veya öldürdüğü milyonlarca insan ve yaptığı soykırımlardan dolayı Afrika'dan özür dilemesi gerekirken, Fransa üstüne bir de vergi alıyor. Fildişi Sahili'nin başkenti Abidjan'daki Başkanlık Sarayı hâlâ Fransa'ya aittir ve Fildişi Sahili kira öder. Afrika Birliği'nin ABD Temsilcisi Dr. Arikana Chihombori-Quao Afrika'da devam eden yeni sömürgeci politikaları özellikle de Fransız sömürgeciliğini eleştiren konuşmasından dolayı Fransa baskısıyla 2019 yılında görevden alındı. Fransız sömürgeciliği çok vahşi bir karakter taşımaktadır. Fransa Afrikalıları Afrika'nın kendisine muhtaç olduğuna inandırmıştır. Hâlbuki Afrika zengin, Fransa ise fakirdir. Afrika'dan uranyum gelmezse bugün Fransa'nın yüzde 75'i elektriğe ulaşamaz."
Macron, Rothschild'in adamı
Fransa'nın saldırgan tutumunu anlamak için Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un iyi tanınması gerektiğini dile getiren Efe, şöyle devam etti: "Macron'un 'karanlıklar prensi' gibi bir geçmişi var. Eğitimini Cizvit okulunda almış bir kişi. Eşi Brigitte de Cizvitlere ait lisede Macron'a öğretmenlik yapmıştır. Yani işin içinde bir Cizvitler de var. Macron siyasetten gelen biri değil ve aslında herhangi bir siyasi partisi de yoktu. Hiçbir siyasi tecrübesi olmayan ve bir partide de görev almamış olan Macron, Fransa'da birden parlayarak en şanslı başkan adayı oldu. Macron, Rothschild et Cie Banque'ta görev yapmış, burada hızlı bir şekilde yükselmişti. Rothschildlerin Fransa'daki ekonomik hareketliliklerinin miktarının yaklaşık 100 milyar Euro olduğu söyleniyor. Macron, Napolyon'un sınırsız Fransız yayılmacılığı politikası gibi bir politika yürütüyor. Cezayir'i, Mali'yi, Nijer'i, Kongo'yu sömüren Fransa ile Suriye'yi, Lübnan'ı sömüren, Hatay'ı, Antep'i, Maraş'ı işgal eden aynı Fransa'dır." AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.