Fazla reçete yazanlar yandı
Yaptıkları incelemelerde günlük ortalama 60 ile 300 arasında reçete yazan 861 hekim tespit ettiklerini söyleyen SGK Başkanı Fatih Acar, fazla reçete yazan doktorlar hakkında işlem yapacaklarını açıkladı
31.03.2012 00:00:00
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, sağlık alanındaki suistimallere dikkat çekerek, yaptıkları incelemelerde günlük ortalama 60 ile 300 arasında reçete yazan 861 hekim tespit ettiklerini, bu 861 hekimin 2011 yılı içerisinde hastalara 13 milyon 582 bin 283 adet reçete yazdıklarını ve bu reçetelerde hastalara 49 milyon 640 bin 342 kutu ilaç yazıldığını söyledi. Acar, kurum tarafından bu reçetelere 635 milyon 345 bin 466 TL ödeme yapıldığını belirterek, bir doktorun günlük 300 reçete yazmasının kabul edilebilir olmadığını, bu doktorlar hakkında işlem yapacaklarını açıkladı.
Suistimaller sıkıntı yaratıyor
Sağlık alanındaki suistimallerin ciddi bir sıkıntı yarattığını ifade eden Başkan Acar, bu suistimalleri şöyle sıraladı:
“Verilemeyen sağlık hizmetinin Kuruma fatura edilmesi. Genel Sağlık sigortalısı olmayan kişilerin genel sağlık sigortalıları üzerinden hizmet verilmesi. Sağlık hizmetlerinin gereksiz yere abartılarak Kuruma fatura edilmesi. Acil olmadığı halde muayene katım payından muaf olmak için sağlık hizmet sunucularına başvurulması. İlaç katılım payından muaf olmak için usulsüz raporların düzenlenmesi. Doktor-ilaç firması ve eczane arasındaki menfaat ilişkisi kurularak suni talep oluşturulması. Belirlenen ilave ücretten daha fazla hastalardan ilave ücret alınması. Endikasyon olmadığı halde büyük ambalaj ve büyük dozajda ilaçların reçete edilerek ilaç israfını oluşturulması olarak karşımıza çıkıyor.” Bu suistimallerin önlemesi için 2012 yılında yapılacak çalışmalara değinen Acar, bunlardan ikisinin e-reçete ile avuç içi damar izi tarama yöntemiyle kimlik doğrulama olduğunu ifade etti. Acar, bu uygulamalara 1 Temmuz 2012 itibariyle geçileceğini bildirdi.
Sağlıkta gözlem altı dönemi
Sağlık alanında yaşanan suistimallerin önlenebilmesi amacıyla 1 Nisan'da başlatılacak olan Risk Odaklı Denetim Modeli çalışmalarına ilişkin bilgi veren Acar, yaklaşık 7 kişiden oluşan müfettiş ekibinin, sağlık alanında tüm ülke sathında belirlenen risk alanlarına odaklandığını bildirdi. Uyguladıkları yöntemler sayesinde tespit ettikleri çarpıcı örneklere de değinen Acar, “Yaptığımız çalışma sonucunda günlük ortalama 60 ila 300 arasında reçete yazan 861 hekim bulunduğu tespit edilmiştir. Bu 861 hekim arkadaşımız 2011 yılı içerisinde hastalarımıza 13 milyon 582 bin 283 adet reçete yazmışlardır. Yazılan bu 13 milyon 582 bin 283 adet reçetede hastalara 49 milyon 640 bin 342 kutu ilaç yazılmış olup bu ilaçlar için kurum tarafından 635 milyon 345 bin 466 TL ödeme yapılmıştır” dedi.
Acar ayrıca, 26 yaşında tüp bebek tedavisi gören bir bayan hastaya bir yıl içerisinde 49 adet reçetede 120 değişik ilaç reçete edildiğini söyleyerek, bir hastanın bir yıl içerisinde bu kadar farklı ilaç kullanması sonucunda ortaya çıkacak tıbbi zararları da kamuoyunun takdirine bıraktı.
Suistimaller hastane kapattıracak
Suistimal örneklerinin toplamdaki faturasının ne olduğu, Kuruma ne kadar fatura çıkarıldığının sorulması üzerine Acar şunları söyledi: “Bu bir süreç. SGK yeni yapılana bir kurum olduğu için, daha önceki tespitlerimizde ölü hastalara reçete yazılması gibi birçok tespitlerimiz olmuştu. Bunların çoğunun elektronik kurallarını oluşturduk. Elektronik ortamda artık ölü bir hastaya fatura kesilmesinin önüne geçtik. Bu mümkün değil” dedi. Acar, acil işlemleri sınırlandırmak gibi bir durumun mümkün olmadığını ancak bunun ahlaki bir konu olduğu da söylendi. Acar, “Bir hastanede acil sayısı fazla da olabilir. Ama bir hastanede gelen toplam hasta sayısın yüzde 90'ı acilse bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bunu denetimlerle ortadan kaldırabilirsiniz” diye konuştu. ANKA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.