‘Ey riyakâr! Amelin havaya savruldu’
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Kıyamet günü riyakâra şöyle seslenilir: Ey kötü insan! Ey vefasız! Ey riyakâr! Amelin havaya savruldu, sevabın yok oldu. Git ve mükâfatını kendisi için amel ettiğin kimseden al”





Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Koruyucu melekler sevinç içinde kulun amellerini yükseltir. Birbiri ardınca hicapları kat eder ve sonunda münezzeh olan Allah'ın huzurunda dururlar. Salih bir amel ve dua getirdiklerini söylerler. Allah-u Teâlâ onlara şöyle buyurur: Sizler kulumun amelini kaydeden kimselersiniz. Ben ise onun bâtınına bakarım. O bu amelleri Benim için yapmamıştır. Lanetim üzerine olsun." (Mustedrek'ul-Vesail, 1/112/121).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Riyakârlıktan sakın. Zira her kim Allah'tan gayrisi için amel ederse, Allah onu amel ettiği kimseye havale eder." (el-Kafi, 2/293/1).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Kıyamet günü riyakâra şöyle seslenilir: Ey kötü insan! Ey vefasız! Ey riyakâr! Amelin havaya savruldu, sevabın yok oldu. Git ve mükâfatını kendisi için amel ettiğin kimseden al." (Munyet'ul-Murid, 318).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah tanır da insanlar tanımasa kula ne zarar verir! Her kim insanlar için amel ederse sevabı insanların üzerinedir. Her kim Allah için amel ederse sevabı Allah'a kalmıştır. Şüphesiz ki her türlü riya şirktir." (Mustedrek'ul-Vesail, 1/106/106).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Münezzeh olan Allah şöyle buyurmuştur: Şüphesiz Ben, en zengin ortağım! O halde her kim bir iş yapar ve Benden başkasını ortak kılarsa Ben o işten uzağım ve o Benden başkasını ortak kıldığı kimseye aittir." (Uddet'ud-Dai, 203).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Ey İbn-i Mes'ud! Bir iyilik yaptığında Allah'tan gayrisini irade edersen, Allah'tan bir sevap ümit etme. Zira Allah şöyle buyurmuştur: Kıyamet günü biz onlara değer vermeyeceğiz." (Mekarim'ul-Ahlak, 2/253).
Resûlullah (s.a.a), kendisine, "Ey Allah'ın Resûlü! Kurtuluş nededir?" diye soran birisine şöyle buyurmuştur: "Kulun Allah'a itaat hususunda insanları irade etmemesindedir." (Tenbih'ul-Havatir, 1/186).
İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur:
Resûlullah (s.a.a), "Yarın kurtuluş nerededir?" diye sorulunca şöyle buyurmuştur: "Kurtuluş, Allah'ı aldatmamaktadır. Aksi takdirde Allah da sizi aldatır. Her kim Allah'ı aldatmaya çalışırsa Allah da onu aldatır, ondan imanı çekip alır. Eğer şuuru varsa gerçekte o kendini kandırmıştır." Kendisine, "Allah'ı nasıl aldatmaya çalışır?" diye sorulunca şöyle buyurmuştur: "Allah'ın emrettiği şeyle amel eder, sonra Allah'ın gayrisini irade eder." (Emali'el-Saduk, 466/22). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL