Enflasyonu döviz azdıracak
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, döviz kurundaki artışın enflasyona çok yüksek bir etkisi olacağına işaret ederek, "Çünkü döviz kuru ve enflasyon birbirini etkiliyor. Yüksek enflasyon ile uzun vadeli ve sürdürülebilir büyüme ve kalkınma olabilme olasılığı düşüktür" dedi.
17.12.2021 16:11:00





M. YASİN ERKOL / DETAY HABER
Merkez Bankası Eylül 2021'de başladığı faiz indirimlerine devam ederek politika faizini 100 puan daha indirerek yüzde 14'e düşürdü. Karar sonrası dolar/TL kuru fırladı.
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, faiz indirimleri ile birlikte döviz kurundaki serbest yüksekliğin devam ettiğini belirtti. Merkez Bankası karar metninde "Eylül 2021'de başlayan faiz indirimlerinin birikimli etkilerinin 2022 çeyreğinde fiyat istikrarına yansıma beklentisi" olduğunu ifade eden Çifter,
Döviz kurundan enflasyona çok yüksek bir etki olacağına dikkat çekti. Çifter, şunları söyledi: "Döviz kuru ve enflasyon birbirini etkiliyor. Şu anda piyasada satılan ürünlerin dolar maliyeti, büyük oranda 10 TL ve altında. İthal ve yerli ürünlerdeki ithal maliyetinin 16 TL'ye ulaşması ile enflasyona daha fazla etki göreceğiz."
Fiyat istikrarı olmayacak
Atilla Çifter, 5-6 aylık gecikme ile enflasyondan da döviz kuruna etkinin ortaya çıkacağın ifade ederek, "Bu şekilde Merkez Bankasının beklediği fiyat istikrarının tam tersi bir yönde hareket gerçekleşecektir" değerlendirmesini yaptı. Eylül 2021'den itibaren uygulamaya konan 'Cari Açık Odaklı Ekonomi Modeli'nin risk primi, döviz kuru ve enflasyon geçişlerini dikkate almadığına işaret eden Çifter, "Bu nedenle 10 yıllık tahvil faizi ters yönde hareket ederek yüzde 22'yi aşarken, 5 yıllık kredi temerrüt swap'ı (CDS) 500'e geliyor. 2022'de yüzde 30'un bile çok üzerinde bir tüketici enflasyonu görebiliriz. Yüksek enflasyon ile uzun vadeli ve sürdürülebilir büyüme ve kalkınma olabilme olasılığı düşüktür" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.