Alışverişe aç karnına çıkmayın uyarısında bulunan uzmanlar, ekstra alışveriş gezilerinden kaçınılması ve haftada bir veya iki kez alışveriş yapılmasını öneriyor Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nca hazırlanan raporda, "süpermarket psikolojisi"ne dikkat çekilerek, gıda ürünlerinin alışverişi sırasında dikkat edilmesi gereken konulara işaret edildi. "Binlerce besin çeşidi varken, ayırdığınız paranızla en iyi beslenmeyi nasıl sağlarsınız? Eğitimli bir tüketici olun ve planlayın" uyarısıyla başlayan raporda, bilinçli bir alışveriş için şu önerilerde bulunuldu: -Alışveriş listesi hazırlayın ve buna sadık kalın. -Ekstra alışveriş gezilerinden kaçının. Mümkünse haftada bir veya iki kez alışveriş yapın. -Açken alışveriş yapmamaya çalışın. -Taze meyve ve sebzeleri mevsiminde alın. -Alışveriş yaparken besin etiketlerini okuyun. -Ekonomik boy veya aile paketlerini kullanılabilecekseniz alın. -Süpermarket raflarındaki birim fiyatlara bakarak karşılaştırma yapın. -Marketler arasındaki fiyatları karşılaştırın. -Mümkünse indirim günlerinden yararlanın. -Bozulabilecek ürünleri en yüksek kalitede olduğu süre içerisinde tüketilecek kadar alın. -Sakin zamanlarda alışveriş yapın. -Kasada dikkatli olun, indirimli ürünlerin raf etiketinde yazıldığı gibi olduğunu görün. Tüketicinin sorumluluğu büyükBesinlerin güvenli olarak tüketilmesinin tüketicinin sorumluluğunda olduğu kaydedilerek, şunlara dikkat çekildi: -Donmuş besinler katı, soğutucudaki besinler soğuk olmalıdır. Donmuş besinler çözülme belirtileri göstermemelidir. Ambalajda delik, yırtık veya açık köşeler olmamalıdır. -Güvenlik kapakları ve düğmeleri kontrol edilmelidir. -Şişmiş, hasar görmüş paslanmış veya çentikli konserveler alınmamalıdır. -Son kullanım tarihine dikkat edilmelidir. -Et, kümes hayvanı ve deniz ürünleri gibi bozulabilen ürünler ödeme yapılmadan önce en son alınmalıdır. -Ödeme sırasında soğuk besinler birlikte paketlenmelidir. Raporda şu uyarılarda bulunuldu-Meyve ve sebzeler akan su altında iyice yıkanmalı, gerekirse yıkama fırçası kullanılmalıdır. -El, çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra mutlaka yıkanmalıdır. -Uygun sıcaklık ve sürede pişirilmemiş hayvansal gıdalar, potansiyel tehlikeli gıdalar olup, etin iç sıcaklığı en az 75 santigrat dereceye ulaşmalıdır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.