Türkiye Fırıncılar Federasyonu BaşkanıYusuf Ekşi, son bir ayda un fiyatlarında anormal artış olduğunu, peşin parayla bile un bulamadıklarını belirterek, "Gerekli önlem alınmazsa önümüzdeki haftadan itibaren başta Ankara olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinde ekmek çıkartamayacağız" dedi.
Doları solladı
Ekşi, geçtiğimiz hafta, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri ile fırıncılar ve 40 değirmencinin katıldığı bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını bildirdi. Bu toplantıda 9 aylık sürede buğday fiyatlarına yüzde 70 civarında zam yapılırken, un fiyatlarının ise yüzde 130 oranında arttığını dile getirdiklerini belirtti. Son bir aylık sürede un fiyatlarının yüzde 85 oranında arttığını kaydeden Ekşi, şunları söyledi:
"Bu toplantıda undaki bu artışın tamamen spekülatif bir artış olduğu ve kriz yaratılmak istendiği dile getirildi. Değirmenciler ise günün şartlarına uygun olarak fiyat belirlediklerini, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin istikrarı sağlayamaması durumunda un fiyatlarına bir müdahalede bulunulamayacağını savundular. Toplantının ardından değirmenciler daha önce 30-60 gün vade uyguladıkları unda peşin para sistemine geçtiler. Hatta birçok değirmen, çeşitli bahanelerle elindeki unu peşin paraya bile satmak istemiyor.
Bakanlık, bu hafta içerisinde gerekli tedbirleri almadığı takdirde, muhtemelen önümüzdeki haftadan itibaren başta Ankara olmak üzere ekmek üretimi yapamayacağız. Bu, kısa sürede tüm Türkiye'ye yansıyacak."
Buğday ithalatı çare mi?
Fırıncılar Federasyonu Başkanı Yusuf Ekşi, önceki gün de TMO yetkilileri ile un sıkıntısını görüştüklerini, yetkililerin her türlü tedbiri alacaklarını ifade ettiklerini, gerekirse "sıfır" gümrüklü buğday ithaline gideceklerini söylediğini bildirdi.
Doları solladı
Ekşi, geçtiğimiz hafta, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri ile fırıncılar ve 40 değirmencinin katıldığı bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını bildirdi. Bu toplantıda 9 aylık sürede buğday fiyatlarına yüzde 70 civarında zam yapılırken, un fiyatlarının ise yüzde 130 oranında arttığını dile getirdiklerini belirtti. Son bir aylık sürede un fiyatlarının yüzde 85 oranında arttığını kaydeden Ekşi, şunları söyledi:
"Bu toplantıda undaki bu artışın tamamen spekülatif bir artış olduğu ve kriz yaratılmak istendiği dile getirildi. Değirmenciler ise günün şartlarına uygun olarak fiyat belirlediklerini, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin istikrarı sağlayamaması durumunda un fiyatlarına bir müdahalede bulunulamayacağını savundular. Toplantının ardından değirmenciler daha önce 30-60 gün vade uyguladıkları unda peşin para sistemine geçtiler. Hatta birçok değirmen, çeşitli bahanelerle elindeki unu peşin paraya bile satmak istemiyor.
Bakanlık, bu hafta içerisinde gerekli tedbirleri almadığı takdirde, muhtemelen önümüzdeki haftadan itibaren başta Ankara olmak üzere ekmek üretimi yapamayacağız. Bu, kısa sürede tüm Türkiye'ye yansıyacak."
Buğday ithalatı çare mi?
Fırıncılar Federasyonu Başkanı Yusuf Ekşi, önceki gün de TMO yetkilileri ile un sıkıntısını görüştüklerini, yetkililerin her türlü tedbiri alacaklarını ifade ettiklerini, gerekirse "sıfır" gümrüklü buğday ithaline gideceklerini söylediğini bildirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.