Dünyanın en güzel peyniri obrukta olgunlaştırılıyor
Karaman’da olgunlaşması için yerin 39 metre altında bulunan kar obruğuna bırakılan ve dünyanın en güzel 5 peynirinden biri seçilen Divle Obruk Peyniri, 5 ay boyunca mağarada bekletiliyor.
12.07.2020 19:13:00





Karaman'da olgunlaşması için yerin 39 metre altında bulunan kar obruğuna bırakılan ve dünyanın en güzel 5 peynirinden biri seçilen Divle Obruk Peyniri, 5 ay boyunca mağarada bekletiliyor. 12 ay boyunca kar erimeyen mağarada kalan peynir olgunlaşınca kilosu 135 liradan alıcı buluyor. Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı Berendi köyünde yer alan 2400 rakımlı Alımpınarı Yaylası'ndaki kar obruğu köylülere doğal soğuk hava deposu görevi görüyor. Köylüler, kuzu ve oğlak derisine bastıkları peyniri 400 metrekare büyüklüğündeki kar obruğuna bırakıyor.
Her daim serin ve soğuk
Karaman Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Mustafa Özkurt, Toros Dağları'nın eteğindeki Berendi köyü sınırları içerisinde bulunan kar obruğunun herkesin ilgisini ve dikkatini çektiğini söyledi. Özkurt, obruğun içindeki soğukluğun yazın eksi 3 derece, kışın ise eksi15 dereceye olduğunu dile getirerek, "2400 rakımlı olan bir yerde 39 metre derinliğe iniyoruz. 400 metrekare olan obrukta şu an 40 ton peynir var. Buraya 100 tona kadar peynir konulabilir. Ancak raf sayısı arttıkça bu kapasite 250 tona kadar çıkabilir. Burası soğukluğunu ve nemini tamamen kardan alıyor. Köylülerimiz kendi ürettikleri peynirleri yaz aylarında buraya getirip koyuyor ve kışa doğru tekrar çıkarıyor. Bu süre zarfında beyaz renkte obruğa giren tulumlar içerideki bakteri sayesinde kızıl renge dönüşmüş olarak çıkıyor. Burada kar hiç erimiyor. Her yıl yağan karın üzerine yenisi ekleniyor. Normalde kilosu 35 liradan satılan peynir, buraya konunca kilosu 135 liradan satılıyor" diye konuştu.
Olgunlaştırılmamış peynir olgunlaştırılmış gibi satılıyor!
Ünü her geçen gün yayılan obruğa talep arttığından ilave raf yapımları da devam ediyor. Bu arada piyasada, özellikle online sitelerde Divle Obruk Peyniri olarak pazarlanan bazı peynirlerin olgunlaştırılmamış olması dikkat çekiyor. Olgunlaştırılmış peynirin tadı damakta lezzet bırakırken, olgunlaştırılmamış peyniri sıradan tulum peynirinden ayırt etmek mümkün değil. HABER MERKEZİ
Her daim serin ve soğuk
Karaman Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Mustafa Özkurt, Toros Dağları'nın eteğindeki Berendi köyü sınırları içerisinde bulunan kar obruğunun herkesin ilgisini ve dikkatini çektiğini söyledi. Özkurt, obruğun içindeki soğukluğun yazın eksi 3 derece, kışın ise eksi15 dereceye olduğunu dile getirerek, "2400 rakımlı olan bir yerde 39 metre derinliğe iniyoruz. 400 metrekare olan obrukta şu an 40 ton peynir var. Buraya 100 tona kadar peynir konulabilir. Ancak raf sayısı arttıkça bu kapasite 250 tona kadar çıkabilir. Burası soğukluğunu ve nemini tamamen kardan alıyor. Köylülerimiz kendi ürettikleri peynirleri yaz aylarında buraya getirip koyuyor ve kışa doğru tekrar çıkarıyor. Bu süre zarfında beyaz renkte obruğa giren tulumlar içerideki bakteri sayesinde kızıl renge dönüşmüş olarak çıkıyor. Burada kar hiç erimiyor. Her yıl yağan karın üzerine yenisi ekleniyor. Normalde kilosu 35 liradan satılan peynir, buraya konunca kilosu 135 liradan satılıyor" diye konuştu.
Olgunlaştırılmamış peynir olgunlaştırılmış gibi satılıyor!
Ünü her geçen gün yayılan obruğa talep arttığından ilave raf yapımları da devam ediyor. Bu arada piyasada, özellikle online sitelerde Divle Obruk Peyniri olarak pazarlanan bazı peynirlerin olgunlaştırılmamış olması dikkat çekiyor. Olgunlaştırılmış peynirin tadı damakta lezzet bırakırken, olgunlaştırılmamış peyniri sıradan tulum peynirinden ayırt etmek mümkün değil. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.