Dünya piyasalarındaki durgunluk beyaz eşya sektörünü vurdu
TÜRKBESD, Türkiye'nin beyaz eşya ihracatının 2023'te 2022'ye göre yüzde 10 azaldığını açıkladı. TÜRKBESED Başkanı Gökhan Sığın, sektörün 2023'te küresel zorluklara karşı iç pazardan güç aldığını ve istikrarlı büyüme için tüketicilerin satın alma gücünün devam ettiğini söyledi.
.
25.01.2024 00:19:00
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ





FOTO ALTI: TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sığın (ortada), TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı (sağ 2), TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Yavuz (sol 2) ve Semir Kuseyri (solda)
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye beyaz eşya sektörünün gidişatına ilişkin güncel verileri paylaştı. Dernek verilerine göre geçen yıl 6 ana üründe yurt içi satışlar 2022'ye göre yüzde 14 arttı. TÜRKBESD'e üye firmaların ihracatları ise bu dönemde yüzde 10 azaldı. Geçen yıl 6 ana üründe ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satış miktarı yıllık bazda yüzde 4 gerilemeyle yaklaşık 33 milyon adet olarak gerçekleşti. Üretim miktarı da bu dönemde yüzde 1 azaldı. Sektör, 60 bini doğrudan olmak üzere 600 bin kişiye istihdam sağlıyor.
İç piyasa da olmasa...
Yıllık 32.3 milyon adetlik üretim ve 23 milyon adetlik ihracat kapasitesiyle beyaz eşya sanayi, küresel pazarda önemli bir oyuncu olma özelliğini koruyor. Gökhan Sığın, sektörün 2023'te küresel zorluklara karşı iç pazardan güç aldığını belirterek, istikrarlı büyüme için tüketicilerin satın alma gücünün devam ettiğini dile getirdi. İhracattaki düşüşü iç satışların dengelediğini ve böylece üretim ve istihdam yapısının korunabildiğini dile getiren Sığın, "2024 yılı için de küresel risklerin değişmeyeceği öngörüsüyle iç satışların son derece önemli olduğunu biliyoruz. Üretim ve istihdam seviyelerimizin korunması yine iç pazardan alınan güçle mümkün olacak. İç pazar dinamizmimiz vazgeçilmez" dedi.
Taksit sayılarının azaltılması sektörü olumsuz etkiliyor
TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, sözlerine şöyle devam etti: "Kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyon oranlarının yükseltilmesi gibi uygulamalar, enerji verimli ürünlerin daha fazla tüketiciyle buluşmasına engel oluyor. Oysa bu yeni nesil ürünlerin yaygınlaşması sadece sanayimizin varlığı ve sürekliliği için değil; ülkemizin ve tüketicilerimizin refahı için de büyük önem taşımaktadır. Bildiğiniz gibi ülkemizde beyaz eşya endüstrisi olarak Ar-Ge çalışmalarımız ve yatırımlarımızı her geçen gün artırarak tüketicilerimize enerji verimliliği yüksek ürünler sunuyoruz. Enerji verimli ürünlere geçişle 2030 yılına kadar buzdolaplarından yıllık yaklaşık 2.7 milyar kilovat/saat, çamaşır makinelerinden yıllık 2.1 milyar kilovat/saat bulaşık makinelerinden yıllık 1.2 milyar kilovat/saat tasarruf bekleniyor. Yaptığımız hesaplamalara göre piyasada enerji verimli ürünlerin hakim olması durumunda Keban Barajı'nın 1 yıllık üretimine denk şekilde toplam 6 milyar kilovat/saatlik bir enerji tasarruf edilebilir."
Uzak Doğulu şirketlerle kıran kırana rekabet
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Arçelik Sürdürülebilirlik, Kalite ve Müşteri Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özkadı da ihracat pazarlarında sanayicilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, "AB ve bağlantılı birçok pazarda da ihracatçılarımız özellikle Uzak Doğulu rakiplerine karşı çetin bir rekabet ortamıyla karşı karşıyadır. Bu bağlamda, ihracat teşviklerinin geliştirilerek devam etmesi son derece kritiktir" ifadesini kullandı. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi ve Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yavuz, sektörün önemli temel girdilerinden yassı çeliğin ithalatında sorunlar yaşandığına işaret ederek, "Yakın tarihte Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli yassı sıcak çelik ürünlerine yönelik bir anti damping soruşturması başlatıldı. Bu soruşturmanın olası sonucunun nihai ürün maliyetine, istihdam ve ihracat kayıplarına etkisini takip ediyoruz" dedi.
Yetkili servis bilgileri için doğru kaynak
Son olarak toplantıda yetkili servislerin önemine değinen TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri, "Yetkili olmadığı halde yetkili servis gibi kendilerini tanıtan ve asıl amaçları dolandırıcılık olan kişiler nedeniyle çok sayıda tüketici mağduriyetine ve ürün kaybına şahit oluyoruz. Bu olumsuz durum ayrıca firmaların ticari itibarlarına ve marka değerlerine de zarar verebiliyor. Ticaret Bakanlığı tarafından açılan Servis Bilgi Sistemi - SERBİS yetkili servislere ilişkin bilgilere doğru ve kolay bir şekilde erişim sağlanması en doğru kaynak. www.servis.gov.tr adresli internet sitesi üzerinden Türkiye'deki tüm kayıtlı yetkili servislere kolayca ulaşılabiliyor" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.