Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barbaros Özer, yaz aylarında tüketilen dondurmaların hijyenik ortamlarda üretilmesi durumunda, vücudun günlük enerji ihtiyacının bir bölümünü karşıladığını belirterek, "100 gram dondurmada 190 ile 220 kalorilik enerji bulunmaktadır" dedi. Özer, dondurmanın hazırlanış aşamasında kullanılan süt, salep ve çeşitli meyvelerin protein ve karbonhidrat yönünden zengin olduğunu söyledi.
Hijyenik olmalı
Türkiye'de genellikle yaz aylarında serinlemek amacıyla tüketilen dondurmaların gelişmiş ülkelerde çeşitli yaş grupları tarafından kış aylarında da tüketildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Özer, şöyle konuştu: "100 gram dondurmada 190 ile 220 kalorilik enerji bulunmaktadır. Ayrıca, dondurmanın bileşimine isteğe göre katılan fındık, yumurta, şeker ve çeşitli meyveler, beslenme değeri yüksek gıdaların, süte oranla 34 kat daha fazla yağ, protein ve karbonhidrat içermektedir." Doç. Dr. Özer, hijyenik koşullarda üretilmeyen dondurmaların tifo, brusella ve salmonella gibi bulaşıcı hastalıklara neden olduğunu sözlerine ekledi.
Hijyenik olmalı
Türkiye'de genellikle yaz aylarında serinlemek amacıyla tüketilen dondurmaların gelişmiş ülkelerde çeşitli yaş grupları tarafından kış aylarında da tüketildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Özer, şöyle konuştu: "100 gram dondurmada 190 ile 220 kalorilik enerji bulunmaktadır. Ayrıca, dondurmanın bileşimine isteğe göre katılan fındık, yumurta, şeker ve çeşitli meyveler, beslenme değeri yüksek gıdaların, süte oranla 34 kat daha fazla yağ, protein ve karbonhidrat içermektedir." Doç. Dr. Özer, hijyenik koşullarda üretilmeyen dondurmaların tifo, brusella ve salmonella gibi bulaşıcı hastalıklara neden olduğunu sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.