Doğru beslenme kanser tedavisinde de etkili
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Müge Akmansu ve Abbott Nütrisyon Türkiye Genel Müdürü Gülberk Kavşuk'un katılımıyla İstanbul'da Dünya Nütrisyon Günü kapsamında basın toplantısı düzenlendi
18.11.2018 00:00:00
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Müge Akmansu ve Abbott Nütrisyon Türkiye Genel Müdürü Gülberk Kavşuk'un katılımıyla İstanbul'da Dünya Nütrisyon Günü kapsamında basın toplantısı düzenlendi.
Etkinlikte konuşan Sağlam, kanser hastalarında beslenme desteğinin tedaviye başlarken organize edilmesi gerektiğini belirterek, "Hem radyasyon onkolojisindeki tedavilerde hem kanser hastasını bir bütün olarak aldığımızda hastayı doğru besleyebildiğimiz oranda tedavideki etkinliğimiz yükseliyor" dedi. Sağlam, hastanede yatan tüm hastaların yüzde 40 kadarının hastalığa bağlı beslenme bozukluğundan etkilendiğini, kötü beslenmenin sağlık bakım maliyetlerinin artmasına, hastalar için hastanede daha uzun kalış süresine ve hastalığın istenmeyen kötü gidişine yol açtığını anlattı.
Sağlam, şu bilgileri paylaştı: "Bu hastaları normal ürünlerle beslememiz ve hastalık konusunda protein ve enerji desteğini standart doğal ürünlerden almamız matematiksel olarak mümkün değil. Ağızdan beslenme ürünlerini kullanan ve kullanmak isteyen üye oranımız yüzde 90. Beslenme desteğini tedaviye başlarken organize etmek gerekiyor.
Özellikle yemek borusu, yemek borusunun mideyle bağlantılı bölgesindeki tümörlerde, mide tümörlerinde, makat tümörlerinde hastaları baştan beslemezsek, tedaviyi bitirmemiz mümkün değil. Hem radyasyon onkolojisindeki tedavilerde hem kanser hastasını bir bütün olarak aldığımızda hastayı doğru besleyebildiğimiz oranda tedavideki etkinliğimiz yükseliyor."
Sağlam, beslemeyle ilgili bütün ürünlerin SGK geri ödemesi olduğunu, sadece sağlık kurulu raporu çıkartılması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Müge Akmansu da Avrupa'da her yıl yaklaşık 33 milyon hastanın, hastalığa bağlı beslenme bozukluğundan etkilendiğini ve beslenme bozukluklarının devletlere yaklaşık yıllık maliyetinin 170 milyar Euro civarında bulunduğunu kaydetti. Akmansu, kanser hastalarında, hastalık metabolizmasına bağlı kas ve kilo kaybı nedeniyle yaşam kalitesinde azalma olmaması için artan ihtiyaçların yüksek protein içerikli diyetlerle karşılanması gerektiğine işaret etti. HABER MERKEZİ
Etkinlikte konuşan Sağlam, kanser hastalarında beslenme desteğinin tedaviye başlarken organize edilmesi gerektiğini belirterek, "Hem radyasyon onkolojisindeki tedavilerde hem kanser hastasını bir bütün olarak aldığımızda hastayı doğru besleyebildiğimiz oranda tedavideki etkinliğimiz yükseliyor" dedi. Sağlam, hastanede yatan tüm hastaların yüzde 40 kadarının hastalığa bağlı beslenme bozukluğundan etkilendiğini, kötü beslenmenin sağlık bakım maliyetlerinin artmasına, hastalar için hastanede daha uzun kalış süresine ve hastalığın istenmeyen kötü gidişine yol açtığını anlattı.
Sağlam, şu bilgileri paylaştı: "Bu hastaları normal ürünlerle beslememiz ve hastalık konusunda protein ve enerji desteğini standart doğal ürünlerden almamız matematiksel olarak mümkün değil. Ağızdan beslenme ürünlerini kullanan ve kullanmak isteyen üye oranımız yüzde 90. Beslenme desteğini tedaviye başlarken organize etmek gerekiyor.
Özellikle yemek borusu, yemek borusunun mideyle bağlantılı bölgesindeki tümörlerde, mide tümörlerinde, makat tümörlerinde hastaları baştan beslemezsek, tedaviyi bitirmemiz mümkün değil. Hem radyasyon onkolojisindeki tedavilerde hem kanser hastasını bir bütün olarak aldığımızda hastayı doğru besleyebildiğimiz oranda tedavideki etkinliğimiz yükseliyor."
Sağlam, beslemeyle ilgili bütün ürünlerin SGK geri ödemesi olduğunu, sadece sağlık kurulu raporu çıkartılması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Müge Akmansu da Avrupa'da her yıl yaklaşık 33 milyon hastanın, hastalığa bağlı beslenme bozukluğundan etkilendiğini ve beslenme bozukluklarının devletlere yaklaşık yıllık maliyetinin 170 milyar Euro civarında bulunduğunu kaydetti. Akmansu, kanser hastalarında, hastalık metabolizmasına bağlı kas ve kilo kaybı nedeniyle yaşam kalitesinde azalma olmaması için artan ihtiyaçların yüksek protein içerikli diyetlerle karşılanması gerektiğine işaret etti. HABER MERKEZİ