Diyabet dünyayı kasıp kavuruyor
Yapılan bir araştırmada 1990'dan 2022'ye diyabet hastalarının sayısının 2 kat arttığı, dünya genelinde diyabet hastası olan kişi sayısının 800 milyondan fazla olduğu belirtildi. Brezilya'nın da aralarında yer aldıüı bazı ülkelerde her 5 kişiden biri diyabetli.
25.01.2025 22:49:00
HASAN PARLAK
HASAN PARLAK
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yürütülen araştırmada, 18 yaş ve üstü 140 milyondan fazla kişinin dünya çapında 1000'den fazla çalışmadan elde edilen verileri analiz edildi. Araştırmaya göre, yetişkinlerde diyabet oranlarının 1990 ila 2022 yıllarında yaklaşık yüzde 7'den yüzde 14'e çıktığı ve en büyük artışın düşük ve orta gelirli ülkelerde olduğu tespit edildi. Dünya genelinde 800 milyondan fazla kişinin diyabet hastası olduğu ortaya konuldu. Araştırmanın en dikkati çekici bulgularından biri ise diyabet vakalarının sadece birkaç ülkede yoğunlaşması oldu.
Dünyadaki hastaların 4'te biri Hindistan'da
Diyabet hastalarının neredeyse dörtte birine denk gelen 212 milyon kişinin yaşadığı Hindistan, dünyanın en fazla diyabet hastasının yaşadığı ülke olarak öne çıktı. Oysa dünyadaki her 6 kişiden biri Hindistan'da yaşıyor. Çin 148 milyon diyabet hastasının bulunduğu ülke olarak Hindistan'ı takip ederken, ABD'de 42 milyon ve Pakistan'da 36 milyon diyabetli bulunuyor. Endonezya ve Brezilya'da ise toplamda 47 milyon vaka bulunuyor. Hindistan'da her 7 kişiden biri, Çin'de her 9 kişiden biri, Pakistan'da her 6 kişiden biri, Endonezya'da her 6 kişiden biri, Brezilya'da her 5 kişiden biri diyabet hastası. Dünya genelindeki diyabetli hastaların yarısından fazlası söz konusu bu 6 ülkede yaşıyor. Türkiye'de ise yaklaşık 10 milyon diyabet hastası var. Bu da her 8.5 kişiden birinin diyabet hastası olduğu anlamına geliyor. Dünyada nüfusa oranla en fazla diyabet hastası Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.