Devletin verdiği krediler altına ve dövize gitti!
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, "Pandemi dolayısıyla alınan kredilerin yüzde 60'lık kısmı Antalya'da dövize ve altına gitti. Keşke böyle yapılmasa, krediler gerçekten ihtiyacı olana kontrollü verilseydi" dedi.
15.03.2021 17:26:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Görüntülü platformda gazetecilerle kentlerin meslek odası başkanlarını bir araya getiren Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) son konuğu Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin oldu. Başkan Çetin, 2019'da 16 milyon turist ağırlayan Antalya'nın 2020'de 17.5 milyon turist ağırlamayı beklerken pandemi nedeniyle ancak 3.4 milyon turist alabildiğini söyledi. Son yıllarda artan turist sayısı karşısında yeni yatırımlar gerçekleştirildiğini, eskilerin renove edildiğini belirten Çetin, "Tam da bu dönemde pandemiyle karşı karşıya kaldık. Çok zor bir dönemdi. Kısa çalışma ödeneği ve krediler nefes oldu ama yeterli olmadı. Turizmdeki büyük kaybı tarım ve sanayimizdeki artan üretimle telafi etmeye çalışsak da, Antalya ekonomisi yüzde 15 civarında küçüldü. Bunun da ekonomimize etkisi 20 milyar doları buldu" dedi.
Krediler altına ve dövize gitti!
Kredi Garanti Fonu'yla (KGF) verilen faiz oranı yüzde 9'luk kredinin sektör için önemli bir destek olduğunu ancak verilen kredilerin yüzde 60'ının doğru kullanılmadığını belirten Çetin, "2018'de yaşanan krizde de kredi imkânı sunuldu. Bu kredileri o dönemde bazı iş insanları gayrimenkul, otomobil hatta yat alımında değerlendirdi. Ancak bu kez daha kötüsü oldu. Pandemi dolayısıyla alınan kredilerin yüzde 60'lık kısmı Antalya'da dövize ve altına gitti. Keşke böyle yapılmasa, krediler gerçekten ihtiyacı olana kontrollü verilseydi" diye konuştu.
Ya kırmızı olursak!
Antalya'nın turizmde yeni sezona daha tedbirli olması gerektiğini anlatan Çetin, "İki aydır adeta yalvarıyoruz. '20 gün kapanalım' diyoruz. Antalya gibi turizm şehirlerini bu dönemde diğer illerin kefesine koyup merkezden yönlendirmek doğru değil. Şu an Covid 19 Risk Haritası'nda turuncu konumdayız. Bu bile başta Avrupa'dan olmak üzere birçok bölgeden endişeyle takip ediliyor, rezervasyon iptallerine neden oluyor. Etrafımız kıpkırmızı olmuş... Bizimle iç içe yaşayan Konya, Burdur gibi şehirlerle çevrili Antalya. Antalya'da kırmızıya dönerse sonuç vahim olur. Pandemi yönetiminde il bazında özel tedbirleri alabilme inisiyatifimizin olması gerekiyor" dedi.
Tarımsal üretim artıyor
Antalya'da tarımsal üretimin arttığını belirten Başkan Çetin, "Katma değeri yüksek ürünlere geçiş var. Bu oldukça sevindirici. Mango, avakado, muz, ejder meyvesi yetiştiriyoruz. Ancak burada da ciddi bir sıkıntı bizi bekliyor. Son yıllarda muz serasına verilen yatırımlarla bu meyvede yüzde 100 kendimize yeteceğiz. Ancak daha fazlası durumunda muzda rekabet edemeyeceğimiz için ciddi sıkıntı yaşayacağız. Tarımsal ürünlerde bir planlamaya ihtiyacımız var. Ama planlama için önce doğru veriler gerekiyor. Antalya'da ne kadar domates üretiliyor, ne kadar biber yetiştiriliyor bilmiyoruz. Bilmediğimiz için planlama yapamıyoruz. Antalya'da bir pilot 'Veri Merkezi' kuralım diye müracaatımız var" diye konuştu.
Limanı Katarlı şirket alınca...
Pandemiye rağmen 2020'de Antalya'dan gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5.7 arttığını ve 1.5 milyar dolara yaklaştığını belirten Çetin, "1 Ocak- 28 Şubat 2021'de bir önceki döneme göre yüzde 20 artan bir ihracatımız var. Ancak ihracatımızın lojistiğinde de sıkıntı yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Katarlı şirkete satılan limanda fiyatların yüksekliği ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Bu konuda şikayetimizi ve alternatif liman yapma arayışımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.