'Deli bal'ın üretimi az, faydası çok
Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, "Deli balın üretimi kısıtlı miktarda olmakta. Deli bal mide hastalıkları, sindirim sistemi, iskelet yapısına faydalı oluyor. Hipertansiyon hastalarının kullanmasını bazı doktorlar tavsiye ediyor. Burada önemli olan doktor tavsiyesi üzerine tüketmek" dedi.
09.07.2024 16:27:00
AA
AA





Sahip olduğu özellikler dolayısıyla filmlere de konu olan 'deli bal'ın üretim dönemi başladı. Deli bal, Karadeniz Bölgesi'nin sahil kesiminde yetişen ve yılda 15-20 gün çiçek açan 'orman gülü'nden arıların nektar almasıyla elde ediliyor.
Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, bölgenin yoğun olarak orman gülü örtüsüne sahip olduğunu söyledi. Deli bal üretimini yağış ve iklim şartları gibi sınırlayan faktörler bulunduğuna işaret eden Başar, "Yağış çok olduğunda üretim düşüyor. Bu sezon yağış düşük, üretimin iyi olacağını düşünüyoruz. Deli balın üretimi kısıtlı miktarda olmakta. Kastamonu'da yıllık birkaç ton civarında üretimi var" dedi.
Deli balın faydalarına değinen Başar, "Deli bal mide hastalıkları, sindirim sistemi, iskelet yapısına faydalı oluyor. Hipertansiyon hastalarının kullanmasını bazı doktorlar tavsiye ediyor. Deli balın genel anlamda nabzı ve tansiyonu düşürücü özelliği var. Yedikten 10-15 dakika içinde etkisini göstermekte. Burada önemli olan doktor tavsiyesi üzerine tüketmek. Doğal antibiyotik gibidir. KOAH, akciğer hastalıkları olanların tükettiği bir bal" bilgisini verdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.