Çoklu baro teklifi yasalaştı
Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM'de kabul edilerek, yasalaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylamasının ardından yürürlüğe girecek olan kanuna göre, avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde 2 bin avukatın imzasıyla baro kurulabilecek
11.07.2020 17:34:00





Kamuoyunda çoklu baro teklifi olarak bilinen ve baroların temsil sayısına ilişkin hükümler içeren, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, beklendiği gibi TBMM Genel Kurulu'nda Ak Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilerek, yasalaştı. Yapılan elektronik oylamaya 417 milletvekili katıldı. TBMM'nin resmi internet sitesinde oylama sonuçları ve tutanakları yayınlandı. 600 milletvekilinin olduğu TBMM'de kabul oyu verenlerin sayısı sadece 251 oldu. Oylamada 163 de ret oyu kullandı. AKP'nin Meclis'teki sandalye sayısı 290 iken, MHP'nin ki ise 49. Meclis'te 339 sandalyesi olan AKP ve MHP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı'ndan, çoklu Baro teklifine 251 oy çıktı. Meclis tutanaklarına göre bazı AKP'li ve MHP'li vekillerin oylamaya katılmadığı görülürken, AKP'li Batman milletvekili Ziver Özdemir'in çekimser oy vermesi dikkat çekti. Teklifin Genel Kurul'da 3 gün süren görüşmelerinde muhalefetin her madde için verdiği değişiklik önergelerinin tamamı reddedildi. AK Parti ve MHP grup başkanvekillerinin verdiği önergelerle 7 ve 15'inci maddelerde iki değişiklik yapıldı. Teklifin "Avukatlar mahkemelere cübbeyle çıkmak zorundadır. Kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemez" maddesine staj dönemi de eklendi. 15. maddede yapılan değişikle ise 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari iki bin avukatla yeni baro kurulurken bu sayıların belirlenmesinde baro levhasına kayıtlı avukatların yanı sıra baroya kayıt yaptırmak zorunda olmayan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatlar da dahil edildi. Teklif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylamasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Yasa değilikliği hükümleri, ekim ayında yapılacak baro seçimleri ve geçici maddee düzenlemesiyle bu yıl aralık ayına çekilen Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçiminde uygulanacak.
CHP Anayasa Mahkemesi'ne götürecek
CHP, kanun teklifinin yürürlüğünün durdurulması için metnin Resmi Gazete'de yayımlandığı gün Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunulacağını açıklamıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlandığı gün biz Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. Bu çoklu baro Türkiye Cumhuriyeti devletinin üniter yapısına ihanettir. Üniter yapının kalbine sokulan bir hançerdir. Buna izin verenler, bunu yasalaştıranlar, bunun yasalaşması için el kaldıranların tarihsel sorumluluğu vardır" demişti.
Aynı ilde birden fazla baro kurulabilecek
TBMM'de kabul edilen yasaya göre avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. Bu sayıların belirlenmesinde baro levhasına kayıtlı avukatlar ile levhaya kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarıyla kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) görev yapan avukatlar da esas alınacak. Kuruluş müracaatında, kuruluş talebini içeren dilekçe ile 2 bin avukatın imzasının ve bu avukatların belirlediği 4 kişilik kurucular kurulunun isimlerinin yer aldığı liste Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) verilecek. Birlik, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere kurucular kurulunu görevlendirecek.
TBB'de 3 büyük ilin etkisi azalıyor
Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek yeni yasaya göre her baro, baro başkanı dahil en az 4 delegeyle ve 5 bin üyesi olan barolar bakımından ayrıca her 5 bin üye için ilave bir delegeyle TBB Genel Kurulunda temsil edilecek. Anadolu'da herhangibir kentteki 49 üyeli bir baro ile 4 bin 900 üyeli baronun çıkaracağı delege sayısı eşit olacak. Bu eşitlenme İstanbul, Ankara ve İzmir gibi binlerce delegesi bulunan baroların TBB'de etkilerinin büyük ölçüde azalmasına neden olacak.
Baro seçimleri Ekimde
Yeni yasal düzenlemeye göre görev sürelerine bakılmaksızın tüm barolarda baro başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri ile TBB delege seçimleri 2020 yılı Ekim ayının ilk haftasında; TBB Başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri seçimleri ise 2020 yılı Aralık ayı içinde yapılacak. Birden fazla baro kurulan illerde yeni kurulan barolar da seçimlere gidebilecek. Seçimler koruma kurullarına temsilci, hal hakem heyetleri ile il ve ilçe tüketici hakem heyetlerine üye görevlendirilmesi, baroların eşit ve dönüşümlü temsili esas alınarak yapılacak. Bu görevlendirmelere ilişkin esaslar, TBB tarafından hazırlanan yönetmelikle belirlenecek.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.