Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için şu noktaların mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlatıyor: "Alkol kullanmayın. Tavuk ve hindi pişirirken derisini mutlaka çıkarın. Kremalı ve ağır tatlılar yerine, taze meyveleri tercih edin. Salatalarda mayonez ve krema yerine, limon ve sirke kullanın. Haşlanmış patatesi tereyağı, mayonez, sosis vb. ile yemeyin. Çaylarınızda tam yağlı süt yerine az yağlı süt kullanın. Yağ ve kolesterolden zengin, çok yüksek kalorili besinlerden kaçının. İhtiyacınızdan daha fazla kalori almamaya özen gösterin. Lifli besinleri, kepekli ekmek ve çörekleri tercih edin."
Tavsiye edilenler
Tavuk, hindi ve balığın yenmeden önce derisinin çıkarılması gerektiğini belirten uzmanlar, şu besinlerin tercih edilmesini öneriyor: "Az yağlı süt, az yağlı ve kaymaksız yoğurt, yağsız peynirler. Yumurta akı. Ayçiçek, zeytin, susam, soya ve mısırözü yağı. Ekmek, yağ içermeyen krakerler, tahıllar, makarna, erişte, baklagiller, haşlanmış patates. Bütün taze, kuru ve dondurulmuş sebze ve meyveler, konserve sebzeler (içerdiği tuz miktarına dikkat edilmeli). Meyve suları, çay, kahve, yağsız patlamış mısır."
Uzak durulması gerekenler
Uzmanlar, 'Uzak durulması' gerekenleri ise şöyle sıralıyor: "Yağlı etler, sakatat, salam - sosis, kabuklu deniz hayvanları. Tam yağlı süt, krema, krem peynir ve benzeri yağlı peynirler, mayonez. Yumurta sarısı. Hayvani yağlar, tereyağı. Yağlı çörekler ve hamur işleri, pastalar, doymuş yağlarla hazırlanan krakerler, yumurtalı ve kremalı hamur işleri. Tereyağı, krema ya da sosla hazırlanmış sebzeler. Dondurma, çikolata, patates cipsi, tereyağlı patlamış mısır ve hazır kekler."
Tavsiye edilenler
Tavuk, hindi ve balığın yenmeden önce derisinin çıkarılması gerektiğini belirten uzmanlar, şu besinlerin tercih edilmesini öneriyor: "Az yağlı süt, az yağlı ve kaymaksız yoğurt, yağsız peynirler. Yumurta akı. Ayçiçek, zeytin, susam, soya ve mısırözü yağı. Ekmek, yağ içermeyen krakerler, tahıllar, makarna, erişte, baklagiller, haşlanmış patates. Bütün taze, kuru ve dondurulmuş sebze ve meyveler, konserve sebzeler (içerdiği tuz miktarına dikkat edilmeli). Meyve suları, çay, kahve, yağsız patlamış mısır."
Uzak durulması gerekenler
Uzmanlar, 'Uzak durulması' gerekenleri ise şöyle sıralıyor: "Yağlı etler, sakatat, salam - sosis, kabuklu deniz hayvanları. Tam yağlı süt, krema, krem peynir ve benzeri yağlı peynirler, mayonez. Yumurta sarısı. Hayvani yağlar, tereyağı. Yağlı çörekler ve hamur işleri, pastalar, doymuş yağlarla hazırlanan krakerler, yumurtalı ve kremalı hamur işleri. Tereyağı, krema ya da sosla hazırlanmış sebzeler. Dondurma, çikolata, patates cipsi, tereyağlı patlamış mısır ve hazır kekler."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.