Çiftçi susam ekmekten kaçıyor
Türkiye, tahin ve simidin hammaddesi konumundaki susam ihtiyacını önemli ölçüde ithalatla karşılıyor. Ancak ithal susamın kalitesinde ciddi sorun bulunuyor. Türk çiftçisi ise yüksek maliyetler nedeniyle susam ekmeye yanaşmıyor
04.06.2015 00:00:00
YUSUF KARACA/İSTANBULTürkiye'de susam ekiminde üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle ciddi azalma yaşanıyor. Susam üreticileri mazot, gübre ve zirai ilaç gibi girdi maliyetlerinin yüksekliği karşısında hasat ettiği susamın üretim maliyetini karşılayamamasından şikâyet ediyor. Üretici cüzi miktarda mazot ve gübre desteği alıyor ancak ayçiçeği, kanola, aspir gibi yağlı tohumlu bitkiler için verilen teşvik primlerinden faydalanamıyor. Öte yandan susam bitkisinden yeterli rekoltenin alınamaması da üreticinin susamdan kaçış nedenleri arasında. Tarladaki bitkilerin her birinin aynı zamanda olgunlaşmaması, susam hasadının elle yapılması, susam hasadında yeterli makineleşmenin olmaması da işçilik masrafını arttırıyor. Kazancı maliyetini karşılayamayan yani kısaca zarar eden üretici de giderek susamdan uzaklaşıyor. Diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi susamda da aracı sorunu mevcut. Fırınların ve tahin firmalarının susamı üretici yerine hububatçıdan alması, asıl kazananı üretici değil aracı haline getiriyor. Türk susamını Japonlar yiyorTürkiye'de 2014 verilerine göre 18 bin ton susam üretimi yapıldı. Susamın iç pazar tüketimi ise yılda 150 bin ton. Yani yerli susam üretimi iç pazar tüketiminin sadece yüzde 5'ini karşılamaya yetiyor ki bu üretimin neredeyse tamamı Japonya'ya ihraç ediliyor. Japonlar Türk susamını fırıncılık ürünlerinde kabuklu hali ile kullanmayı tercih ediyor. Türkiye'de tüketilen susamınsa büyük çoğunluğunu Nijerya, Etiyopya, Hindistan ve Mozambik gibi ülkelerden ithal edilen ürünlerle karşılanıyor. Peki geleneksel yemek kültürünün bir parçası olan tahin üretiminde neden yerli değil de ithal susam tercih ediliyor? Tahin üretiminde susamın dış kabuğu alınıyor. Lezzet bakımından 'sıradanlaşan' ancak fiyatı ithal susama göre yüksek kalan yerli susamın yerini ise daha ucuz olan ithal susam alıyor. Sayıca az da olsa yerel susamdan vazgeçmeyen, en azından üretimlerinin bir bölümünü yerli susamla gerçekleştiren firmalar da yerli üretimdeki düşüşten ve susam fiyatlarının yüksekliğinden şikâyetçi. Tarımda plansızlık varTahin üreticileri de arzda düşüşün sebebi olarak tarımda plansızlık, üretim maliyetlerinin yüksekliği ve ürün teşviklerinin yetersizliği gibi faktörlere işaret ediyorlar. İklim ve toprak yapısı susam yetiştiriciliğine uygun olan Türkiye'de susam üretim alanlarını ve beraberinde üretim miktarını arttırmak bir hayal değil. Yağlı tohumlu bitkiler kategorisinde olan susamdan şu an için ülkenin yağ üretimine katkı yapması beklenemese de, üreticilere verilecek özel prim desteği ile yerli susamın Anadolu sofralarıyla yeniden buluşmasını sağlamak zor olmayacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.