Çaykur (Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü), yüzde 100 organik (kimyasal gübre veya tarımsal ilaç kullanılmadan) çay üretimi için çalışma başlattı. Çaykur, bu konuda bir Alman firmasından danışmanlık hizmeti alırken Artvin'in Borçka ilçesi organik çay tarımı için pilot bölge seçildi. Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, halen Çaykur ürünlerinin yüzde 80 organik (kimyasal gübre veya tarımsal ilaç kullanılmadan yapılan üretim) üretim olup, yüzde 20'lik bir bölüm için gübre kullanıldığını bildirdi. Projenin tamamlanması ile yüzde 100 organik üretim yapacaklarını vurgulayan Yüce, dünyada organik-doğal ürünlere doğru bir yöneliş olduğuna vurgu yaparak, bu pazarda da yer almak istediklerini ifade etti. Türk çayının dünya çaylarından farklı bir özelliğe sahip olduğuna vurgu yapan Yüce, "Çayın üretimi sürecinde hiçbir ilaçlama, kimyasal malzeme kullanmıyoruz. Oysa diğer üretici ülkeler, iklim şartları nedeni ile kimyasal ilaçlama yapmak zorunda." diye konuştu. İstanbul'da basın toplantısı düzenleyen Genel Müdür Yüce, pazarda rekabet edebilmek için maliyetleri düşürmenin zorunlu olduğuna dikkat çekti. Yüce, "Bizim maliyetlerimizde işçilik çok önemli bir kalem. Yüzde 40'ları buldu. Bunu düşürmek için çalışanları mağdur etmeden ve sosyal dengeyi bozmadan personelimizi emekli etmek çalışması başlattık. ilk planda 800, bin personelin emekli olmasını planladık. Ama beklenenin çok üzerinde bir taleple karşılaştık. İki binin üzerinde personelimiz emekli oldu. Bu ada bizim maliyetlerimize olumlu yansıyacak." dedi Çaykur'un özelleştirmesi konusuna da değinen Yüce, "şu anda programda böyle birşey yok. Yakın zamanda da Çaykur'un özelleştirileceğini tahmin etmiyorum" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.