Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Buğday üretim maliyeti kilogram başına 61 YKr. Üretici refahı için 2008 yılı buğday fiyatı en az 80 YKr olmalı" dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday fiyatı belirlenirken "kapı kolu"nun değil, girdi maliyetlerindeki artışların dikkate alınması gerektiğini belirtti.
İthalat pahalıya mal oluyorEkim ayından sonra dünya buğday fiyatlarındaki hızlı artış karşısında içerideki arz açığını ithalatla kapatmanın Türkiye'ye pahalıya mal olduğunu kaydeden Bayraktar, bu süreçte, çiftçinin ürününü düşük fiyata elinden çıkardığını, un başta olmak üzere ekmek ve unlu mamullere gelen zamların tüm tüketiciyi olumsuz etkilediğini bildirdi.
Ekim alanlarında 1 milyon hektar daralma varBayraktar, 2000'li yıllarda Türkiye'de buğday ekim alanlarında 1 milyon hektara yakın bir daralma olduğunu, Güneydoğu'daki üretimin 2,5 milyon ton gerileyeceğini belirterek, şöyle devam etti: "Tüm bu etkenler göz önüne alınarak ve ziraat odalarımızdan alınan bilgilere göre yapılan maliyet çalışması sonucu 2008 ürünü buğday maliyeti 61 YKr/kg olarak belirlenmiştir. Üretimin artırılmasını desteklemekten başka çare olmadığını belirten Bayraktar, Türkiye'nin, desteklenmesi durumunda 25 milyon ton buğday üretebileceğine işaret etti.
Maliyetler çok yüksekBayraktar, ürün maliyetinde gübre, mazot fiyatlarındaki artışların önemli oranda artırıldığına dikkat çekerek, şu görüşleri kaydetti: "Son bir yılda gübrede yüzde 150, mazotta yüzde 30'un üzerinde gerçekleşen fiyat artışları buğday maliyetine yansımıştır. Bu durumda buğday maliyetinin yüzde 25'ini gübre, yüzde 24'ünü mazot masrafı oluşturmaktadır. Enflasyon hesabında 'kapı tokmağı' da dikkate alınıyor; ürün fiyatı kapı tokmağına göre değil, maliyete göre ve yüzde 150'ye varan fiyat artışları gözlenen girdi fiyatlarındaki artışlar da dikkate alınarak belirlenmelidir. Üretimin artırılması ve sürdürülebilirliği, çiftçinin buğdaydan elde edeceği gelirle doğrudan ilgilidir. Buğdaydan normal bir kazanç elde edilebilmesi için 2008 yılında üreticinin eline kilogram başına ortalama 80 YKr geçmesi gerekmektedir. Buğdayda prim uygulaması da devam etmelidir."
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday fiyatı belirlenirken "kapı kolu"nun değil, girdi maliyetlerindeki artışların dikkate alınması gerektiğini belirtti.
İthalat pahalıya mal oluyorEkim ayından sonra dünya buğday fiyatlarındaki hızlı artış karşısında içerideki arz açığını ithalatla kapatmanın Türkiye'ye pahalıya mal olduğunu kaydeden Bayraktar, bu süreçte, çiftçinin ürününü düşük fiyata elinden çıkardığını, un başta olmak üzere ekmek ve unlu mamullere gelen zamların tüm tüketiciyi olumsuz etkilediğini bildirdi.
Ekim alanlarında 1 milyon hektar daralma varBayraktar, 2000'li yıllarda Türkiye'de buğday ekim alanlarında 1 milyon hektara yakın bir daralma olduğunu, Güneydoğu'daki üretimin 2,5 milyon ton gerileyeceğini belirterek, şöyle devam etti: "Tüm bu etkenler göz önüne alınarak ve ziraat odalarımızdan alınan bilgilere göre yapılan maliyet çalışması sonucu 2008 ürünü buğday maliyeti 61 YKr/kg olarak belirlenmiştir. Üretimin artırılmasını desteklemekten başka çare olmadığını belirten Bayraktar, Türkiye'nin, desteklenmesi durumunda 25 milyon ton buğday üretebileceğine işaret etti.
Maliyetler çok yüksekBayraktar, ürün maliyetinde gübre, mazot fiyatlarındaki artışların önemli oranda artırıldığına dikkat çekerek, şu görüşleri kaydetti: "Son bir yılda gübrede yüzde 150, mazotta yüzde 30'un üzerinde gerçekleşen fiyat artışları buğday maliyetine yansımıştır. Bu durumda buğday maliyetinin yüzde 25'ini gübre, yüzde 24'ünü mazot masrafı oluşturmaktadır. Enflasyon hesabında 'kapı tokmağı' da dikkate alınıyor; ürün fiyatı kapı tokmağına göre değil, maliyete göre ve yüzde 150'ye varan fiyat artışları gözlenen girdi fiyatlarındaki artışlar da dikkate alınarak belirlenmelidir. Üretimin artırılması ve sürdürülebilirliği, çiftçinin buğdaydan elde edeceği gelirle doğrudan ilgilidir. Buğdaydan normal bir kazanç elde edilebilmesi için 2008 yılında üreticinin eline kilogram başına ortalama 80 YKr geçmesi gerekmektedir. Buğdayda prim uygulaması da devam etmelidir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.