‘Bu dinin temeli ilimdir’
Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Allah Teâlâ'ya din hususunda ilim sahibi olmaktan daha üstün bir şeyle ibadet olunmuş değildir. Şeytan için bir tek alimii aldatmak bin âbidi aldatmaktan daha zordur. Her şeyin bir temeli vardır. Bu dinin temeli ise ilimdir”
09.09.2019 00:00:00





İmam Gazali Hazretleri, İhya'sında Resûlullah'ın ilmin ve âlimin faziletleri hususundaki hadislerini şöyle sıralıyor:
"'İman çıplaktır; onun örtüsü takva, süsü hayâ ve meyvesi ilimdir.' (Beyhakî, Şuab'il-İman, Ebu Derdâ'dan).
'İnsanlar arasında nübüvvet makamına en yakın kimseler, ilim ve cihad ehli olan kimselerdir. İlim ehli olanlar, halkı peygamberlerin getirdiği ilahî nizâma yönelttiler. Cihad ehli olanlar ise, peygamberlerin getirdiği bu ilahî nizâmı kılıçlarıyla korumak için cihad ettiler.' (Ebu Nuaym, İbn Abbas'dan).
'Bir kabilenin ölümü, bir âlimin ölümünden ehvendir.' (Taberânî ve İbn Abdilberr, (Ebu Derdâ'dan).
'İnsanlar, altın ve gümüş gibi farklı değerler taşıyan madenlere benzerler. Dinde derin ilim sahibi olmak şartıyla; cahiliye döneminde hayırlı olanları, İslâm'a girdikten sonra da insanların hayırlılarıdır.' (Buharî ve Müslim).
'Kıyamet gününde âlimlerin mürekkebi, şehidlerin kanıyla tartılır.' (İbn Abdilberr, (Ebu Derda'dan).
'Ümmetime ulaştırmak üzere kırk hadis ezberleyen kimseye kıyamet gününde hem şefaatçi, hem de şahid olurum.' (İbn Abdilberr, İlim).
'Allah Teâlâ, dininde bilgi sahibi olan kimseyi korur ve ummadığı yerden ona rızık verir.' (Hatib el-Bağdadî, Tarih).
'Allah Teâlâ Hz. İbrahim'e şöyle vahyetti: Ey İbrahim! Ben âlimim ve âlim olan her kulumu severim.' (İbn Abdilberr).
'Âlim kimse, Allah Teâlâ'nın yeryüzündeki emin kuludur.' (İbn Abdilberr, (Muaz b. Cebel'den).
'Ümmetimden iki sınıf ıslah olursa herkes ıslah olur, onlar fesada düşerlerse onlarla birlikte herkes fesada düşer. Bunlar yöneticiler ile âlimlerdir.' (İbn Abdilberr ile Ebu Nuaym, İbn Abbas'dan).
'Beni Allah'ın rahmetine yaklaştıracak bir ilim ve amel sahibi olmamı temin etmeyen bir günün üzerime doğmasında benim için bir hayır yoktur.' (Taberânî, Evsat; Ebu Nuaym, Hilye).
'Âlimin âbide üstünlüğü, benim, ashabımın en düşük derecelisine olan üstünlüğüm gibidir.' (Tirmizî, Ebu Umame'den).
Bakınız ki Hz. Peygamber ilim mertebesini, nasıl da nübüvvet mertebesine eşit tutmakta ve ilimsiz amelin derecesi ne kadar düşük olmaktadır.
Şayet âbid, eda ettiği ibadetin ilminden mahrumsa, onun ibadetinin hiçbir anlamı olmadığı gibi, böyle bir amelin kişiye hiçbir yararı da dokunmaz.
'Âlim'in âbide üstünlüğü, ondördünde bulunan ayın diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir.' (İbn Mâce).
'Kıyâmet gününde üç sınıf insan şefaat edebilecektir: Peygamberler, âlimler, şehidler.'
Nübüvvet makamının hemen ardından gelen ve şehidlik mertebesinden bile üstün olan ilmin mertebesi ne büyük bir nimettir.
'Allah Teâlâ'ya din hususunda ilim sahibi olmaktan daha üstün bir şeyle ibadet olunmuş değildir. Şeytan için bir tek alimii aldatmak bin âbidi aldatmaktan daha zordur. Her şeyin bir temeli vardır. Bu dinin temeli ise ilimdir.' (Taberânî, Evsat, Ebu Bekir el-Acurî, Riyaz'ul Müteallimîn; Ebu Nuaym).
'Dininizin en hayırlı tarafı en kolay olanıdır. İbadetlerin en hayırlısı ise ilimdir.' (İbn Âbdılberr)."
OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.