Uludağ Üniversitesi (U.Ü.) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Utku Çopur, Türkler'in geleneksel içeceği boza için yaptıkları bilimsel araştırmaların bu ürüne olan ilgiyi artırdığını söyledi. Çopur, yaptıkları çalışmalarla raf ömrü kısa olduğu için bugüne kadar ihraç edilmeyen bozanın konservesini ürettiklerini belirterek, "Daha önce diyet ve meyveli boza üretimi yapmıştık. Şimdi de normalde 4 gün içinde, katkı madde konulduğunda 29 gün içinde tüketilmesi gereken bozanın 2 yıl bozulmadan dayanabilenini ürettik. Bu yeni ürünümüz özellikle Türk Cumhuriyetleri'nde, Kıbrıs ve Avrupa ülkelerinde yaşan Türkler'i sevindirdi. Çünkü yabancı bazı yatırımcılar, Türkler'den kendilerine gelen talep karşısında Türkiye'de uzun ömürlü bozanın nerede üretildiği yönünde araştırma yaptıklarını öğrendik. Üniversitemizde üretilen boza yakında bir sanayi kuruluşuyla yapacağımız anlaşmadan sonra marketlerdeki yerini alacak. Gurbette yaşayan vatandaşlarımızın da boza özlemi sona erecek" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.